UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Wodyńscy, Szatkowscy, Stawarscy i inni.

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Re:Kopyto.

Post autor: mieczysław maziarski » ndz sty 25, 2009 6:42 am

kufferka pisze:Panie Mieczysławie, informacje, które zamieścił Pan powyżej bardzo mnie zainteresowały.
Moja 4x prababcia Ewa Kopyto nazywała się z domu Filipowicz. Jej mężem był Michał Kopyto i mieszkali prawdopodobnie w Żmigrodzie Nowym. Ich syn Jan Kopyto ożenił się z Rozalią Walewską w 1841 r. w Żmigrodzie, a moja prababcia Rozalia, była ich wnuczką.
Niestety o tej części rodziny, jak do tej pory, wiem bardzo niewiele :(
Nazwisko Bulsiewicz też jest związane z moją rodziną. Tak nazywał się Stanisław, syn Jana, kuzyn mojej prababci Rozalii, który pochodził z Jasła lub jego okolic.
Może będzie mógł mi Pan jakoś pomóc i udzielić kilku wskazówek, np. gdzie można znaleźć metryki z parafii żmigrodzkiej.
Znalazłem w księdze zapowiedzi z Dębowca
Marianna Kopyto córka Jana i Barbary Nowak lat 23 zam Żmigród nr domu 111 w 1865 roku zapowiedzi z Filip Mastej syn Piotra i Marianny Wojtunik lat 37
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Johanna

Re: Wodyńscy, Szatkowscy, Stawarscy i inni.

Post autor: Johanna » wt mar 24, 2009 10:05 pm

Ja jeszcze o nazwisku Zygmunt.
W 18 i 19 wieku "zagłębiem Zygmuntowym" było Jaworzno koło Wielunia. Nie sprawdzałam tego nazwiska jako takiego, ale "przy okazji". Co drugi-trzeci wpis to Zygmunt, Zygmuncik, Zygmuntowka itd. Spotkałam tez występujące przezwisko- Zygmunt zwany Niemiec.
Cechą chrakterystyczną są najczęściej nadawane imiona, dla mężczyzn Roch, dla kobiet Gertruda.
Jak wyglada sytuacja w chwili obecnej =nie wiem.
Joanna

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Kielisch (Kielich?), Szwemin, Osiecki, Pawłowski.

Post autor: Carloz » czw kwie 02, 2009 6:01 pm

Witam,

Poszukuję dodatkowo informacji nt. nazwisk Kielisch ( Kielich); Szwemin - z Tucholi i okolic
oraz Osiecki i Pawłowski z Dębowca na podkarpaciu.

Pozdrawiam.
Karol
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

kufferka
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Re: Re:Kopyto.

Post autor: kufferka » śr cze 24, 2009 10:41 pm

mieczysław maziarski pisze:
Znalazłem w księdze zapowiedzi z Dębowca
Marianna Kopyto córka Jana i Barbary Nowak lat 23 zam Żmigród nr domu 111 w 1865 roku zapowiedzi z Filip Mastej syn Piotra i Marianny Wojtunik lat 37
Pozdrawiam
Mieczysław
Dziękuję za wynotowanie tej pary i przepraszam, że dopiero teraz piszę, ale ostatnio rzadko zaglądam na forgen :(
To ciekawe, zwłaszcza że mój prapradziadek Ignacy Kopyto, zanim ożenił się z moją praprababką Marianną z Książkiewiczów był żonaty z Marią z Nowaków. Niestety "moja" Maria z Nowaków była córką Józefa i Katarzyny z Potockich :(
pozdrawiam
Magda Koffnyt

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » czw cze 25, 2009 6:56 am

W Dębowcu:Marianna Kopyto c.Józefa i Emilii Nowak ur.1855 zapowiedzi w 1872 z Józefem Zawisza syn Jędrzeja i Kunegundy Pankiewicz,ur.1847.
Jędrzej Kopyto syn Michała i Ewy Filipowicz w 1889 zapowiedzi z wdową Julianną Sośnicką z domu Baliga,ur 1841,córka Kaspra i Kunegundy Janiga.
Eleonora Kopyto ur.1855 w Żmigrodzie c.Jana i Rozalii Walewskiej w 1872 zapowiedzi w Dębowcu z Edmundem Półgroszkiem s Jana i Teresy Wojtunik ,ur.1843.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Re: Kielisch (Kielich?), Szwemin, Osiecki, Pawłowski.

