UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Sieradz, niekiedy Łódź

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rabbuni
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 16 razy

Re: AP Sieradz, niekiedy Łódź

Post autor: rabbuni » pn sty 02, 2012 5:43 pm

gabi pisze:Elu,
Ja bym sie do Ciebie ladnie usmiechnela :lol: potrzebuje wiele...Gabi
Coś niecoś znalazłam.
1894
akt 224 Czarnecki Władysław s. Marianny z Pytlów zmarł 17.02. 1969r. w Potoku - USC Złoczew nr aktu 9/1969
1895 nic
1896 nic
1897
akt 32 Czarnecki Józef s. Anny Poksaki i Józefa Czarneckiego
1898
akt 48 Czarnecka Józefa c. Idziego Czarneckiego
1899
akt 87 Czarnecki Idzi s. Agnieszki z Zgosów
akt 153 Czarnecka Marianna c. Marianny z Pytlów
Kolejne pięć roczników otrzymam jutro. Więcej mi dzisiaj nie chcieli dać i jutro też więcej nie chcieli.
:calus:

-- Post scalono 02 sty 2012, 17:47 --
zetka pisze:Gapa ze mnie i pewnie przepadło :( założyłam dziwnie że wszyscy na forum wiedzą o jaką parafię chodzi przy poszukiwaniu Otwinowskich i Ekielmanów :)
Chodzi o Złoczew
Nic nie przepadło. I tak nie byłam przy Placu Wolności, gdzie są mikrofilmy.
Jeśli tam tylko będę, sprawdzę na pewno. Ale faktycznie nie jutro: będę znowu przy Kościuszki.

-- Post scalono 02 sty 2012, 17:54 --
neumann pisze:Ja mam za to pytanie o Sieradz. Nie mam możliwości się tam wybrać, a zależy mi na sprawdzeniu przedwojennych Ksiąg Ludności gminy Bartochów. Szukam wszelkich Nowickich. Marcin
Marcinie, byłabym bardzo wdzięczna. Podróż do Łodzi trochę kosztuje - także czasu - a i tak za jednym razem-kilkoma nie mogę znaleźć tego, czego szukam. Byłabym bardzo zainteresowana tą wspólpracą.
Bartochów sprawdzę po powrocie do Sieradza - będę tam pojutrze (obecnie jestem w Łowiczu).
Powiedz mi, proszę, czy znasz alfabet rosyjski, tj. czy np. możesz twórczo przejrzeć także lata zaborów, czy raczej tylko akty polskie?
Doświadczenie uczy mnie, że prawdopodobnie zbyt obszernie określiłeś zakres swoich zainteresowań. Pewnie osób o Twoim nazwisku jest tam multum. Zdjęć robić nie można. Za to ksero aktu kosztuje tylko 3zł:sun:

-- Post scalono 02 sty 2012, 18:23 --
Monika Wojewódka pisze:Ja też mam prośbę w AP Sieradz, oczywiście o ile można robić tam fotki, jeżeli nie, to proszę sobie nie zawracać głowy ;). Chodzi o 2 akty notarialne z notariatu Hipolita Łunieckiego z Warty, nr zespołu: 66/0. Pierwszy akt z 13/25 maja 1888r., nr 248, drugi z 31 października/13 listopada 1900, nr aktu 591.
Z góry dziękuję :stuk:
Zdjęć robić nie można, ale mogę Ci kupić te akty - liczą tam 3zł od strony.
:co:

-- Post scalono 02 sty 2012, 20:42 --
szambelan1407 pisze:Witam. mam takie pytanie, z opowieści rodzinnych wiem, że w czasie okupacji mój dziadek przebywał w więzieniu w Sieradzu. chciałbym ustalić w jakim czasie tam przebywał, itp.
Akta z więzienia są prawdopodobnie w sieradzkim archiwum. Sprawdzę jak wrócę do Sieradza. :kwitnie:

