UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Hirschberg von Habenschwert

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
MP1982
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Rodzina (von) Hirschberg w C.K. Galicji

Post autor: MP1982 » ndz paź 06, 2013 10:21 pm

igoriosso pisze:A ten link znacie?
Wpiszcie "Hirschberg" w wyszukiwarkę:
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/index2.php

IgorD.
Znamy. We wcześniejszym poście skierowanym do P. Magdaleny Smolskiej Kwinty powołałem się na archiwalia przechowywane we wrocławskim Ossolineum. Dodam tylko, iż w miniony piątek znów odwiedziłem siedzibę ZNiO, gdzie złożyłem zamówienie na wykonanie kilkunastu skanów ze zmikrofilmowanych dokumentów zebranych przez mojego odległego Wuja, Aleksandra Hirschberga.

MP1982
Urzędnicy z rodziny Hirschberg v. Habenschwert w C.k. Galicji (1777-1918)

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » śr paź 23, 2013 9:29 am

Odświeżam wątek. Wczoraj, będąc w Centrum Historii Rodziny we Wrocławiu, natrafiłem na wpis dot. Franciszka Ksawerego Hirschberga z października 1832 r. w księdze urodzin/chrztów par. rzymskokatolickiej pw. św. Andrzeja (Bernardynów) we Lwowie (vide: poniżej). Powyższy, podobnie jak mój 4x Pradziadek – Wincenty Ferreriusz, był synem Jana de Hirschberga i Teresy z domu de Beck.

http://s1.zmniejszacz.pl/114/franciszek ... 415727.jpg

O ile dobrze przetłumaczyłem, to z treści wzmianki wynika, iż:

P. Gwiszek(?) prosi o powtórny(?) chrzest urodzonego 3 grudnia 1810 r. i ochrzczonego dokładnie w dniu 11 stycznia 1811 r. przez ks. Żmudzińskiego dla poborcy podatkowego z Przemyśla F.Ks. [pomijam fragment tekstu dot. rodziców Franciszka – MP1982], którego dotychczasowymi chrzestnymi byli urzędnik Filip Fraundel de Fraundelsberg i Konstancja de Bochwock(?) . Teraz w miejsce zubożałych wyżej wymienionych byliby bliski Karol Hauenschild i mieszkaniec Lwowa oraz Wiktoria Hauenschild, będąca w ścisłym związku z nim.

Jeśli popełniłem jakichś błąd (lub błędy) w translacji, to uprzejmie proszę o poprawę (z góry dziękuję). Zastanawia mnie również fakt, co kryło się za faktyczną prośbą o powtórny chrzest Franciszka? Czy nie było to jednak też coś w rodzaju „Testimonium Baptismi”? Proszę o jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam,
MP1982

P.S.: Ostatnio dotarłem także do innych ciekawych wzmianek dot. Hirschbergów w Galicji, jednakże nie chcąc tworzyć kilkanaście wątków naraz, zdecydowałem się wybrać ten, wg mnie, najciekawszy.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr paź 23, 2013 6:01 pm

Nie siedzę mocno w Galicji, ale to mi wygląda na dopełnienie sakramentu chrztu.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » śr paź 23, 2013 6:11 pm

Fronczak Waldemar pisze:Nie siedzę mocno w Galicji, ale to mi wygląda na dopełnienie sakramentu chrztu.
Panie Waldemarze, może i ma Pan rację, ale sakrament dopełnienia chrztu ma miejsce w sytuacji, kiedy wcześniej noworodka ochrzczono pospiesznie, tj. wodą i nawet z pominięciem rodziców chrzestnych. W zasygnalizowanym wypadku odstęp między urodzeniem Franciszka a jego ochrzczeniem trwał ponad miesiąc czasu. Można więc wysunąć ostrożny wniosek, że życie chłopca nie było zagrożone, więc nie było również potrzeby chrzczenia go w trybie nadzwyczajnym. Tak to przynajmniej ja widzę...