Post autor: mieczysław maziarski » czw cze 25, 2009 7:15 am

Carloz pisze:Witam,

Poszukuję dodatkowo informacji nt. nazwisk Kielisch ( Kielich); Szwemin - z Tucholi i okolic
oraz Osiecki i Pawłowski z Dębowca na podkarpaciu.

Pozdrawiam.
Karol
Jacek Osiecki odnotowany jest 3 x w Jaśle jako ojciec chrzestny :
1-w 1803 Karolina Schumpeter c.Franciszka i Eleonory Hladik
2.W 1805 ur.Kamila c.Wojciecha Palch i Anna Greys(Grey,Greiner)
3 .w 1793 ur.Józef s.Karola Parczewskiego i Marianny Forlańskiej
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

kufferka
Kontakt:

Post autor: kufferka » czw cze 25, 2009 10:16 am

mieczysław maziarski pisze:W Dębowcu:Marianna Kopyto c.Józefa i Emilii Nowak ur.1855 zapowiedzi w 1872 z Józefem Zawisza syn Jędrzeja i Kunegundy Pankiewicz,ur.1847.
Jędrzej Kopyto syn Michała i Ewy Filipowicz w 1889 zapowiedzi z wdową Julianną Sośnicką z domu Baliga,ur 1841,córka Kaspra i Kunegundy Janiga.
Eleonora Kopyto ur.1855 w Żmigrodzie c.Jana i Rozalii Walewskiej w 1872 zapowiedzi w Dębowcu z Edmundem Półgroszkiem s Jana i Teresy Wojtunik ,ur.1843.
Pozdrawiam
Mieczysław
Panie Mieczysławie! WIELKIE DZIĘKI!!!
Właśnie odnalazł Pan w księgach brata mego praprapradziadka Jana (Jędrzej Kopyto) i siostrę mego prapradziadka Ignacego - Eleonorę Półgroszek! Eleonora była chrzestną brata mojej prababci, ale nazwisko po mężu nic mi nie mówiło. Do tej pory nie wiedziałam o ich istnieniu, mogłam się tylko domyślać, że dzieci było więcej. Niestety z braku jakichkolwiek możliwości dotarcia teraz do Żmigrodu i tamtejszych ksiąg nie mam szans na zajęcie się tą linią. Dlatego też takie perełki są dla mnie na wagę złota!
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję i polecam się Pana pamięci :kwitnie:
Mam jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje. Zapowiedzi pochodzą z parafii w Dębowcu. Tam też mieszkali Eleonora i Edmund Półgroszkowie. Czy to oznacza, że była to parafia Eleonory? Z tego co zdążyłam wyszukać Kopytowie związani byli ze Żmigrodem, niestety nie wiem od kiedy. A może była to parafia pana młodego Edmunda? To samo pytanie dotyczy zapowiedzi Jędrzeja Kopyto z Julianną Sośnicką. Mam rozumieć, że wszystkie te zapisy pochodzą z Dębowca?
pozdrawiam
Magda Koffnyt

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » czw cze 25, 2009 2:30 pm

Magdo,

Półgroszkowie są z Dębowca, a na pewno byli tam w całym XVIII wieku, a może i wcześniej - to zapamiętałem z ksiąg metrykalnych w Dębowcu i tam myślę, że należałoby szukać tej gałęzi.

Oczywiście ja również dowiedziałbym się chętnie czegoś więcej o księdze zapowiedzi z Dębowca, bo zdaje się, że nie miałem wcześniej do niej dostępu.

A z naszymi żmigrodzkimi Filipowiczami taka sama "stara bida" :), w tym roku znów nie będę miał możliwości wyjazdu do Dębowca i Żmigrodu... choć kto wie.

