kufferka pisze:Carloz pisze:Niestety, nic nowego. Ale księgi ze Żmigrodu są, także myślę, że przy jakiejś okazji coś jeszcze tam znajdziemy - ja "zatrzymałem" się na Feliksie Filipowicz ur. ok. 1749r. i jego żonie, Katarzynie (Tekli?) Kaczmarskiej.
Pozdrawiam!
Hej!
Dzięki informacjom, jakie dziś otrzymałam od p. Mieczysława mogę chyba dołączyć do Twojej familii :)
Wg tych danych moja prapra... Ewa Filipowicz była córką Feliksa i Katarzyny Kaczmarek!
Czy w związku z tym mógłbyś mi udzielić dalszych informacji o tej linii? Z tego, co się orientuję byłeś w Żmigrodzie m. in. w tej sprawie.
No proszę, Magdo, wreszcie jest ten dzień - droga kuzynko :) Bardzo się cieszę!
Napiszę tu wszystko co wiem pod wieczór, choć od razu zaznaczam, że wiem niewiele więcej. Trochę o liniach bocznych, tzn. rodzeństwo 'Twojej' Ewy i 'mojego' Andrzeja, czyli dzieci Feliksa, poza tym kilka anegdot, ale będę je musiał skądś wyszperać :) Fakt faktem, że jeszcze coś można się dowiedzieć, gdzieś przeczytałem, że Filipowiczowie byli właścicielami którejś z podżmigrodzkiej wsi w XVIII wieku, jeden Filipowicz był burmistrzem (mam chyba nawet zdjęcie nagrobka) w latach 40. XIX wieku. Bardziej konkretnie napiszę niedługo :) W Żmigrodzie niestety byłem tylko raz, bodajże z 3-4 lata temu, niestety, ksiądz się śpieszył (ale 'żeby nie było', był bardzo miły), a ja w tę godzinkę i tak uzyskałem trochę potrzebnych danych. Wiem, że w kancelarii parafialnej są księgi chyba od 1789r., bardziej zeszyty.
I oczywiście Pan Mieczysław jak zwykle podaje wspaniałe informacje, mi również dzięki Panu posunęło się jedno pokolenie dalej ze Żmigrodu, poprzez 'poznanie' rodziców Tekli Filipowicz z.d. Głód, czyli synowej naszego Feliksa. Panie Mieczysławie, napisałem do Pana prywatną wiadomość w sprawie konkretniejszych danych, jakie Pan posiada o tym akcie, tj. miejsca (gdzie dokładnie się urodziła?) i może jakieś informacje o pochodzeniu rodziny Wielgosz, gdyż również ją kojarzę z poszukiwań genealogicznych, a nie pamiętam skąd, może Pan będzie więcej coś wiedział. :)
Dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie!