UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Romantyczna historia (potrzebna pomoc w j.francuskim)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Joanna Januszewska
Podziękował/a: 1 raz

Romantyczna historia (potrzebna pomoc w j.francuskim)

Post autor: Joanna Januszewska » sob maja 23, 2009 12:13 am

Witajcie,
oto historia - niestety bez happy ednu:
brat mojej prababci Stefan Lerczyński (rocznik 1878) na początku XX wieku przyjechał do Warszawy, gdzie rozpoczął studia na Politechnice Warszawskiej. Bardzo szybko zaangażował się w działania PPS. Brał udział w działaniach Organizacji Bojowej PPS m.in. przy uwalnianiu więźniów politycznych z Pawiaka, w obserwacjach Skałona - poprzedzających zamach na niego.
W tym czasie poznał Irenę Dowgierd również mocno zaangażowaną w działania OB PPS-u.
W czasie zamieszek na pl. Grzybowskim Stefan został ugodzony bagnetem w plecy. Irena, aby uchronić go przed aresztowaniem, wywiozła go do Szwajcarii (być może później do Francji). Tam się pobrali (prawdopodobnie - niestety nie znam miejsca ich ślubu), lecz Stefan wkrótce "zapadł na galopujące suchoty" i umarł w lipcu 1907 roku (gdzie nie wiem).
Dwa miesiące później Irena urodziła ich dziecko: Sewerynę Lerczyńską. Nie zdecydowała się na powrót do kraju, została w Genewie...
Tak w grudniu 1907 roku pisała do mojej prababci:

"Nie zamieszkałam w Krakowie z wielu powodów, przede wszystkim nie można tam mieszkać bez legitymacji a raczej można ale w specyficznych warunkach, które dla mnie są niemożliwe z powodu dziecka, następnie życie w Krakowie jest znacznie droższe niż w Genewie, a przytem nie mam pieniędzy na tak daleką drogę, która zresztą byłaby dość ryzykowaną dla maleństwa, mogłoby się zaziębić."

Jakie były dalsze losy Ireny i Serweryny nie wiem, aż do lat 30-tych.
Seweryna została francuską aktorką, zagrała w dwóch filmach Renoira m.in. Marsylianka i Boudu. W 1935 roku wyszła za francuskiego aktora Henri Francoisa Pierre (imiona te są podawne czasami w innej kolejności) Viberta porzucając aktorstwo. Całkowicie poświęciła się mężowi i dzieciom.
Na stronie http://cinememorial.com/Acteur_detail.php?id=526 znajduje się krótki biogram Francois Viberta i Serweryny
sporządzony na podstawie dokumentów przez Yvette Vibert. Tekst ten mam już przetłumaczony dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów. Jednak od tamtego czasu upłynęło sporo czasu, a ja dalej nie wiem, jak do tego się zabrać. Pomyślałam, że może warto byłoby się skontaktować z autorkę tej notatki i tu moja ogromna prośba do osób zamieszkałych we Francji.
Czy ktoś by mi pomógł skontaktować się i pośredniczyć w kontach z Yvette Vibert, bo niestety nie znam francuskiego :(. Z moich ustaleń wynika, że Yvette Vibert mieszka obecnie w Paryżu.

Joanna

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Romantyczna historia (potrzebna pomoc w j.francuskim)

Post autor: Bozenna » sob maja 23, 2009 12:24 pm

Joasiu,
Mozna wyciagnac akt zgonu Henri François Pierre Vibert. Zmarl 23.05.1978 roku w Montreuil.
Mysle, ze Severine Vibert, jego druga zona, zmarla w tej samej miejscowosci w 1985 roku, Mozna tez zaryzykowac i poprosic o akt zgonu. Ten akt bylby bardziej interesujacy dla Ciebie.
Moge zostawic komentarz na stronie z biografia Henri François Pierre Vibert - nie wiem tylko kto czyta te komentarze ?
Yvette Vibert ? - jest kilka osob o tym samym imieniu i nazwisku, narazie nie moge odnalesc wlasciwej.
Usmiechy
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » sob maja 23, 2009 2:03 pm

Dzisiaj jest rocznica smierci Henri François Pierre Vibert.