MP1982

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » czw paź 24, 2013 10:48 am

Przy chrzcie z wody mogą być przecież chrzestni. W notce widzimy, że z takim właśnie chrztem niepełnym mamy do czynienia. Jest też uzasadnienie zmiany rodziców chrzestnych przy właściwej ceremonii dopełniającej (popularnie określanej "z olejów").
Wśród majętniejszej szlachty lub urzędników w XVIII/XIX wieku dość często chrzest był dzielony ze względu na konieczność zebrania całej familii, obecność ojca, odbywanie się w drodze z dala od własnej parafii itp
Właśnie niedawno opisywałem historię sędziego halickiego, Jana Olszewskiego, któremu dziecko urodziło się w 1761 roku i miało chrzest z wody, a właściwa ceremonia z udziałem znamienitych gości odbyła się w Rawie Ruskiej w 1777 roku.
Nie widzę więc w prezentowanym przypadku niczego osobliwego. Szkoda tylko że nie zamieściłeś całego aktu, bo być może są tam jakieś wskazówki?
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » czw paź 24, 2013 11:50 am

Fronczak Waldemar pisze:Przy chrzcie z wody mogą być przecież chrzestni. W notce widzimy, że z takim właśnie chrztem niepełnym mamy do czynienia. Jest też uzasadnienie zmiany rodziców chrzestnych przy właściwej ceremonii dopełniającej (popularnie określanej "z olejów").
Wśród majętniejszej szlachty lub urzędników w XVIII/XIX wieku dość często chrzest był dzielony ze względu na konieczność zebrania całej familii, obecność ojca, odbywanie się w drodze z dala od własnej parafii itp
Właśnie niedawno opisywałem historię sędziego halickiego, Jana Olszewskiego, któremu dziecko urodziło się w 1761 roku i miało chrzest z wody, a właściwa ceremonia z udziałem znamienitych gości odbyła się w Rawie Ruskiej w 1777 roku.
Nie widzę więc w prezentowanym przypadku niczego osobliwego. Szkoda tylko że nie zamieściłeś całego aktu, bo być może są tam jakieś wskazówki?
Panie Waldemarze, dziękuję za cenną informację. Jeśli chodzi o ostatnie Pańskie zdanie, to muszę otwarcie powiedzieć, że zamieściłem tylko tyle, ile udało mi się zdobyć. Pozostałe rubryki w księdze urodzeń/chrztów par. św. Andrzeja we Lwowie dotyczą już innych osób. Akt "pierwszego" chrztu Franciszka Ksawerego został zapisany w księdze urodzin/chrztów w jednej z parafii rzymskokatolickich w Przemyślu (najprawdopodobniej była to Katedra Łacińska) w 1810/1811 r. Problem polega jednak na tym, iż z tamtego okresu nie zachowały się przemyskie księgi metrykalne (w Arch. Arch. w Przemyślu pierwsze ks. metr. dot. wpisów za 1826 r.), więc powyższa lwowska wzmianka z 1832 r. jest jedynym śladem, dokumentującym przyjęcie chłopca do grona wiernych Kościoła rzymskokatolickiego.

MP1982

AUTOR TEMATU
MP1982

Rodzina de Habenschwert Hirschberg w C.k. Galicji

Post autor: MP1982 » śr lis 27, 2013 11:03 am

Witam ponownie!

Długo oczekiwana kwerenda w przemyskim AP przyniosła sukces w postaci ustalenia (lub wręcz: potwierdzenia przypuszczeń odnośnie) rodziców Jana de Hirschberga, przełożonego kancelarii brzeżańskiego C.k. Urzędu Cyrkularnego w latach 1828-1848. Ojcem powyższego był również Jan (Hirsperg), który został uwzględniony w "Schematyzmach..." od 1780 do 1802 r. (skończył karierę zawodową na stanowisku pierwszego komisarza cyrkularnego w Przemyślu). Z kolei matką Jana była Katarzyna, również wzmiankowana we wspomnianym wydawnictwie. Niestety, ale nie udało się ustalić jej panieńskiego nazwiska.

Ciekawostką jest, że rodzina Hirschbergów w Przemyślu została zapisana (w spisie mieszkańców miasta z 1798 r.) jako "Galicjanie" a nie Niemcy, Czesi, Polacy lub tutejsi (vide: linki ze zdjęciami poniżej).

