UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Jaworski h. Sas - Sekretarz Prokuratorii Generalnej KP

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Jaworski h. Sas - Sekretarz Prokuratorii Generalnej KP

Post autor: Carloz » śr lis 06, 2013 12:13 am

Witam serdecznie,

Chciałbym przeczytać Wasze opinie nt. mojego dalszego kuzyna, Jana Bartłomieja Jaworskiego, który był w latach 1820r. sekretarzem Prokuratorii Generalnej Królestwa Polskiego. Oto wypis z 'Wylegitymowanych...':
Jan Bartłomiej * Dębowice, Galicja Austriacka ok 1796r. (s. Józefa i Brygidy Wodyńskiej) [nazwisko panieńskie matki wzięto z aktu ślubu syna], dyr. kancelarii Prokuratorii Generalnej KP leg. 1842, oo W-wa 5 III 1829 Pelagia Ewa Kosińska * Dąbrówka Wyłazy, pow. siedlecki ok 1806 (c. Józefa i Domiceli Ubysz). Ich syn Rudolf Wojciech Antoni (3im)* W-wa 22 IV 1832.
Jeśli chodzi o wspomniany akt ślubu, to jest tutaj (akt 75): http://szukajwarchiwach.pl/72/160/0/-/5 ... i5yZwhksuw

Dębowice w tym akcie to tak naprawdę Dębowiec koło Jasła. Dotarłem do ślubu Józefa Jaworskiego i Brygidy Wodyńskiej, w Dębowcu - w roku 1786.

Syn Jana Bartłomieja i Pelagii Ewy Jaworskich - Rudolf był "właścicielem dóbr ziemskich w wsi Drozdówku gubernii Warszawskiej" - tak wynika z kolei z jego aktu ślubu, w 1862r. Link: http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/3 ... -Sf-Wy2r7w

A opinie, których szukam, to po prostu... jakie były możliwe scenariusze, wg których z małej mieściny na Podkarpaciu taki Jan Bartłomiej Jaworski znalazł się w Warszawie jako dyrektor kancelarii Prokuratorii Generalnej Królestwa Polskiego. O jego ojcu, Józefie, niestety niewiele wiem (nie pochodził z Dębowca, ale tam rodziły się jego dzieci) - ale matka, Brygida, z pewnością nie pochodziła ze szlachty i jej przodkowie byli przynajmniej od dwóch pokoleń w Dębowcu. Józef i Brygida zmarli w odstępie 6 dni (!) w 1830r w Dębowcu.

Oczywiście, oprócz tego bardzo chętnie poczytam o możliwym pochodzeniu Jaworskich (w szczególności właśnie Józefa Jaworskiego i jego rodziny). Czy takowe mogą być w dokumentach Heroldii KP? Z góry przepraszam za, być może, naiwne pytanie, ale dla mnie Heroldia i legitymacja szlachectwa to 'czarna magia'.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam,

Karol.

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Re: Jaworski h. Sas - Sekretarz Prokuratorii Generalnej KP

Post autor: apszczol » pt gru 06, 2013 11:33 pm

Dotarłem do ślubu Józefa Jaworskiego i Brygidy Wodyńskiej, w Dębowcu - w roku 1786.
I co stoi w tymze slubie?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » sob gru 07, 2013 6:02 pm

Niestety, nic co może pomóc. Wiek 26 lat, oboje byli 'cives'. Nic co by wskazywało na szlacheckie pochodzenie, brak miejscowości urodzenia ani rodziców.
Pozdrawiam,

Karol.

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » sob gru 07, 2013 10:20 pm

Jako carski urzednik zalapal sie na szlachectwo Krolestwa Polskiego.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » pn gru 09, 2013 12:45 pm

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że zapewne był to Jan Bartłomiej, a nie jego ojciec Józef? Ten pierwszy urodzony w Dębowcu (jego rodzeństwo zapewne tam pozostało i wżeniało się w lokalne rodziny), pytanie tylko jak to się stało, że odnalazł się w Warszawie w Prokuratorii Generalnej KP.
Pozdrawiam,

Karol.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”