-- Post scalono 02 sty 2012, 20:48 --
Ja bym sie do Ciebie ladnie usmiechnela :lol: potrzebuje wiele ale mam do odszukania kogos szczegolnego, kto zginal w 1939r. i nie moge ustalic gdzie, gdyz nie mam jego daty urodzenia
Gabi
Mam jeszcze coś dla Ciebie, ale to już za kilka dni i na e-maila :ok:
Pozdrawiam. Elżbieta
rabbuni@wp.pl
poszukiwany: plan centrum Szadku i Wielkiej Wsi pod Szadkiem k. Zduńskiej Woli sprzed wojny lub powojenny do ok.1950r. : przy okazji wizyty w archiwum, bibliotece, geodezji proszę zapytać. :D [/url]

Awatar użytkownika

poschadel
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: poschadel » pn sty 02, 2012 9:00 pm

Witam
ja również prosiłbym o kserokopie (za które oczywiście zapłacę ile trzeba) dwóch aktów notarialnych:

- akt notarialny nr 53 z dnia 3/16 stycznia 1901r. zawarty między Stanisławem i Marianną małżonkami Majdzińskimi a Wawrzyńcem Stefanek.
Notariusz Stanisław Bzowski w Wieluniu
nr zespołu: 139 / 0
sygnatura: 41/139/0/65
tytuł i daty: [Akta notariusza Stanisława Bzowskiego w Wieluniu z 1901 roku, od Nr 1 do Nr 250]; 1901-1901

- akt notarialny nr 114 z dnia 30 stycznia/12 lutego 1908 zawarty między Janem Chmielewskim a Leonem Chmielewskim
Akta notariusza Bronisława Rakowieckiego w Łasku
nr zespołu: 601 / 0
Nie wiem, jak to można technicznie rozwiązać. Ile trzeba czekać na wykonanie zamówienia w archiwum w Sieradzu.
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice

neumann
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: neumann » pn sty 02, 2012 9:03 pm

Przesłałem Ci wiadomość na priv. Mam nadzieję, że będziemy mogli sobie pomóc :)
Nowicki : Łódź, Warta i okolice,
Krawczyk: Brodnia, Glinno
Ogłoza/Ogłaza, Kostecki, Sosnowski: Warta i okolice
Suchecki - Lisków
Małuszyński/Matuszyński - Kalinowa
Plesiak - Kalinowa, Łódź
Kiss - Łódź
Szadkowski - Łódż

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » pn sty 02, 2012 9:16 pm

Elu,
:jupi:
Wladyslaw - moj - brat babci
Marianna - moja - siostra babci - akurat o niej wiem najwiecej bo mieszkala w moich rodzinnych
stronach.
Pozostali, jeszcze nie wiem, na dzien dzisiejszy nie mam polaczen z nimi.
:calus:

Gabi
Na pv podam moj adres emailowy.

Awatar użytkownika

Monika Wojewódka
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 14 razy

Post autor: Monika Wojewódka » wt sty 03, 2012 8:52 am

rabbuni pisze: Zdjęć robić nie można, ale mogę Ci kupić te akty - liczą tam 3zł od strony.
A jesteś pewna, że 3 zł za ksero aktu notarialnego? Pytam, ponieważ ja za 5 stronicowy akt notarialny zapłaciłam, o ile się nie mylę, 65 zł. Jeżeli rzeczywiście 3pln od strony to poproszę i będę bardzo wdzięczna :jupi: . Wyślij mi na priv dane potrzebne do przelewu :)
pozdrawiam
Monika Wojewódka

Parafie w kręgu zainteresowania:
Brodnia <1808, Glinno <1826, Niemysłów <1817,
Kamionacz, Warta, Brzeźnio, Szadek <1812
Czarnożyły, Rudlice, Cieszęcin
Danków-pow.kłobucki
Kuczków<1818, Brody, Lubosz

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rabbuni

Post autor: rabbuni » wt sty 03, 2012 10:45 pm

Hanna_Iwona pisze:Witaj Elu: czy mogłabyś mi uzyskać ksero 3 aktów ale z Arch.. Łódz dot.Łąkoszyna,oczywiście jeżeli tylko będziesz w Łodzi,interesują mnie lata 1816.1823.1864 i oczywiście za odpłatnością.
W Łodzi będę dopiero w najbliższy wtorek. Niestety, dają tylko 10 jednostek. Dzisiaj dali mi pięć dodatkowych, ale bardzo się krzywili. Mogę, ale kiedy? Zobaczę. Będę miała w pamięci. Przyślij mi dane nt. ww. aktów.