Linki:
1. http://s1.zmniejszacz.pl/115/sam_4267__419830.jpg (1)
2. http://s1.zmniejszacz.pl/115/sam_4274__936365.jpg (2)

(1)-(2) AP Przemyśl, Akta miasta Przemyśla (zespół 129), sygn. 604 / http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... is&id=5534

MP1982

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » wt gru 23, 2014 12:38 pm

Witam,

ponad rok nie zamieszczałem na niniejszym Forum postów związanych z rodziną Hirschbergów w C.k. Galicji. W skrócie zasygnalizuję jedynie, iż moja wiedza n/t tejże rodziny uległe pogłębieniu, zaś niektóre informacje zdezaktualizowały się.

Poniżej zamieszczam link ze zdjęciem pieczęci rodziny Hirschberg von Habenschwert*. Pochodzi ona najprawdopodobniej z 2. poł. XVIII albo początku XIX w. Posiadam jednak problem z jednoznacznym odczytaniem treści herbu/herbów zawartego/zawartych na tarczy. Czy jest to tzw. herb wielki, który przedstawia skróconą genealogię osoby, mającej prawo do posługiwania się nim? Czy jest to tzw. herb ziemski, pokazujące ziemie we władaniu danego rodu? Czy może on oznaczać miejsce pochodzenia/przybycia? A może ów herb sygnalizuje nam, iż tytuł szlachecki danej rodziny pochodzi z nobilitacji? Posiadam pewne zdanie na ten temat (nie zamieszczam ich, gdyż nie chciałbym zasugerować czegoś), ale pragnąłbym zaczerpnąć też Waszych opinii. Co o tym sądzicie, moi Drodzy? Proszę o pomoc.

* link: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/202/15097 ... bergow.jpg

Z wyrazami szacunku,
MP1982

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » wt sty 20, 2015 9:53 pm

Kwestia ustalenia pochodzenia i miejsca przybycia rodziny Hirschberg von Habenschwert do C.k. Galicji powoli zmierza ku długo oczekiwanemu finałowi.

Poniżej zamieszczam link z rubryką wpisu aktu chrztu Johanna Alexandra Hirschberga, syna Johanna i Theresy v. Beck (6 I 1803 r., Lwów - par. św. Anny):

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/212/16746 ... -1803).jpg

Zwracam uwagę na litery "LB" przed "Joannes Herschberg"; LB = Liber Baro (niem. Freiherr, pol. baron)

...stąd pewna myśl nasuwa się sama przez się ---> https://books.google.pl/books?id=lchGAA ... rg&f=false

...co sugerowałoby, że rozwiązanie niniejszego problemu badawczego zostanie rozwikłane po przeprowadzeniu stosownej kwerendy "tu" ---> https://www.deutsche-digitale-bibliothe ... VPINN3FD2G

...tym bardziej, że ciekawy i wiele mówiący fragment o Hirschbergach można znaleźć nadto w opracowaniu Der Adel des Königreichs Preußen (von Hefner), s. 172 (wyd.: 1857 r.):

Ein vielleicht in Franken heimathliches Geschlecht, von dem eine Linie auch in Oesterreich blühte...

Pozdrawiam, życząc miłego wieczoru :)
Michał P.

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » czw mar 19, 2015 2:01 pm

W Brzesku Słotwina w 1863 roku zmarł Hirschberg Alojzy syn Józefa i N.,w wieku 19 lat.Akt.nr 5.
Mieczysław

aleator
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: aleator » czw mar 19, 2015 2:56 pm

Witam!

Proszę przeglądnąć wszystkie strony wyświetlone w tym wykazie:

https://www.google.pl/search?domains=ht ... rg&start=0

Może znajdą się tutaj jakieś przydatne informacje.

Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » pt mar 20, 2015 8:26 pm

aleator pisze:Witam!

Proszę przeglądnąć wszystkie strony wyświetlone w tym wykazie:

https://www.google.pl/search?domains=ht ... rg&start=0

Może znajdą się tutaj jakieś przydatne informacje.

