UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Re: Otwinowska

Post autor: zetka » ndz sie 02, 2009 9:10 pm

Hania pisze:Zaneta -
Chcialabym jeszcze dodac, ze niedocenianie Naszej Klasy jako jednej z drog poszukiwan genealogicznych jest wielkim bledem !
Poprzez NK odnalazlam potomkow z jednej galezi mojej rodziny i otrzymalam od nich informacje o jakich wogole mi sie nie snilo.
Mniej wysmiewania a moze wiecej dzialania poza przyjetymi ogolnie drogami poszukiwan.
Zycze ci powodzenia.
Hania
Haniu ! nigdzie nie napisałam że nie doceniam NK ani też w żadnym słowie nie naśmiewam się z tej drogi poszukiwań - wręcz przeciwnie na NK znalazłam wiele osób, o których nie miałam pojęcia a przez to odnalazłam wiele gałęzi rodzinnych
- nie wiem dlaczego mnie atakujesz :) ? :?: :!:
Stwierdzeniem moim było tylko to że Julianny tam nie odnajdę - problem tkwi w tym momencie bardziej w tym że nie wiem jakie nosiła nazwisko po ewentualnym slubie - dlatego też nie bardzo mogę szukać na NK jej potomków - co innego z szukaniem potomków mężczyzny byłoby łatwiej po nazwisku. Dodam jeszcze że na NK jestem od momentu kiedy jeszcze niewiele osób na niej można było zaleźć ( kiedy ja założyłam kont i było niewiele ponad 100 000 osób - nie to co teraz miliony) sledzę wiec pojawiające sie nowe nazwiska i pisze do każdego potencjalnego potomka osób z mojego drzewa.
Hania pisze:Czesc Zaneta -

Na Naszej Klasie znajduja sie rozni Otwinowscy, ktorzy moga miec informacje o twojej krewnej, prawda ?
Skoro sama piszesz, ze nie wiesz gdzie dalej szukac i poszukujesz potomkow danej osoby to Nasza Klasa nadaje sie do tego absolutnie i jest jedna z drog poszukiwan na internecie.

Pozdrowienia
Hania
Haniu zapewniam Cie ze do Otwinowskich wszystkich pisałam i systematycznie pisuję - JULIANNA jednak nie zapewne nazywała sie po mężu inaczej wiec wśród Otwinowskich jej nie znajdę chyba ze ktos tworzy również drzewo i będzie miał powiązanie z moim pradziadkiem. Na razie jednak nie trafiam.
helenka13 pisze:Witaj,
czy sprawdziłaś parafię , gdzie się urodziła Julianna? Tam mogła wyjśc zamąż. Syn, jeśli się kształcił na pilota to najbliżej w Dęblinie, ale nie wiesz jak się nazywał. Można go namierzyć ,tylko to dośc żmudna droga , bo trzeba sprawdzać dokumenty poborowych w wielu rocznikach[ o ile dokumenty nie spłonęły w czasie wojny, lub zostały wywiezione , zniszczone..].Pozdrawiam Helena :sun:
Parafie urodzenia sprawdziłam ale pod względem urodzenia tylko (ale jestem w trakcie indeksacji tej parafii) - wiem muszę przeszukać jeszcze akty małżeństw, ale to potrwa bo nie znam dat. Co do syna to wciąż "gnębię" rodzinę może ktoś coś sobie przypomni w końcu to nie było tak dawno :)
Ostatnio zmieniony ndz sie 02, 2009 9:25 pm przez zetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Re: Otwinowska

Post autor: zetka » ndz sie 02, 2009 9:14 pm

gabi pisze:Witaj Zaneto,
moze ten slad powinnas sprawdzic?
http://gedbas.genealogy.net/datenblatt. ... 1009293893

Pozdrawiam
Gabi
Już kiedyś próbowałam się skontaktować z osoba ktora te dane wprowadzila - było to jeszcze wtedy kiedy nie wiedzialam o istnieniu JUlianny - nie pamiętam tylko czy ta osoba odpisała czy adres był zły. :( Ale na www.geni.com znalazłam również tą samą osobę i czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Re: Egielman/Ekielman;Gubelbaum; Otwinowski; Mostkowski

Post autor: mieczysław maziarski » ndz lis 15, 2009 11:08 am

Dorzucam kolejną cegiełkę tym razem ze Starego Sącza.
23 X 1784 w Starym Sączu ślub młodzieńca Stanisława Otwinowskiego z panną Małgorzatą
Sikorzonką ze wsi Moszczenica.Wiek młodych nie jest podany.

Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » ndz lis 15, 2009 1:13 pm

Dziękuję Mieczysławie ze Twoje "cegiełki" być może w przyszłości się przydadzą na razie jednak nie mogę ruszyć z miejsca w dalszym ciągu.
Żadnych śladów miejsca zgonu ani urodzenia ani ślubu - niczego co popchnęłoby mnie dalej w poszukiwaniu rodziny Otwinowskich - beznadziejny przypadek jak dotąd :(
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » ndz lis 15, 2009 4:23 pm

Ja tez mam dla Ciebie Zaneto kilka sladow do sprawdzenia.

1. Sprawdzilam wiele roznych historycznych spisow, wykazow itp. pod wzledem wystepowania nazwiska Egielman/Ekielman oraz Gubelbaum.
Nigdzie w takiej formie nazwiska nie wystepuja !!!!! a to oznacza, ze zapisane sa z wielkimi bledami.
Tak wiec, wedlug mnie Egielman/Ekielman na 99% to nikt inny jak Engelman, natomiast Gubelbaum, bez baum, jako tylko Gubel, owszem mozna spotkac np.:Gübel, Guebel lub Gubel, absolutnie brak zapisu Gubelbaum.
Przyjelabym zapis nazwiska, jako prawidlowe Gelbaum jednak z duzym znakiem :?: lub Grünbaum/Gruenbaum.
Przyklady:
2.Fryderyk Engelman byl kancelista ekspozytury policji w Szczakowy/a. Oddzial strazy wojskowo-policyjnej , dyrekcja policji ul.Mikolajska 32 Krakow ( wg. Calender Krakow z 1895 i 1894r.).
Gelbaum Marcin, lekarz w latach 1893-1926 Siemiatycze pow.Bielsk
Grünbaum Feliks, lekarz w latach 1898- 1926 w Krakowie

Co zas sie tyczy nazwiska Otwinowski, zauwazylam, ze czesto pisane jest rowniez Otfinowski
lub obydwie mozliwosci razem, czyli przyjmowano rozna pisownie.
Nie wiem czy sprawdzalas miejscowosc Otfinow lub Pasieke Otfinowska, moze wlasnie z tego rejonu pochodzi Andrzej.
Ktos tam na RootsWeb posiada swoich przodkow Otwinowskich/Otfinowskich wlasnie z tych miejscowosci.
http://archiver.rootsweb.ancestry.com/t ... 0886299570
http://spuscizna.org/spuscizna/otfinow.html

Jakis Otwinowski Andrzej byl stolarzem na Nowym Swiecie w Warszawie- 1870r.
Otfinowski Tadeusz, asystent w sadzie krakowskim 1911 r.
Otfinowski Jozef - emeryt Krakow 1911 r.
Otfinowska Ida - nauczycielka - Wygnancy z Galicji i Bukowiny cz.III 1914-1915

:niewiem: czy ruszysz z miejsca :?:

Pozdrawiam
Gabi

Awatar użytkownika

gabi

Post autor: gabi » ndz lis 15, 2009 5:42 pm

Jeszcze o Mostkowskich,

Strzelec Mostkowski Teodor ur.09.01.1892 w Trynosy, pow.Ostrow Mazowiecka, zmarl sierpien 1942 w Kermine, Uzbekistan ( Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej Barbara Affek-Bujalska,Edward Kospath-Pawłowski)

Mostkowski Boleslaw "Wierny" ppor. cz.w. 29.09.1944 Jaktorów (Obroża" w konspiracji i powstaniu warszawskim: dzieje Armii Krajowej na ... Jacek Zygmunt Sawicki).

Gabi

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » ndz lis 15, 2009 9:34 pm

Gabi bardzo dziękuję za tych wiele uwag i przemyśleń.

W pierwszej chwili nic mi sie nie nasuwało na myśl po przeczytaniu Twoich postów ale... po chwili
Fryderyk Egelman - tak nazywał sie mój praprapradziadek
to może ten przytoczony przez Ciebie Fryderyk Engelman - podałaś mi wszystkie dane?? czy jest może coś więcej czy Szczakowa to chodzi w tym wypadku o Jaworzno ?

