Witam!
Poszukuję nazwisk w temacie wymienionych:
Kruze - cały świat; informacje jakie mam: od XIX w Warszawie, poza tym okolice Jeleniej Góry i Bytowa
Bobowski, Brzuszkiewicz - płd. Mazowsze
Rozwęż (cały świat), Podgórski, Chłopicki - gubernia radomska
Do tego jeszcze:
Bednarzewski, Gryczek - okolice Radzynia Podlaskiego (Bezwola)
Słupiński, Bednarski, Modliński, Dłubak, Hałaczkiewicz, Gruszczyński, Tokarski, Krzak - Pajęczno i okolice
Pozdrawiam
Piotrek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kruze, Bobowski, Chłopicki, Podgórski, Brzuszkiewicz, Rozwęż
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Re: Kruze, Bobowski, Chłopicki, Podgórski, Brzuszkiewicz, Ro
Z okolic Pajęczna rodziny o tych nazwiskach są bardzo liczne i rozgałęzione. Przewijają się w mojej Rodzinie. Co potrzebujesz konkretnie?
Rysiek
-
AUTOR TEMATU - Posty: 35
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 2 razy
Witaj Ryśku!
Informacje o pajęczańskich nazwiskach zamieściłem głównie w nadziei, że znajdę jeszcze kogoś, kto również interesuję się tą parafią. Do tej pory skupiłem się głównie na gałęziach po mieczu mojego drzewa i dlatego niewielu znam swoich pajęczańskich antenatów. Jeżeli chcesz to chętnie prześle Ci na maila mój wywód przodków, może mamy jakiś wspólnych, ale sięga on głównie do lat 70-tych XIX, także nie jest imponujący. Czy zamieściłeś może w internecie swoje drzewo? Chętnie je obejrzę. Nie wiem czy znasz stronę http://www.halaczkiewicz.pl, linia pajęczańska Hałaczkiewiczów sięga do początków XVIII w.
Przy następnej wizycie w Polsce zamierzam odwiedzić archiwa w Częstochowie i przeprowadzić bardzo dokładne poszukiwania. Mam jeszcze 2 pytania:
Czy wśród Twoich przodków pojawia się nazwisko Słupiński? Jest to panieńskie nazwisko mojej mamy i dlatego ma "priorytet":}
Czy korzystałeś może z jakiś innych archiwaliów poza księgami metrykalnymi dotyczącymi pajęczańskiej genealogii?
Dzięki za Twojego posta i czekam na następnego.
Pozdrawiam
Piotrek Kruze
Informacje o pajęczańskich nazwiskach zamieściłem głównie w nadziei, że znajdę jeszcze kogoś, kto również interesuję się tą parafią. Do tej pory skupiłem się głównie na gałęziach po mieczu mojego drzewa i dlatego niewielu znam swoich pajęczańskich antenatów. Jeżeli chcesz to chętnie prześle Ci na maila mój wywód przodków, może mamy jakiś wspólnych, ale sięga on głównie do lat 70-tych XIX, także nie jest imponujący. Czy zamieściłeś może w internecie swoje drzewo? Chętnie je obejrzę. Nie wiem czy znasz stronę http://www.halaczkiewicz.pl, linia pajęczańska Hałaczkiewiczów sięga do początków XVIII w.
Przy następnej wizycie w Polsce zamierzam odwiedzić archiwa w Częstochowie i przeprowadzić bardzo dokładne poszukiwania. Mam jeszcze 2 pytania:
Czy wśród Twoich przodków pojawia się nazwisko Słupiński? Jest to panieńskie nazwisko mojej mamy i dlatego ma "priorytet":}
Czy korzystałeś może z jakiś innych archiwaliów poza księgami metrykalnymi dotyczącymi pajęczańskiej genealogii?
Dzięki za Twojego posta i czekam na następnego.
Pozdrawiam
Piotrek Kruze
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Cześć Piotrek
Tak na szybko. W 1826 roku w Pajęcznie ślub bierze Jan Tekielski lat 19 z Anną Hałaczkiewicz lat 19, córką Łukasza i Marianny Schabowicz. Łukasz podpisał się pod aktem. Anna jest babką mojej prababki Marianny Wiśniewskiej*1859 późniejszej Pawlikowskiej, a więc jest moją prapraprababką.
Nazwisko Słupiński jeszcze poszukam.
Korzystałem tylko z mikrofilmów.
Moja genealogia w internecie http://rodzinapawlikowskich.blogspot.com/
Proponuję przejść na priv mój email; paliry@interia.pl
Tak na szybko. W 1826 roku w Pajęcznie ślub bierze Jan Tekielski lat 19 z Anną Hałaczkiewicz lat 19, córką Łukasza i Marianny Schabowicz. Łukasz podpisał się pod aktem. Anna jest babką mojej prababki Marianny Wiśniewskiej*1859 późniejszej Pawlikowskiej, a więc jest moją prapraprababką.
Nazwisko Słupiński jeszcze poszukam.
Korzystałem tylko z mikrofilmów.
Moja genealogia w internecie http://rodzinapawlikowskich.blogspot.com/
Proponuję przejść na priv mój email; paliry@interia.pl
Rysiek
-
Re: Kruze, Bobowski, Chłopicki, Podgórski, Brzuszkiewicz, Rozwęż
Dlubak halaczkiewicz i krzak wystepuja w moim drzewie lacza sie z nazwiskami popiel harciarek kowalska cytarzynski schabowicz charciarek kotylska(?) z Pajeczna
Pozdrawiam
Marta
Pozdrawiam
Marta
-
AUTOR TEMATU - Posty: 35
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 2 razy
Witaj Marto,
jak wcześniej pisał Pawlikowski te nazwiska są bardzo popularne w Pajęcznie. Ja cały czas opracowuję swoja genealogie pajęczańską. Ponadto indeksuję księgi małżeństw z tamtejszej parafii dla geneteki.
Jak masz opracowane już swoje drzewo to bardzo proszę zamieść je tutaj. Może się przydać
Pozdrawiam
Piotrek
jak wcześniej pisał Pawlikowski te nazwiska są bardzo popularne w Pajęcznie. Ja cały czas opracowuję swoja genealogie pajęczańską. Ponadto indeksuję księgi małżeństw z tamtejszej parafii dla geneteki.
Jak masz opracowane już swoje drzewo to bardzo proszę zamieść je tutaj. Może się przydać

Pozdrawiam
Piotrek
-
Jezeli chodzi o te nazwiska to w moim drzewie siegaja 1800r ale nadal pracuje jeszcze nad drzewem ale jak bedzie gotowe tzn jak juz nic wiecej nie bede mogla znalezc to je opublikuje
Pozdrawiam
Pozdrawiam