P.S.
Dziękuję Panie Mieczysławie za wzmianki o Osieckim - na razie niewiele mi to mówi, ale liczę na to, że w przyszłości uda się te informacje wykorzystać.
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

kufferka
Kontakt:

Post autor: kufferka » czw cze 25, 2009 3:00 pm

Dzięki za komentarz ;) Tak myślałam, że Półgroszkowie są z Dębowca, bo to miejsce urodzenia Edmunda i w tamtejszej parafii były zapowiedzi. Nie wiem jednak gdzie odbył się ślub. Myślę jednak, że w Żmigrodzie, bo stamtąd pochodziła Eleonora, a zapowiedzi były ogłoszone w obu parafiach narzeczonych.
Karol, a w Twoim drzewku nie ma przypadkiem mojej Ewy Filipowicz? ;)
pozdrawiam
Magda Koffnyt

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » czw cze 25, 2009 3:09 pm

Niestety, nic nowego. Ale księgi ze Żmigrodu są, także myślę, że przy jakiejś okazji coś jeszcze tam znajdziemy - ja "zatrzymałem" się na Feliksie Filipowicz ur. ok. 1749r. i jego żonie, Katarzynie (Tekli?) Kaczmarskiej.

Pozdrawiam!
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » czw cze 25, 2009 5:02 pm

W Gorajowicach-obecnie jest to Jasło,była rodzina Osieckich.Kazimierz z Barbara Nowak mieli dzieci:Jakub ur 1826-1831,Marianna 1824,Salomea 1830-1831.Barbara zmarła wieku 80 lat w 1864 roku.Kazimierz zmarł w 1831 w wieku 40 lat.Była w tym czasie epidemia cholery.
Ślub Kazimierza odbył się w 1822 z Barbarą Juszczyczką Lat 25.To znaczy,że była ona wdową.
Szymon Osiecki zmarł w 1799 w wieku 43 lat
Barbara była córką Andrzeja Nowaka i Ewy Cholewiak.Ur.1894.

Ktoś szukał kiedyś nazwiska Zygmunt.Takowe występuje w Łazach Dębowieckich i pisane dawno temu jako Zygmont.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » pt cze 26, 2009 7:32 am

kufferka pisze:Dzięki za komentarz ;) Tak myślałam, że Półgroszkowie są z Dębowca, bo to miejsce urodzenia Edmunda i w tamtejszej parafii były zapowiedzi. Nie wiem jednak gdzie odbył się ślub. Myślę jednak, że w Żmigrodzie, bo stamtąd pochodziła Eleonora, a zapowiedzi były ogłoszone w obu parafiach narzeczonych.
Karol, a w Twoim drzewku nie ma przypadkiem mojej Ewy Filipowicz? ;)
Paweł Pułgroszek syn Józefa urodzony ok.1803 jest 2x zapisany w zapowiedziach.Z katarzyną Cyran córką Jakuba .ur.ok.1804 w Dembowcu.
2x z Konegundą Gondarowską córką Bartłomieja ,ur.ok 1808 w Dembowcu.Ich syn Walenty ur1837 zapowiedzi w 1869 z Balbina Zawisza
ur 1842 córką Mikołaja i Weroniki Szubarga.Z tego związku jest syn Wojciech ur1878,który w 1903 miał zapowiedzi z Franciszką Mokrzycką.

Z Kolei Jan Pułgroszek syn Józefa i Barbary ur.ok 1791 w 1833 zapowiedzi z Teresą Wojtonik(wspólcześnie nazwisko Wojtunik) córką Wojciecha i Zofii Pierzowicz,ur.1809 w Dembowcu.Ich córka Sabina ur.1846,zapowiedzi w 1876 z Alojzy Ptaszek lub Praszek syn Marka i Julianny Rogosz ur.1843.Druga córka Adolfina ur 1848 w 1869 zapowiedzi z Jakubem Żytkiewiczem ur 1831.

Edmund Półgroszek syn Jana i Teresy Wojtunik ur1843 zapowiedzi w 1872 z Eleonorą Kopyto ur 1855 w Żmigrodzie.
Brat Edmunda Aleksy ur1841 zapowiedzi w 1869 z Filipiną Góral ur.1851.
W 1893 są zapowiedzi Franciszka ur1867 syna Ludwika Półgroszka i Tekli Brożyna z Zofią Nowakur 1867, córką Michała i Franciszki Szymańskiej.
Feliks Półgroszek syn Jana i Katarzyny Kozub ur.1827 w 1850 zapowiedzi z Tekla Brożyna córką Ignacego i Franciszki Nowak ur.ok.1826 w Żmigrodzie.
Dane z ksiąg zapowiedzi z Dembowca k.Jasła.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » śr paź 07, 2009 7:07 pm

