UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwa Bad Arolsen

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

eldroza54
Podziękował/a: 2 razy

Re: Bad Arolsen - mam odpowiedz!

Post autor: eldroza54 » wt gru 02, 2008 7:34 pm

Witaj Gabi !!!!!!!
Dzięki Twojej ściągawce udało mi się wysłać te zgłoszenia .Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję .Elżbieta :ok:

AlinaSobolewska

Re: Archiwa Bad Arolsen

Post autor: AlinaSobolewska » czw sty 01, 2009 8:36 pm

nosz męcze sie z tymi formularzami i nie przychodzi mi potwierdzenie zgłoszenia!!! :nieok:
z resztą nie było w nim moich szczegółowych danych, jakś dziwna jestem :nieok: wprawdzie wypełniałam po ang. ale o co chodzi?
pozdrawiam serdecznie
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)

Awatar użytkownika

eldroza54

Post autor: eldroza54 » pt sty 02, 2009 8:18 am

Witam !!!!!
Odpowiedź otrzymałam od monirosa@badarolsen ,że nie mają dokumentów.Pozdrawiam.Elżbieta :sun:

AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » pt sty 02, 2009 1:34 pm

No niech mnie ktoś uratuje, bo zaraz padnę...czy formularze po ang. jakoś inaczej są traktowane? :strach: 2 razy słałam im te wnioski i cisza!!! :nieok:
pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

Rzeszot
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Rzeszot » pt sty 02, 2009 1:38 pm

Witaj!
Proszę sprawdzić, czy potwierdzenie nie trafiło do spamu. Tak przynajmniej stało się u mnie. (poczta gmail)

Czy wpisanie błędnej daty na samym końcu formularza ma jakieś znaczenie? Niestety, ale popełniłem błąd podając zamiast roku 2009 rok ubiegły...
Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek

Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona

AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » pt sty 02, 2009 1:49 pm

Łukaszu ozłocę CIę!! :kwitnie: ! :jupi: w życiu bym nie wymyśliła takiej opcji!!! miła wiadomość. bardzo Ci dziękuję!!! :)
pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

Rzeszot
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Rzeszot » pt sty 02, 2009 1:56 pm

Ależ proszę bardzo :)
Mam nadzieję, że odnajdą się dane osób, które poszukujesz :)
Czego również i sobie życzę ;)

Taka mała propozycja, dla osób, które mają z tym problem. Dodajcie do swojej skrzynki mailowej filtr, który nie przekazuje tych wiadomości do spamu.
Jak to zrobić?
W Gmailu wygląda to tak:
-Ustawienia/Filtry
-Dodaj nowy filtr
-Wpisujemy w okienko Do: its-arolsen.org i klikamy następny krok (możemy sprawdzić czy dobrze wybiera wiadomość klikając "wyszukiwanie testowe)
-Zaznaczamy: "Nigdy nie wysyłaj do spamu" i klikamy "Utwórz filtr"

W innych skrzynkach schemat wygląda podobnie
Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek

Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona

AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » pt sty 02, 2009 9:32 pm

Łukaszu nie mam polecenia "nigdy nie wysyłaj do spamu" ups
jest tylko w nowszej wersji gmaila, a ja mam kołopoty z przeglądarką i używam starszej. Ale udało sie . Dziękuję jeszcze raz.
pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

Claire
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Claire » pt sty 16, 2009 3:32 pm

Wracając do kwestii IPN.

Otrzymałam przesyłkę poleconą (po 4 miesiącach od złożenia wniosku), w której poinformowano, że w wyniku poszukiwań odnaleziono w przypadku mojego dziadka dokumenty paszportowe i ewidencyjne. Bliższe informacje w sprawie udostępnienia i kopii uzyskam telefonicznie (jeszcze nie dzwoniłam...).
Ciekawi mnie tylko jedna rzecz. Czemu te kopie zostały zanonimizowane ?
Taka informacja widnieje w piśmie.

Pozdrawiam serdecznie,

AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » pt sty 16, 2009 6:01 pm

Anetko!
Czyli nie dostałaś kopii tych dokumentów? tylko pismo z informacją że znaleźli coś i w sprawie tel ?
Ciekawe...
Czekam na wieści!
pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

Claire

Post autor: Claire » pt sty 16, 2009 6:30 pm

Tak dokładnie.
Dam znać co udało mi się ustalić i czy będę mogła zdobyć te zanonimizowane :| kopie dokumentów ;)

Pozdrawiam serdecznie,

Awatar użytkownika

ale39
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Jeszcze o Bad Arolsen

Post autor: ale39 » wt sty 27, 2009 7:13 pm

jurek10 pisze:Witam :)

