Fronczak Waldemar pisze:1/ O Olkusz pytałem dlatego, że tam wyjechała Maria z dzieciakami. Skoro tak, to pewnie chodziły do szkoły, więc może w dokumentach, o których wspominałem, mogą być notatki dotyczące rodziców dzieciaków.
2/ Pytałem o Księgi Ludności Stałej z Pilicy. Sprawdzałaś to?
3/ Rozumiem, że w Olkuszu mieszkała niezależnie od Andrzeja, jakaś rodzina Otwinowskich, z którą nie masz jak na razie połączenia?
Jeśli tak, to czy sprawdzałaś olkuskich Otwinowskich?
Mogło być tak, że Maria z dzieciakami pojechała do rodziny męża?
PS
I jeszcze jedno.
Skoro Maria (zakładam że wdowa) wyjechała do Olkusza z dwójką dzieci, to musiała się utrzymać. Napisałaś, że wiesz o niej sporo. Gdzie pracowała?
Może zachowały się jakieś ślady dokumentacyjne? Bywa że w teczkach personalnych zakładów zachowały się życiorysy, a były one kiedyś dość szczegółowe.
Jeśli nie pracowała, to może podlegała pod opiekę socjalną. Niekiedy są opisane rodziny którym pomagano.
ad. Marianna przyjechała do Olkusza jak najmłodszy syn - mój pradziadek miał 16 lat nie chodził już do powszechnej szkoły a z tego co wiem nie miał większego wykształcenia.
ad. 2 KLS nie sprawdzałam, ale jak wspomniałam w Pilicy nie ma takowego nazwiska - sporadycznie spotyka sie tylko tych moich - w księgach metrykalnych
W tabelach nadawczych nie odnaleziono żadnego zapisu na nazwisko Otwinowski/a
ad.3 W Olkuszu nie ma i nie było innych Otwinowskich jedynie rodzina mojego pradziadka- jego potomkowie
W księgach metrykalnych spotkałam 2 razy zapis tego nazwiska ok 1780 roku i w ok 1869roku niestety już w późniejszych latach nie ma takich nazwisk w Olkuszu dopiero urodzenia mojego dziadka i jego rodzeństwa
Nie ma niestety dokumentów na temat Marianny w dokumentach fabryki ( obecnie OFNE ) - te które się zachowały pochodzą dopiero od 1945 roku . Marianna pracowała. Wiem o niej stosunkowo dużo ponieważ pamiętają ją nie tylko z opowiadań bracia mojego dziadka. Jednak muszę powiedzieć że dzieje mojej rodziny sa owiane jakas tajemnica o wielu rzeczach sie nie mówiło i nie wspominało - nawet nie wiem o jakich - po prostu bardzo malo rodzina wiedziała o sobie.
Chodziły słuchy ze Marianna pochodziła z bogatej rodziny - nie wiem czy ta rodzina była niemiecka czy żydowska. Ponoc stracili jakis majątek w Niemczech ( jeśli byli faktycznie z Niemiec) ale sa to tylko takie dywagacje w Rodzinie