W 1817 zmarła w Sobniowie Justyna 3voto Osiecka w wieku 73 lat.
Pojawia się ona jako matka chrzestna we wcześniejuszych latach razem z Jacentym Osieckim.
W Gorajowicach jest rodzina Kazimierza Osieckiego i Barbary Nowak,których dzieci rodziły się od 1824 roku.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

kufferka
Kontakt:

Post autor: kufferka » ndz lis 29, 2009 1:30 pm

Carloz pisze:Niestety, nic nowego. Ale księgi ze Żmigrodu są, także myślę, że przy jakiejś okazji coś jeszcze tam znajdziemy - ja "zatrzymałem" się na Feliksie Filipowicz ur. ok. 1749r. i jego żonie, Katarzynie (Tekli?) Kaczmarskiej.

Pozdrawiam!
Hej!
Dzięki informacjom, jakie dziś otrzymałam od p. Mieczysława mogę chyba dołączyć do Twojej familii :)
Wg tych danych moja prapra... Ewa Filipowicz była córką Feliksa i Katarzyny Kaczmarek!
Czy w związku z tym mógłbyś mi udzielić dalszych informacji o tej linii? Z tego, co się orientuję byłeś w Żmigrodzie m. in. w tej sprawie.
pozdrawiam
Magda Koffnyt

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » ndz lis 29, 2009 2:00 pm

kufferka pisze:
Carloz pisze:Niestety, nic nowego. Ale księgi ze Żmigrodu są, także myślę, że przy jakiejś okazji coś jeszcze tam znajdziemy - ja "zatrzymałem" się na Feliksie Filipowicz ur. ok. 1749r. i jego żonie, Katarzynie (Tekli?) Kaczmarskiej.

Pozdrawiam!
Hej!
Dzięki informacjom, jakie dziś otrzymałam od p. Mieczysława mogę chyba dołączyć do Twojej familii :)
Wg tych danych moja prapra... Ewa Filipowicz była córką Feliksa i Katarzyny Kaczmarek!
Czy w związku z tym mógłbyś mi udzielić dalszych informacji o tej linii? Z tego, co się orientuję byłeś w Żmigrodzie m. in. w tej sprawie.
No proszę, Magdo, wreszcie jest ten dzień - droga kuzynko :) Bardzo się cieszę!

Napiszę tu wszystko co wiem pod wieczór, choć od razu zaznaczam, że wiem niewiele więcej. Trochę o liniach bocznych, tzn. rodzeństwo 'Twojej' Ewy i 'mojego' Andrzeja, czyli dzieci Feliksa, poza tym kilka anegdot, ale będę je musiał skądś wyszperać :) Fakt faktem, że jeszcze coś można się dowiedzieć, gdzieś przeczytałem, że Filipowiczowie byli właścicielami którejś z podżmigrodzkiej wsi w XVIII wieku, jeden Filipowicz był burmistrzem (mam chyba nawet zdjęcie nagrobka) w latach 40. XIX wieku. Bardziej konkretnie napiszę niedługo :) W Żmigrodzie niestety byłem tylko raz, bodajże z 3-4 lata temu, niestety, ksiądz się śpieszył (ale 'żeby nie było', był bardzo miły), a ja w tę godzinkę i tak uzyskałem trochę potrzebnych danych. Wiem, że w kancelarii parafialnej są księgi chyba od 1789r., bardziej zeszyty.

I oczywiście Pan Mieczysław jak zwykle podaje wspaniałe informacje, mi również dzięki Panu posunęło się jedno pokolenie dalej ze Żmigrodu, poprzez 'poznanie' rodziców Tekli Filipowicz z.d. Głód, czyli synowej naszego Feliksa. Panie Mieczysławie, napisałem do Pana prywatną wiadomość w sprawie konkretniejszych danych, jakie Pan posiada o tym akcie, tj. miejsca (gdzie dokładnie się urodziła?) i może jakieś informacje o pochodzeniu rodziny Wielgosz, gdyż również ją kojarzę z poszukiwań genealogicznych, a nie pamiętam skąd, może Pan będzie więcej coś wiedział. :)

Dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam,

Karol.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”