Zachęcony tym co wyczytałem na naszym forum ja też napisałem do Bad Arolsen. W formularzu na ich stronie WWW podałem dokładne dane kilku osób z rodziny, którzy odwiedzili Niemcy w czasie wojny w celach "zarobkowych" oraz swój dokładny adres. Natychmiast dostałem potwierdzenie zgłoszenia w postaci e-mail'a z kopią wszystkich danych podanych w formularzu.
Po ok. 2 miesiącach otrzymałem odpowiedź, że nic nie znaleziono.
Ale gdy spojrzałem na swój adres zdębiałem :wow: - brak było numeru domu oraz lokalu tylko sama nazwa ulicy. List dotarł do mnie tylko dzięki dobrej pracy mojego listonosza (brawa dla listonosza :ok: ).
Teraz mam mieszane odczucia co do niemieckiej dokładności i rzetelności tych poszukiwań :(

Pozdrawiam,
Jurek
Ja wysłałam do nich w 2005 r. list i po jakims czasie dostałam odpowiedź, że pamietaja o mnie, tylko kolekja jest długa i musze czekać. Teraz mamy 2009 r.... List nigdy nie doszedl, ale skoro oni tak adresują korepondencję to nic dziwnego.
Pozdrawiam

Ola Erbert

jotzet

Post autor: jotzet » śr sty 28, 2009 12:40 am

Witajcie,
Od kilku lat usiłuję ustalić losy mojego stryja, począwszy od aresztowania w październiku 1941 roku w Częstochowie, pobyt w tamtejszym więzieniu, transport do KL Auschwitz (nr obozowy 23059), aż po jego śmierć 11 marca 1942 roku. Dotarłem do ostatniego żyjącego byłego więźnia z tego transportu (nr 23053), który mieszka w Krakowie.
W AP w Częstochowie, w zespole „Niemiecki Zakład Karny” odnalazłem stryja teczkę z pobytu w częstochowskim więzieniu. Informacji masa. Dziadka podanie o zgodę na dostarczanie jedzenia, zaświadczenie lekarskie itd. Jednak najważniejsza część, czyli dokumenty ze śledztwa gdzieś wyparowały, a były.
Dowiedziałem się, iż posłużyły jako jeden z licznych dowodów w procesie gestapowca Wilhelma Laubnera po wojnie w Częstochowie. Prokuratorem w tym procesie był Jan Pietrzykowski. Napisał później kilkanaście książek na temat niemieckiej okupacji w Częstochowie. Katowicki oddział IPN wypiera się posiadania czegokolwiek. W centrali warszawskiej złożyłem podanie, opisałem szczegółowo losy stryja, oraz sugestie poszukiwań dokumentów procesowych wspomnianego pana w czarnym mundurze.
Efektem kilkumiesięcznego oczekiwania, było uzyskanie kserokopii 21 "zanemizowanych" dokumentów, po części już mi znanych. Nadal żadne archiwum nie chce się przyznać do posiadania poszukiwanych przeze mnie dokumentów.

Claire pisze: Ciekawi mnie tylko jedna rzecz. Czemu te kopie zostały zanonimizowane ?
Dwa lata temu Gazeta Wyborcza, z okazji zniesienia cenzury, jedno ze swoich wydań postanowiła ocenzurować przez byłą pracownicę znanej firmy na ul. Mysiej. Prawie cała pierwsza strona była zamazana flamastrem. Podobnie jest z procesem "zanonimizowania" (co za wyrażenie, istna perełka). Z otrzymanych dokumentów niewiele pozostało do czytania. Moja obecna wiedza pozwala mi uzupełnić wszystkie "zanonimizowane" miejsca.
Pozdrawiam wszystkich
Janusz

PS Poniżej dwa linki do zanonimizowanych akt. To jakaś patologia. Pozostałe otrzymane akta wyglądają podobnie.
Słyszałem, iż archiwa w Bad Arolsen przechowują także zabrane uwięzionym osobiste rzeczy, jako depozyty. Dokumenty, zdjęcia itd. Czy ktoś z Was występował z zapytaniem o te drobiazgi?

http://img440.imageshack.us/img440/3671/33487798uf4.jpg

http://img338.imageshack.us/img338/6663/25994660zn9.jpg

Awatar użytkownika

Claire

Post autor: Claire » pt sty 30, 2009 6:01 pm

AlinaSobolewska pisze:Anetko!
Czyli nie dostałaś kopii tych dokumentów? tylko pismo z informacją że znaleźli coś i w sprawie tel ?
Ciekawe...
Czekam na wieści!
Alinko :)
jestem po rozmowie z urzędnikiem IPN - można otrzymać kserokopie dokumentów (niezanonimizowanych ;) ). Z uwagi jednak na obowiązujące procedury, przed odebraniem kserokopii trzeba się umówić celem wypełnienia protokołu odbioru.
Jeżeli ktoś chce, przed odbiorem dokumentów można z nimi zapoznać się w czytelni.
Zastrzegam jednak, że powyższe dotyczy mojego konkretnego przypadku - nie wiem jak sprawa wyglądałaby w przypadku innego rodzaju dokumentów.

Serdecznie pozdrawiam,

AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » sob sty 31, 2009 9:10 am

Anetko!
Z tego wynika że Bad Arolsen śle zanonimizowane dokumenty przez IPN? JAkoś sie zgubiłam...
pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”