UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Kielce

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Kornelia Major
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Re: Ap Kielce

Post autor: Kornelia Major » sob gru 13, 2008 12:00 pm

robiqx pisze:Witam

Czy ktoś z forumowiczów bywa w AP Kielce? ponieważ potrzebuję nr sygnatury lub mikrofilmu interesującej mnie miejscowości, gdyż chciałbym wypożyczyć go sobie do AP gdzie mam bliżej. Wysłałbym email do AP Kielce, ale na ich stronie pisze, iż odpowiedź wysyłają tylko zwykłą pocztą, więc znając szybkość pracy AP to czekałbym parę tygodni.

Pozdrawiam
skorzystaj z bazy PRADZIAD
Komu miałoby odpowiedzieć- Archiwum- jakiemuś nickowi? Dlatego proszą o pismo.
Podpisuj się imieniem i nazwiskiem-bądż wiarogodnym interesantem.
Tym pytaniem założyłeś nowy temat który już istnieje.

pozdrawiam Kornelia

kostek
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Re: AP Kielce

Post autor: kostek » wt gru 28, 2010 9:17 pm

Chciałbym poinformować wszystkich zainteresowanych, że w okresie od lutego do lipca 2011 roku AP w Kielcach będzie zamknięte z powodu przeprowadzki. Taką wiadomość otrzymaliśmy w AP w Zielonej Górze przed świętami. Pozdrawiam
Krzysztof
Kostka-Lubelszczyzna, głównie Janowiec-Kazimierz Dolny-Puławy

kostek
Podziękowano: 1 raz

Post autor: kostek » wt gru 28, 2010 9:19 pm

Zapomniałem dodać, że na ten czas zostają zawieszone kwerendy, udostępnianie i wypożyczanie mikrofilmów.
Krzysztof
Kostka-Lubelszczyzna, głównie Janowiec-Kazimierz Dolny-Puławy

Awatar użytkownika

krissto
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: krissto » sob sty 15, 2011 11:40 pm

Witam,
podłączę się pod temat, żeby nie dublować wątków.

Mam pytanie, czy miał ktoś przyjemność nawiązać kontakt z AP Kielce ale drogą meilową? Ja pisałem do nic już kilka meili z prośbą o przeprowadzenie kwerendy, podając swoje pełne dane osobowe, deklarując pokrycie kosztów i... cisza.

W międzyczasie odezwał się do mnie Lublin, Skołyszyn no a przede wszystkim AP w Piotrkowie Trybunalskim, którego tempem poszukiwań i życzliwością jestem zachwycony. No i tylko te Kielce milczą a niestety wszystkie drogi moich poszukiwań zbiegły się właśnie w tym archiwum...

Pozdrawiam
Krzysztof

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » ndz sty 16, 2011 12:18 am

kostek pisze:Chciałbym poinformować wszystkich zainteresowanych, że w okresie od lutego do lipca 2011 roku AP w Kielcach będzie zamknięte z powodu przeprowadzki. Taką wiadomość otrzymaliśmy w AP w Zielonej Górze przed świętami. Pozdrawiam
Krzysztof

....zostają zawieszone kwerendy, udostępnianie i wypożyczanie mikrofilmów.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

krissto

Post autor: krissto » ndz sty 16, 2011 12:30 am

No to też przeczytałem, dlatego napisałem do AP Kielce już na początku grudnia 2010r. Mimo upływu ponad 40 dni nie mam żadnej odpowiedzi. Bardzo mnie to martwi, bo wiem, że od lutego już na pewno nie mam co liczyć na jakąkolwiek informację, co przekłada się na totalny paraliż w moich poszukiwaniach...

Krzysztof

jerkre

Post autor: jerkre » ndz sty 16, 2011 2:00 pm

krissto pisze:No to też przeczytałem, dlatego napisałem do AP Kielce już na początku grudnia 2010r. Mimo upływu ponad 40 dni nie mam żadnej odpowiedzi. Bardzo mnie to martwi, bo wiem, że od lutego już na pewno nie mam co liczyć na jakąkolwiek informację, co przekłada się na totalny paraliż w moich poszukiwaniach...

Krzysztof
Witaj
Średnio odpowiadają w granicach 14 dni, ale możesz przypomnieć się telefonicznie.

Awatar użytkownika

krissto

Post autor: krissto » ndz sty 16, 2011 10:42 pm

jerkre pisze:
Witaj
Średnio odpowiadają w granicach 14 dni, ale możesz przypomnieć się telefonicznie.
to już nic nie rozumiem, wysłałem do nich 5 kolejnych próśb o przeprowadzenie kwerendy (każda dotycząca innej osoby) i nie dostałem ani jednej odpowiedzi...

Chyba faktycznie trzeba będzie przerzucić się na kontakt telefoniczny, czego jednak nie lubię :|

Krzysztof

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » ndz sty 16, 2011 11:31 pm

Od znajomego w Kielcach wiem, że Archiwum zostało zamknęte już na początku grudnia. Pisanie i dzwonienie nie ma sensu.
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Awatar użytkownika

krissto

Post autor: krissto » pn sty 17, 2011 10:17 pm

piotrowski79 pisze:Od znajomego w Kielcach wiem, że Archiwum zostało zamknęte już na początku grudnia. Pisanie i dzwonienie nie ma sensu.
No proszę, czego to się można dowiedzieć mimo jasnego komunikatu na stronie archiwum:
Archiwum Państwowe w Kielcach uprzejmie zawiadamia, że w związku z przeniesieniem zasobu centrali AP w Kielcach do nowej siedziby w Kielcach przy ulicy Kusocińskiego 57 instytucja (centrala AP w Kielcach) w okresie od dnia 4 maja 2011 roku do dnia 30 czerwca 2011 roku zawiesi swoją działalność statutową w zakresie:

Mogliby chociaż ostrzec, poinformować, a tak pisze człowiek w próżnię...

Awatar użytkownika

krissto

Post autor: krissto » czw lut 10, 2011 9:26 pm

witam,
powtórnie wracam do tematy AP Kielce, z prośbą do bardziej doświadczonych poszukiwaczy, o sugestie co ma robić.
Jak wspominałem wyżej, na początku grudnia 2010r wysłałem drogą meilową do tego archiwum 5 próśb o wyszukanie w księgach metrykalnych moich przodków.
Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Na początku poprzedniego tygodnia zdecydowałem się zadzwonić i czegoś się dowiedzieć. Okazuje się, że jednak archiwum działa, a przenosiny będą faktycznie od maja.
Pani, do której mnie skierowano, potwierdziła fakt wpłynięcia moich zapytań. Dodał, że już część osób odnalazła, przeprosiła że tak długo to trwało, jednak ma dużo pracy. Na koniec poinformowała mnie, że jutro wyśle odpowiedź. Od tego "jutro" minęły już kolejne 2 tygodnie i... cisza.
Nie wiem teraz co mam robić. Znowu dzwonić? Boję się, że jak się pani obrazi to nic mi nie odpowie. Z drugiej strony przy takim tempie do zamknięcia archiwum nie zdążę praktycznie uzyskać żadnych danych.
Mogę też napisać meila z przypomnieniem kwerend, ale też nie wiem jak zostanie to odebrane.

Szkoda mi tak na prawdę każdego dnia, kiedy tak na darmo czekam na odpowiedź... a łącznie to już prawie 2 miesiące.

Pozdrawiam
Krzysztof

Awatar użytkownika

Agnieszka Wellem
Podziękował/a: 26 razy

Post autor: Agnieszka Wellem » czw lut 10, 2011 10:05 pm

Dobry wieczor,

moja metoda to stale bombardowanie mailem (tym samym z zaznaczeniem, ze to powtorka) i dzwonienie z pytaniem, kiedy przysla, ze jutro minelo juz tydzien temu itd. Dlaczego ta pani ma sie obrazic? To samo bylo w przypadku innych archiwow, w tym AP w Warszawie - dopoki nie dzwonilam i nie poganialam nic sie nie dzialo, mysla ze jesli sie nie odzywam, to nie zalezy mi, w zwiazku z tym spychaja moja sprawe na bok i zalatwiaja te, gdzie sa poganiani. Moze to moje subiektywne wrazenie, ale bez poganiania czesto nic sie nie dzieje.

Zycze wytrwalosci i powodzenia przed zamknieciem archiwum. Agnieszka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Kornelia Major
Kontakt:

Post autor: Kornelia Major » pt lut 11, 2011 2:27 am

krissto pisze:witam,
powtórnie wracam do tematy AP Kielce, z prośbą do bardziej doświadczonych poszukiwaczy, o sugestie co ma robić.
Szkoda mi tak na prawdę każdego dnia, kiedy tak na darmo czekam na odpowiedź... a łącznie to już prawie 2 miesiące.

Pozdrawiam
Krzysztof
Witam.
Napisz do mnie na priv. dokładnie o co prosiłeś podaj swoje imię i nazwisko
Idę do Archiwum w przyszłym tygodniu to Ci sprawdzę co się dzieje.

Pozdrawiam, Kornelia

Awatar użytkownika

krissto

Post autor: krissto » pt lut 11, 2011 11:55 pm

Kornelio, serdecznie dziękuję za chęć pomocy. Dziś dopiero wróciłem z pracy, jutro napiszę Ci szczegóły moich zapytań.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Krzysztof

mysia63

Post autor: mysia63 » śr lut 16, 2011 9:32 pm

Wydaje mi się, że niesłusznie narzeka Pan na zbyt wolne załatwanie w Archiwum w Kielcach,czy zastanowił się Pan, czy jest jedynym użytkownikiem, ilu ludzi korzysta z Archiwum i wysyła zapytania, czy poza tym nie byłoby prościej zamiast 5 podań napisać jedno? Poza tym w czasie przeprowadzki na pracowników spadają jeszcze inne obowiązki, wiem o tym, bo w obecnej chwili korzystam tam z akt, współczuję pracownikom, którzy muszą jednocześnie odpowiadać na zapytania, obsługiwać stale pełną czytelnię i przenosić akta do nowego budynku. W takiej sytuacji powinniśmy im dziękować, że czekamy tylko tyle co Pan. Właściwie Archiwum powinno być teraz zamknięte ! Czy widział Pan sklep, który w czasie remanentu sprzedaje towar???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”