-- Post scalono 03 sty 2012, 22:46 --
Hanna_Iwona pisze:Witaj Elu: czy mogłabyś mi uzyskać ksero 3 aktów ale z Arch.. Łódz dot.Łąkoszyna,oczywiście jeżeli tylko będziesz w Łodzi,interesują mnie lata 1816.1823.1864 i oczywiście za odpłatnością.

Do Wszystkich: okazuje się, że można robić zdjęcia w archiwum - w każdym razie można w Łodzi: darmo! Wobec tego prawdopodobnie zaraz okaże się, że i w Sieradzu: to przecież oddział archiwum łódzkiego. A ja wczoraj przypomniałam sobie, że powinnam zapłacić za ksera akt z Sieradza i wysłałam 66zł z mojego konta! O bogowie! :glupek:

-- Post scalono 03 sty 2012, 22:50 --
Monika Wojewódka pisze:
rabbuni pisze: Zdjęć robić nie można, ale mogę Ci kupić te akty - liczą tam 3zł od strony.
A jesteś pewna, że 3 zł za ksero aktu notarialnego? Pytam, ponieważ ja za 5 stronicowy akt notarialny zapłaciłam, o ile się nie mylę, 65 zł. Jeżeli rzeczywiście 3pln od strony to poproszę i będę bardzo wdzięczna :jupi: . Wyślij mi na priv dane potrzebne do przelewu :)
Okazuje się, że wprowadziłam Cię w błąd: można robić zdjęcia w archiwum - w każdym razie można w Łodzi: darmo! Wobec tego prawdopodobnie zaraz okaże się, że i w Sieradzu: to przecież oddział archiwum łódzkiego. A ja wczoraj przypomniałam sobie, że powinnam zapłacić za ksera akt z Sieradza i wysłałam 66zł z mojego konta! O bogowie! :glupek: Jeśli tak, oczywiście zrobię Ci zdjęcia czego zechcesz i za darmo! :lol:

-- Post scalono 03 sty 2012, 23:00 --
Władyslaw - moj - brat babci
Marianna - moja - siostra babci - akurat o niej wiem najwiecej bo mieszkala w moich rodzinnych
stronach.
Gabi, z powodu ortodoksyjności pracowników Archiwum, tym razem mogłam zdobyć wiadomości tylko dla Ciebie i tylko z pięciu lat. Ale są:

1901
Czarnecki Stefan akt 22 syn Stanisławy z Kłobusów
Czarnecka Marianna akt 141 c. Agnieszki z Zgoków (?)
Czarnecki Michał akt 172 s. Marianny Paś
1902
Czarnecki Andrzej akt 242
s. Jadwigi z Staszalskich
1903
Czarnecka Stanisława akt 176 c. Marianny z Pytlów
1904 nic
1905
Czarnecki Józef akt 192 s. Marianny z Pytlów - notatka z boku ołówkiem: 26.8.1905 w Stanisławowie
Ponieważ nie mam adresu prywatnego, tutaj dla Gabi: http://www.fotosik.pl/u/rabbuni/album/1059055
Ostatnio zmieniony śr sty 04, 2012 12:57 am przez rabbuni, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam. Elżbieta
rabbuni@wp.pl
poszukiwany: plan centrum Szadku i Wielkiej Wsi pod Szadkiem k. Zduńskiej Woli sprzed wojny lub powojenny do ok.1950r. : przy okazji wizyty w archiwum, bibliotece, geodezji proszę zapytać. :D [/url]

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » śr sty 04, 2012 8:36 am

Elu :sun: :kwitnie: :sun:

1903
Czarnecka Stanisława akt 176 c. Marianny z Pytlów
1905
Czarnecki Józef akt 192 s. Marianny z Pytlów - notatka z boku ołówkiem: 26.8.1905 w Stanisławowie

Stanislaw i Jozef - rodzenstwo babci ktorego nie znalam, wyglada na to, ze zmarli w dziecinstwie.

Elu- adres emailowy wyslalam na PV, juz 2 stycznia, czyzby nie doszedl.