Joasiu, autor podanej przez Ciebie strony, Philippe, podaje swoj adres email info@cinememorial.com
Strona ta jest ciagle zywa, autor pisze ze pracuje nad nia 12 godzin na dobe. :|

François Vibert od 1948 roku, przez 20 lat gral w Comédie Française, gdzie tez moga cos wiedziec o jego potomkach.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
Joanna Januszewska

Post autor: Joanna Januszewska » sob maja 23, 2009 7:23 pm

Bozenno i elgra,
dziękuję za podpowiedzi, jednak brak znajomości języka francuskiego jest ciągle dla mnie barierą.
Ale się "wstrzeliłam" z dniem zamieszenia postu - w rocznicę śmierci Henri Frnacois Pierre Vibert :!:

Jeśli chodzi o Yvette Vibert to wydaje mi się, że jest to osoba, która pojawia się na pierwszym miejscu po wejściu na http://www.google.pl

Poza tym kiedyś na stronie http://www.cinememorial.com był dłuższy opis dotyczący Seweryny, który teraz zniknął. Na szczęście wydrukowałam go sobie. Według niego Seweryna urodziła się 2.09.1907 roku w Berne.
Sprawdzałam, gdzie leży Berne i nie wiem, jak mam powiązać Berne leżące w zachodniej Francji z Genewą, w której matka Seweryny - Irena Lerczyńska przebywała w grudniu 1907 roku. Czy przypadkiem nie nastąpiło jakieś przekłamanie? Czy może już po urodzeniu się dziecka pojechała do Genewy? Może mieszkał tam ktoś z jej rodziny? Nic nie wiem.

Pozdrawiam
Joanna
Ostatnio zmieniony ndz maja 24, 2009 12:44 pm przez Joanna Januszewska, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » sob maja 23, 2009 7:43 pm

Joasiu,
Berne to stolica Szwajcarii - po polsku Berno.
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
Joanna Januszewska

Post autor: Joanna Januszewska » sob maja 23, 2009 8:23 pm

Nie wiem, dlaczego na to wcześniej nie wpadłam? :/ Uparłam się na Francję, a pewnie jest to stolica Szwajcarii - Berno, a stąd nie jest już tak daleko do Genewy.
Joanna

AUTOR TEMATU
Joanna Januszewska

Post autor: Joanna Januszewska » sob maja 23, 2009 9:44 pm

Podsumowując,
aktu urodzenia Seweryny muszę szukać w Szwajcarii, prawdopodobnie i aktu zgonu Stefana (ojca Seweryny).

Ale gdzie szukać aktu ślubu Ireny Dowgierd ze Stefanem Lerczyńskim? Jeszcze w Polsce czy już w Szwajcarii? :help:

Kolejne pytania dotyczą dalszych losów Ireny, czy już do końca życia mieszkała w Genewie czy przeniosła się do Francji. Czy może dopiero Seweryna przeprowadziła się do Francji?
Wydaje mi się, że Yvette Vibert mogłaby mi na te pytania odpowiedzieć.

Wśród pamiątek po rodzinie Lerczyńskich zachowało się sporo zdjęć. Niestety niepodpisanych, więc nie mogę stwierdzić kto się na nich znajduje. Być może mam zdjęcie Ireny i Stefana, a nie wiem, że to oni. Przyznaję, że i w tej kwestii liczę na pomoc ze strony Yvette.

Joanna

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » sob maja 23, 2009 10:52 pm

Joasiu,
A kto to jest Yvette Vibert w stosunku do Seweryny ? Corka, Wnuczka ? Postaraj sie obliczyc wiek Yvette, gdyz na stronach, ktore znalazlam jest kilka osob o tym samym imieniu i nazwisku.
Ta, o ktorej Ty piszesz ma 60 lat, jest urodzona w 1949 roku. Postaraj sie przeanalizowac sytuacje i zadaj nam (Twoim kolezankom z Francji) konkretne pytania.
Serdecznosci
Bozenna

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » sob maja 23, 2009 11:25 pm

Joanno, tu masz zaginione informacje:
http://www.cinememorial.com/anecdotes.php?id=526
i kliknij jeszcze na "biographie" (na dole: informacje podala Yvette Vibert).
Moim zdaniem nalezy napisac do autora strony z prosba o ulatwienie kontaktu z Yvette Vibert.
Cos mi wyglada na to, ze Yvette lubi przegladac stare dokumenty.

Jesli wladasz jezykiem angielskim, to napisz po angielsku.
Jesli nie, to napisz po polsku, sie przetlumaczy (czasami trzeba poczekac w kolejce :D ).