Co do nazwiska Gubelbaum to ostatnio w akcie zgony Marianny odkryłam ze zapis jest niewyraźny i może to być nazwisko Gabelbaum - może ma to jakieś znaczenie ? :)

Tak jak pisałam wyżej z nazwiskiem Otwinowski nie mogę ruszyć bo nie mogę znaleźć nic na temat Andrzeja - oczywiście kontaktowałam sie z wieloma osobami których przodkowie wywodzą sie również z Otfinowa ale nie ma śladu na razie po Andrzeju- poza tym moj ślad urywa sie w 1899 roku w Wierbce kolo Pilicy bo tam rodzi sie mój pradziadek i w akcie urodzenia Andrzej podany jest jako zgłasxzający .
Później jednak kiedy to Marianna Otwinowska przeprowadza sie do Olkusza w ok 1918 roku już jest sama tylko z dwójką dzieci moim pradziadkiem i jego siostrą Józefa. Co z pozostałymi dziećmi które juz odkryłam - Józefem i Julianną ? czy zmarły wcześniej.? :?: :!: Czy tajemnicza "ciotka" mojego dziadka mieszkające pod Warszawa jest tą Julianna?
czy może Józef miał dzieci i sa gdzieś jego potomkowie ?
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz lis 15, 2009 9:51 pm

A możesz opisać tu swój stan wiedzy na temat Otwinowskich? Oczywiście chodzi o najstarsze pokolenie? Jak rozumiem chodzi o parę:Andrzej Otwinowski i Maria z Ekielmanów(?)
Kto to ma być ów Fryderyk Ebelman?
Czy sprawdzałaś księgi z lat wcześniejszych z tej miejscowości? Co to za parafia?
Czy występują tam wcześniej te nazwiska? Kim był z zawodu Andrzej?
Czy znasz wcześniejsze pokolenie czy tylko Andrzeja i Marię?
Itd itp :F
Jeśli gdzieś to już opisałaś, to daj link, albo zbierz to jeszcze raz do kupy i zamieść tutaj.
Mam u siebie też Otwinowskich, którzy przyleźli skądś w pobliże Radomska, ale jeszcze ich nie ścigałem.
Może w końcu przyglądnę się trochę tej rodzince?
Nie powinno być kłopotów, bo całe towarzystwo i tak pochodzi z Otwinowa. Jedyny problem w tym, że jest tego chyba kilka rodzin. Obok starej szlachty, mamy trochę włościan, którzy przybrali nazwisko od miejscowości :rotfl:
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » ndz lis 15, 2009 10:05 pm

W zasadzie większość informacji ktore posiadam na temat rodziny Otwinowskich jest zamieszczone w tym wątku, może jeszcze w wątku
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ski#p29076

Szukałam w Wierbce parafia Pilica ślubu Andrzeja i Marianny - nie znalazłam jak dotąd
Szukałam w Wierbce zgonu Andrzeja - nie znalazłam

Andrzej jak wynika z aktów urodzeń jego dzieci był robotnikiem - podejrzewałam że pracował w pobliskiej fabryce w Pilicy ale niestety nie zachowały sie żadne dane dotyczące np list pracowników tej fabryki
Najstarszymi znanymi mi Otwinowskimi w mojej linii są właśnie Andrzej i Marianna z Egelmanów ( do tej pory tak jest pisane to nazwisko najczęściej)
NA razie Otwinowscy to jak na złość najmniej "rozgryziona" rodzina w moim drzewie i smutne jest najbardziej to ze nosze właśnie to nazwisko :( i nic o nim nie wiem i tak ciężko jest się czegoś dowiedzieć :(
Inne gałązki tak ładnie się pną do góry a tu taki zastój !!
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz lis 15, 2009 10:27 pm

Nie bardzo mi się chce czytać oba wątki, bo jestem leniwy :lol:
Sporo pisałaś, ale jest to rozproszone i mało precyzyjne.
Podałaś, że szukałaś w różnych parafiach. Jakich i w jakich latach?
Co sprawdzałaś w Pilicy?
Zachowały się KLS z II poł XIX wieku. Dotarłaś do nich?
Czy nazwisko Otwinowski, lub nazwiska z rodziny Marii notowane były w tej parafii wcześniej?
Kiedy Andrzej "zginął" z dokumentów? Czy była jeszcze jakaś rodzina Otwinowskich? Jesli tak, to czy sprawdzałaś ich zapisy, akty ślubu, allegata itp?

Podobnie z Olkusza.
Zachowało się sporo ciekawych zespołów jak np. wykazy dzieci uczęszczających do szkół od 1915, wykazy ludności itd
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

gabi

Post autor: gabi » ndz lis 15, 2009 10:38 pm

zetka pisze: Fryderyk Egelman - tak nazywał sie mój praprapradziadek
to może ten przytoczony przez Ciebie Fryderyk Engelman - podałaś mi wszystkie dane?? czy jest może coś więcej czy Szczakowa to chodzi w tym wypadku o Jaworzno ?