Gabi :jupi:

Alan_Jakman
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman » śr sty 04, 2012 4:15 pm

Będzie ktoś w AP Łódź? Chciałbym uzyskać informacje (zdjęcia) z dwóch aktów z parafii Św. Krzyża w Łodzi.
Notatka administratora
Alanie, czytaj cały wątek!!! Zły adres Twojego pytania.
Alan Jakman

Zapraszam na mojego bloga:
Czar Naszych Przodków

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rabbuni

Post autor: rabbuni » śr sty 04, 2012 6:48 pm

gabi pisze:Elu :sun: :kwitnie: :sun:

Elu- adres emailowy wyslalam na PV, juz 2 stycznia, czyzby nie doszedl.

Gabi :jupi:
Nie, nie otrzymałam. :kwitnie:
Pozdrawiam. Elżbieta
rabbuni@wp.pl

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rabbuni

Post autor: rabbuni » sob sty 07, 2012 12:30 pm

Mili moi!
Wszystkie te już zamówione rzeczy będę kolejno realizować. Ponieważ chciałam ten wątek zakończyć, proszę o kontakt osobisty.
Proszę składać prośby w osobnych wątkach, bo zrobił się bałagan. :stop:
Pozdrawiam. Elżbieta
rabbuni@wp.pl

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rabbuni

Post autor: rabbuni » śr sty 11, 2012 8:40 am

Ynicz pisze:Witam Pani Elu! :)
Jakbym mógł prosić Panią o parafię Szadek, to będę niezmiernie wdzięczny. Chodzi mi o akt zgonu praprapradziadka - Kazimierza Kubiaka, który zmarł na pewno w latach 1888-1894 (inne Pani sprawdziła) . Wcześniej umrzeć nie mógł, bo miał jeszcze dziecko w 1883.
W styczniu 1894 już nie żył (wg aktu małżeństwa jego syna), czyli zakres kilku lat. Z góry bardzo dziękuję za dzień i miesiąc zgonu oraz przyczynę, bo umarł dość młodo (~50lat) . Proszę jeszcze o sprawdzenie, kto był zgłaszającym.
No chociaż trochę powinieneś być zadowolony. Mam dla Ciebie piętnaście zdjęć Twoich Kubiaków z podanych przez Ciebie lat. :sun: 1892-1894

-- Post scalono 11 sty 2012, 08:48 --
zetka pisze:Ja miałabym gorącą prośbę jeśli chodzi o AP Łódź
Chodzi mi o sprawdzenie w spisach (są) z lat 1865 - 1870 czy pojawia się tam w urodzeniach nazwisko Ekielman, w latach późniejszych jest, ale wcześniej nie mogę trafić. Będę wdzięczna
Uprzejmie Cię informuję, że sprawdziłam wszystkie podane przez Ciebie roczniki i nazwisko Ekielman w tych latach w parafii Złoczew nie pojawiło się. :sun:

-- Post scalono 11 sty 2012, 08:52 --
poschadel pisze:Witam
ja również prosiłbym o kserokopie (za które oczywiście zapłacę ile trzeba) dwóch aktów notarialnych:

- akt notarialny nr 53 z dnia 3/16 stycznia 1901r. zawarty między Stanisławem i Marianną małżonkami Majdzińskimi a Wawrzyńcem Stefanek.
Notariusz Stanisław Bzowski w Wieluniu
nr zespołu: 139 / 0
sygnatura: 41/139/0/65
tytuł i daty: [Akta notariusza Stanisława Bzowskiego w Wieluniu z 1901 roku, od Nr 1 do Nr 250]; 1901-1901

- akt notarialny nr 114 z dnia 30 stycznia/12 lutego 1908 zawarty między Janem Chmielewskim a Leonem Chmielewskim
Akta notariusza Bronisława Rakowieckiego w Łasku
nr zespołu: 601 / 0
Nie wiem, jak to można technicznie rozwiązać. Ile trzeba czekać na wykonanie zamówienia w archiwum w Sieradzu.
Podobno teraz zdjęcia można robić darmo. Postaram się Ci pomóc.
Pozdrawiam. Elżbieta
rabbuni@wp.pl