W 1959 roku François Vibert mieszkal na 3 rue des Roches à Montreuil sous Bois.
http://maps.google.fr/maps?hl=fr&q=3%20 ... a=N&tab=wl -> kliknij na "Street view"
Niestety ten dom juz nie istnieje, postawiono bloki.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
Joanna Januszewska

Post autor: Joanna Januszewska » ndz maja 24, 2009 10:47 am

Bozenno i Elu,
jeszcze raz dziękuję za wspieranie mnie w poszukiwaniach. :)

Kim Yvette jest dla Seweryny nie wiem. Napisałam o Yvette, dlatego że to właśnie ona podała informacje do wspomnianego biogramu. Wydaje mi się, że ona ma dostęp (lub posiada) dokumenty po Sewerynie i Francois Vibertach.
Seweryna i Francois mieli córkę Annette urodzoną w 1932 roku być może jeszcze jakieś inne dzieci. Może oni żyją i będą potrafili odpowiedzieć na moje pytania.
Najbardziej interesuje mnie Seweryna i jej losy oraz jej matka - Irena.
(Szczegółowe pytania przygotuję)

U nas w rodzinie zachował się tylko taki przekaz, że Seweryna (u nas nazywano ją Sewerą) urodziła się już po śmierci swojego ojca oraz że Irena z córką nie wróciły już do Polski i zostały w Szwajcarii (Genewie) lub we Francji. (To się zgadza, bo Seweryna urodziła się 2 września, a jej ojciec zmarł w lipcu 1907 roku)
Podobno po wojnie odwiedziła Polskę Irena (może Seweryna?), ale nie udało mi się nawet ustalić kogo odwiedziła. Ciocia, która mi o tym opowiadała powiedziała, że Irena/Seweryna/ była wtedy niezamężna. Ta wersja bardziej by pasowała do Ireny, bo Seweryna była wtedy żoną Francois Viberta. Irena to rocznik 1880, więc po II wojnie światowej miałaby około 70 lat.

Kartkę, którą cytowałam w pierwszym poście dostałam dopiero 2 tygodnie temu od wujka, więc Genewa jako trop jest dla mnie "nowością".

Joanna

AUTOR TEMATU
Joanna Januszewska

Post autor: Joanna Januszewska » ndz maja 24, 2009 8:00 pm

Siedziałam dziś na www.geni.com gdzie jest wprowadzona rodzina Vibertów i sporządziłam na podstawie dostępnych tam informacji drzewko, a właściwie szkic - rodziny Vibertów. (Mogę przesłać w razie potrzeby.) Doszłam, jakie pokrewieństwo łączy Yvette z Henri Francois Pierre Vibertem mężem poszukiwanej przeze mnie Seweryny Lerczyńskiej.
Pradziadek Yvette i dziadek Henri Francios Pierre byli rodzonymi braćmi.
Na geni.com jest też profil i zdjęcie Yvette.

Joanna

PS. Szykuję pytania do Yvette.

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » ndz maja 24, 2009 8:39 pm

Joasiu,
Zwroc uwage na kolezanke, ktora wlasnie sie zarejestrowala dzis na Forum (Paulina Sywanicz). Ona szuka rodziny Lerczynskich.To moze Ci pomoc.
Serdecznosci
Bozenna

AUTOR TEMATU
Joanna Januszewska

Post autor: Joanna Januszewska » ndz maja 24, 2009 9:51 pm

Bozenna,
Paulina to moja kuzynka. Znamy się osobiście. Moja prababcia i jej pradziadek byli rodzeństwem, a ich bratem był Stefan, którego córką była poszukiwana przez nas (Paulina też szuka) Seweryna Lerczyńska.
Ale dziękuję za informację. :sun:

Pozdrawiam
Joanna

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » pn lip 27, 2009 12:38 pm

Witam serdecznie Joasiu,
Znalazlam kontakt do Yvette Vibert. Oto co wiem narazie:
1. Corka Seweryny i François, Annette, juz nie zyje.
2. Yvette nie zna dalszych losow syna Annette, Pierre-François
3. Annette byla mezatka przez 5 lat. jej maz nazywal sie Claude Naville.
Z usmiechem
Bozenna

AUTOR TEMATU
Joanna Januszewska

Post autor: Joanna Januszewska » wt lip 28, 2009 9:05 am

Witaj Bozenno!
to dobra wiadomość, ale też i smutna wiadomość.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc :kwitnie: :kwitnie: :kwitnie:

Ciekawa jestem, która to Yvette? Ta, o której myślałam?

Mam mnóstwo pytań do Yvette, napiszę je na prywatny adres.

Serdecznie pozdrawiam
Joanna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”