Jurek
Witam,

z serwisem GGD pierwszy raz zetknąłem się jakoś dwa lata temu. W lipcu 2013 r. wymieniłem nawet korespondencję z p. Elizabeth Wray i dr-em Manfredem Daumem w/s informacji n/t rodziny v. Hirschberg w C.k. Galicji. Jak podesłałem im akty małżeństw i zgonów Vincenza F. (M-1844, Z-1879) i Ludwiga (M-1842, Z-1865) ze Lwowa, to, za przeproszeniem, wielkie oczy zrobili. W swojej bazie mieli co prawda H-ów, m.in. dzięki nim odnalazłem akt chrztu Norberta H-a (Brzeżany 1845), syna Antona i Michaliny z d. Towarnickiej oraz inne ciekawe wpisy. W swojej bazie GGD mają jednak niestety błędy. W spisach rodzin niemieckich w C.k. Galicji wymieniają chociażby familię Stanisława H-a z Bolechowa. Szkopuł polega na tym, iż w 1. poł. lat 40. XIX w. w/w przyjął chrzest, wcześniej będąc wyznania mojżeszowego. Niemieckie (właściwie: "niemieckobrzmiące") było więc w jego przypadku jedynie nazwisko. Tak więc, reasumując, informacje zawarte na GGD mogą być przydatne, ale należy podchodzić do nich krytycznie, z pewną dozą ostrożności.
Pozdrawiam,
Michał P.

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » sob lis 28, 2015 2:27 pm

Z przyjemnością chciałbym poinformować, że na łamach XXVII tomu "Prac Historyczno-Archiwalnych" (Rzeszów 2015, s. 41-62) opublikowany został artykuł mojego autorstwa pt. "Rodzina Hirschberg von Habenschwert w Galicji w latach 1777-1815". Zainteresowanym lekturą podaję link do pliku PDF ("maszynopisu") z jego treścią: https://drive.google.com/file/d/0B1KX6P ... 45a8&pli=1

Pozdrawiam,
MP1982

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » pt kwie 01, 2016 10:54 am

We Lwowie w spisie ślubów z lat 1820-1944 z parafii św.Antoniego
znalazłem w 1905 Hirschberg Norb.Wyspiańska,14/2 akt 289.

Mieczysław
Mieczysław

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » pt kwie 01, 2016 1:20 pm

mieczysław maziarski pisze:We Lwowie w spisie ślubów z lat 1820-1944 z parafii św.Antoniego
znalazłem w 1905 Hirschberg Norb.Wyspiańska,14/2 akt 289.

Mieczysław
Bardzo dziękuję, Panie Mieczysławie, do tego aktu jeszcze nie dotarłem. Z jego treści wydobyłem pewną interesującą kwestię, która co najmniej po raz drugi miała miejsce w familii Hirschberg v. Habenschwert - małżeństwo między bliskimi członkami rodziny (Norbert był synem Antona H-ga i Michaliny Towarnickiej, z kolei Sabina Wyspiańska była córką Witalisa i Antoniny H., córki w/w: Antona H-ga i Michaliny Towarnickiej) - ciekawe...

Panie Mieczysławie, zbieram powoli materiały do poważniejszej rozprawy n/t galicyjskich Hirschbergów, jest tego coraz więcej. W najbliższym czasie powinien powstać artykuł n/t Johanna Hirschberga, c.k. komisarza cyrkularnego rzeszowskiego i przemyskiego w latach 1787-1802. Piszę o tym, gdyż chciałbym podkreślić, że do części pozyskanych źródeł nie udałoby mi się dotrzeć, gdyby nie Pańskie indeksy ("pewniaki"). Jeszcze raz gorąco dziękuję i pozdrawiam,

Michał P.
(kustosz)
MPiT Wrocław

Dodano po 2 minutach 45 sekundach:
MP1982 pisze:Z przyjemnością chciałbym poinformować, że na łamach XXVII tomu "Prac Historyczno-Archiwalnych" (Rzeszów 2015, s. 41-62) opublikowany został artykuł mojego autorstwa pt. "Rodzina Hirschberg von Habenschwert w Galicji w latach 1777-1815". Zainteresowanym lekturą podaję link do pliku PDF ("maszynopisu") z jego treścią: https://drive.google.com/file/d/0B1KX6P ... 45a8&pli=1

Pozdrawiam,
MP1982
Poprzedni link do artykułu nie działał, więc wklejam "aktywny":
https://drive.google.com/file/d/0B1KX6P ... ef=2&pli=1

Michał P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”