Odświeżam wątek. Wczoraj, będąc w Centrum Historii Rodziny we Wrocławiu, natrafiłem na wpis dot. Franciszka Ksawerego Hirschberga z października 1832 r. w księdze urodzin/chrztów par. rzymskokatolickiej pw. św. Andrzeja (Bernardynów) we Lwowie (vide: poniżej). Powyższy, podobnie jak mój 4x Pradziadek – Wincenty Ferreriusz, był synem Jana de Hirschberga i Teresy z domu de Beck.
http://s1.zmniejszacz.pl/114/franciszek ... 415727.jpg
O ile dobrze przetłumaczyłem, to z treści wzmianki wynika, iż:
P. Gwiszek(?) prosi o powtórny(?) chrzest urodzonego 3 grudnia 1810 r. i ochrzczonego dokładnie w dniu 11 stycznia 1811 r. przez ks. Żmudzińskiego dla poborcy podatkowego z Przemyśla F.Ks. [pomijam fragment tekstu dot. rodziców Franciszka – MP1982], którego dotychczasowymi chrzestnymi byli urzędnik Filip Fraundel de Fraundelsberg i Konstancja de Bochwock(?) . Teraz w miejsce zubożałych wyżej wymienionych byliby bliski Karol Hauenschild i mieszkaniec Lwowa oraz Wiktoria Hauenschild, będąca w ścisłym związku z nim.
Jeśli popełniłem jakichś błąd (lub błędy) w translacji, to uprzejmie proszę o poprawę (z góry dziękuję). Zastanawia mnie również fakt, co kryło się za faktyczną prośbą o powtórny chrzest Franciszka? Czy nie było to jednak też coś w rodzaju „Testimonium Baptismi”? Proszę o jakąś podpowiedź.
Pozdrawiam,
MP1982
P.S.: Ostatnio dotarłem także do innych ciekawych wzmianek dot. Hirschbergów w Galicji, jednakże nie chcąc tworzyć kilkanaście wątków naraz, zdecydowałem się wybrać ten, wg mnie, najciekawszy.
Urzędnicy z rodziny Hirschberg v. Habenschwert w C.k. Galicji (1777-1918)