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » śr sty 11, 2012 11:17 am

zetka pisze:Ja miałabym gorącą prośbę jeśli chodzi o AP Łódź
Chodzi mi o sprawdzenie w spisach (są) z lat 1865 - 1870 czy pojawia się tam w urodzeniach nazwisko Ekielman, w latach późniejszych jest, ale wcześniej nie mogę trafić. Będę wdzięczna
Uprzejmie Cię informuję, że sprawdziłam wszystkie podane przez Ciebie roczniki i nazwisko Ekielman w tych latach w parafii Złoczew nie pojawiło się. :sun:

szansa jedynie w ślubach bo jeśli nie to znowu utknęłam :(

-- Post scalono stycznia 11th, 2012, 12:26 pm --
rabbuni pisze: Podobno teraz zdjęcia można robić darmo. Postaram się Ci pomóc.

Można :) są określone warunki :)
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » śr sty 11, 2012 1:12 pm

rabbuni pisze:
Ynicz pisze:Witam Pani Elu! :)
Jakbym mógł prosić Panią o parafię Szadek, to będę niezmiernie wdzięczny. Chodzi mi o akt zgonu praprapradziadka - Kazimierza Kubiaka, który zmarł na pewno w latach 1888-1894 (inne Pani sprawdziła) . Wcześniej umrzeć nie mógł, bo miał jeszcze dziecko w 1883.
W styczniu 1894 już nie żył (wg aktu małżeństwa jego syna), czyli zakres kilku lat. Z góry bardzo dziękuję za dzień i miesiąc zgonu oraz przyczynę, bo umarł dość młodo (~50lat) . Proszę jeszcze o sprawdzenie, kto był zgłaszającym.
No chociaż trochę powinieneś być zadowolony. Mam dla Ciebie piętnaście zdjęć Twoich Kubiaków z podanych przez Ciebie lat. :sun: 1892-1894
Ja jestem wniebowzięty! :) Trochę to nic w porównaniu do mojego stanu :D :D :D

Z niecierpliwością oczekuję na akta :)
(maila Pani zna :D ).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rabbuni

Post autor: rabbuni » czw sty 12, 2012 10:40 pm

neumann pisze:Ja mam za to pytanie o Sieradz. Marcin
Dostałeś trochę materiałów. :ok: :lol: :jupi: :czyta:

-- Post scalono 12 sty 2012, 22:44 --
zetka pisze:Gapa ze mnie i pewnie przepadło :( założyłam dziwnie że wszyscy na forum wiedzą o jaką parafię chodzi przy poszukiwaniu Otwinowskich i Ekielmanów :)
Chodzi o Złoczew
Poszukałam Ekielmanów w złoczewskich księgach meldunkowych - bez rezultatu. To były numery: 12/272, 12/271, 12/273

-- Post scalono 12 sty 2012, 22:45 --
Monika Wojewódka pisze:Ja też mam prośbę w AP Sieradz, oczywiście o ile można robić tam fotki, jeżeli nie, to proszę sobie nie zawracać głowy ;). Chodzi o 2 akty notarialne z notariatu Hipolita Łunieckiego z Warty, nr zespołu: 66/0. Pierwszy akt z 13/25 maja 1888r., nr 248, drugi z 31 października/13 listopada 1900, nr aktu 591.
Z góry dziękuję :stuk:
załatwione i wysłane. :sun:

-- Post scalono 12 sty 2012, 22:48 --
szambelan1407 pisze:Witam. mam takie pytanie, z opowieści rodzinnych wiem, że w czasie okupacji mój dziadek przebywał w więzieniu w Sieradzu. chciałbym ustalić w jakim czasie tam przebywał, itp.
Akta z więzienia są prawdopodobnie w sieradzkim archiwum. Sprawdzę jak wrócę do Sieradza. :kwitnie:

Sprawdziłam. Akta z okresu wojny z sieradzkiego więzienia są nie w Sieradzu, a w Łodzi.
Pozdrawiam. Elżbieta
rabbuni@wp.pl

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » czw sty 12, 2012 10:56 pm

Nie mam szczęścia Elu - bardzo Ci dziękuję wykonałaś dla mnie kawał dobrej roboty - szkoda że się nie udało ale to też wskazówka :) Jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”