UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kruze, Bobowski, Chłopicki, Podgórski, Brzuszkiewicz, Rozwęż

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
robbi89
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 2 razy

Kruze, Bobowski, Chłopicki, Podgórski, Brzuszkiewicz, Rozwęż

Post autor: robbi89 » czw lis 04, 2010 7:29 pm

Witam!
Poszukuję nazwisk w temacie wymienionych:
Kruze - cały świat; informacje jakie mam: od XIX w Warszawie, poza tym okolice Jeleniej Góry i Bytowa
Bobowski, Brzuszkiewicz - płd. Mazowsze
Rozwęż (cały świat), Podgórski, Chłopicki - gubernia radomska
Do tego jeszcze:
Bednarzewski, Gryczek - okolice Radzynia Podlaskiego (Bezwola)
Słupiński, Bednarski, Modliński, Dłubak, Hałaczkiewicz, Gruszczyński, Tokarski, Krzak - Pajęczno i okolice
Pozdrawiam
Piotrek

Pawlikowski
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: Kruze, Bobowski, Chłopicki, Podgórski, Brzuszkiewicz, Ro

Post autor: Pawlikowski » pt lis 05, 2010 1:22 pm

Z okolic Pajęczna rodziny o tych nazwiskach są bardzo liczne i rozgałęzione. Przewijają się w mojej Rodzinie. Co potrzebujesz konkretnie?
Rysiek

AUTOR TEMATU
robbi89

Post autor: robbi89 » sob lis 06, 2010 12:42 am

Witaj Ryśku!
Informacje o pajęczańskich nazwiskach zamieściłem głównie w nadziei, że znajdę jeszcze kogoś, kto również interesuję się tą parafią. Do tej pory skupiłem się głównie na gałęziach po mieczu mojego drzewa i dlatego niewielu znam swoich pajęczańskich antenatów. Jeżeli chcesz to chętnie prześle Ci na maila mój wywód przodków, może mamy jakiś wspólnych, ale sięga on głównie do lat 70-tych XIX, także nie jest imponujący. Czy zamieściłeś może w internecie swoje drzewo? Chętnie je obejrzę. Nie wiem czy znasz stronę http://www.halaczkiewicz.pl, linia pajęczańska Hałaczkiewiczów sięga do początków XVIII w.
Przy następnej wizycie w Polsce zamierzam odwiedzić archiwa w Częstochowie i przeprowadzić bardzo dokładne poszukiwania. Mam jeszcze 2 pytania:
Czy wśród Twoich przodków pojawia się nazwisko Słupiński? Jest to panieńskie nazwisko mojej mamy i dlatego ma "priorytet":}
Czy korzystałeś może z jakiś innych archiwaliów poza księgami metrykalnymi dotyczącymi pajęczańskiej genealogii?
Dzięki za Twojego posta i czekam na następnego.
Pozdrawiam
Piotrek Kruze

Pawlikowski
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Pawlikowski » sob lis 06, 2010 4:52 pm

Cześć Piotrek
Tak na szybko. W 1826 roku w Pajęcznie ślub bierze Jan Tekielski lat 19 z Anną Hałaczkiewicz lat 19, córką Łukasza i Marianny Schabowicz. Łukasz podpisał się pod aktem. Anna jest babką mojej prababki Marianny Wiśniewskiej*1859 późniejszej Pawlikowskiej, a więc jest moją prapraprababką.
Nazwisko Słupiński jeszcze poszukam.
Korzystałem tylko z mikrofilmów.
Moja genealogia w internecie http://rodzinapawlikowskich.blogspot.com/
Proponuję przejść na priv mój email; paliry@interia.pl
Rysiek

wiewiora227

Re: Kruze, Bobowski, Chłopicki, Podgórski, Brzuszkiewicz, Rozwęż

Post autor: wiewiora227 » czw sty 03, 2013 7:27 pm

Dlubak halaczkiewicz i krzak wystepuja w moim drzewie lacza sie z nazwiskami popiel harciarek kowalska cytarzynski schabowicz charciarek kotylska(?) z Pajeczna
Pozdrawiam
Marta

AUTOR TEMATU
robbi89

Post autor: robbi89 » pn sty 07, 2013 11:25 am

Witaj Marto,
jak wcześniej pisał Pawlikowski te nazwiska są bardzo popularne w Pajęcznie. Ja cały czas opracowuję swoja genealogie pajęczańską. Ponadto indeksuję księgi małżeństw z tamtejszej parafii dla geneteki.
Jak masz opracowane już swoje drzewo to bardzo proszę zamieść je tutaj. Może się przydać :D
Pozdrawiam
Piotrek

wiewiora227

Post autor: wiewiora227 » pn sty 07, 2013 2:48 pm

Jezeli chodzi o te nazwiska to w moim drzewie siegaja 1800r ale nadal pracuje jeszcze nad drzewem ale jak bedzie gotowe tzn jak juz nic wiecej nie bede mogla znalezc to je opublikuje
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”