Co do nazwiska Gubelbaum to ostatnio w akcie zgony Marianny odkryłam ze zapis jest niewyraźny i może to być nazwisko Gabelbaum - może ma to jakieś znaczenie
Tak, Szczakowa/Jaworzno - link ze strony niemieckiej- interesujaca mapka.
http://de.wikipedia.org/wiki/Bahnstreck ... C5%82owice
O Fryderyku podalam wszystko co zostalo w kalendarzu krakowskim napisane.

Przy sprawdzaniu bralam pod uwage rowniez nazwisko Gabelbaum- zupelna klapa, nie ma.
Baum - drzewo
Gabel - widelec
wydaje sie, ze mozliwe jest takie zestawienie widelcowe-drzewo, czy jak tam, niestety nie spotkalam takiego nazwiska wiec sadze, ze nie wystepuje. :niewiem: przeciez nie mogla go nosic tylko jedna osoba?????

Gabi

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » ndz lis 15, 2009 10:40 pm

Przeglądałam również w genetece parafię Książ Wielki - ponieważ tam to nazwisko tez sie bardzo często pojawia a jest to również małopolska - nie znalazłam Andrzeja pasującego do mojego czyli urodzonego ok 1857 roku.
W Pilicy byłam osobiście nawet, żeby sprawdzić ze na cmentarzu znajdę jakieś ślady - nie znalazłam żadnego grobu o tym nazwisku. Księgi które indeksuje w parafii Pilica również nie zawierają nazwisk Otwinowski poza przypadkami, które już poznałam i były to dzieci mojego Andrzeja i MArianny.
Andrzej ginie mi w z dokumentów w 1899 roku w urodzenie Franciszka potem jest wspomniany w akcie zgonu MArianny - była wdową umierającw 1943 roku

Waldemarze co do rodziny w Olkuszu to od 1918 roku wiem wszystko co powinnam wiedzieć. W Olkuszu w księgach metrykalnych Otwinowscy wprawdzie inaczej pisani - są ale dużo wcześniej więc jak na razie nie znalazłam z nimi powiązania.Na temat Marianny wiem sporo od 1918 roku pracowała juz w Olkuszu .

Gabi nazwisko Gabelbaum jest wspomniane tylko w akcie zgonu Marianny nie znam osob ktore podawały dane do aktu wiec trudno powiedzieć też ska mieli taką wiedzę.
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz lis 15, 2009 10:49 pm

1/ O Olkusz pytałem dlatego, że tam wyjechała Maria z dzieciakami. Skoro tak, to pewnie chodziły do szkoły, więc może w dokumentach, o których wspominałem, mogą być notatki dotyczące rodziców dzieciaków.
2/ Pytałem o Księgi Ludności Stałej z Pilicy. Sprawdzałaś to?
3/ Rozumiem, że w Olkuszu mieszkała niezależnie od Andrzeja, jakaś rodzina Otwinowskich, z którą nie masz jak na razie połączenia?
Jeśli tak, to czy sprawdzałaś olkuskich Otwinowskich?
Mogło być tak, że Maria z dzieciakami pojechała do rodziny męża?

PS
I jeszcze jedno.
Skoro Maria (zakładam że wdowa) wyjechała do Olkusza z dwójką dzieci, to musiała się utrzymać. Napisałaś, że wiesz o niej sporo. Gdzie pracowała?
Może zachowały się jakieś ślady dokumentacyjne? Bywa że w teczkach personalnych zakładów zachowały się życiorysy, a były one kiedyś dość szczegółowe.
Jeśli nie pracowała, to może podlegała pod opiekę socjalną. Niekiedy są opisane rodziny którym pomagano.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: MariaŁopaciuk » ndz lis 15, 2009 10:59 pm

zetka pisze:Co do nazwiska Gubelbaum to ostatnio w akcie zgony Marianny odkryłam ze zapis jest niewyraźny i może to być nazwisko Gabelbaum - może ma to jakieś znaczenie ?
Na terenie parafii Książ Wielki, Szczakowa, Jaworzno występuje nazwisko Gurbiel - moze to jakaś wskazówka ?
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

Krzysztof29
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Krzysztof29 » ndz lis 15, 2009 11:05 pm

W roku 1841 niejaki Tomasz Otfinowski zamieszkiwał w Pradłach. Pradła są około 15 km na północ od Pilicy. Na pewno miał szlacheckie pochodzenie, ale nie wiem czy był właścicielem czy może dzierżawcą Pradeł. W tym czasie Pradła należały do parafii w Irządzach, gdyż parafię w Pradłach erygowano dopiero w 1934 roku.
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”