UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czy warto szukac w CAW?

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Czy warto szukac w CAW?

Post autor: Grazyna Kozlowska » sob maja 18, 2013 10:46 am

CAW sie remontuje..... wobec tego pytanie do oswieconych w temacie:
Czy w CAW posiadaja dokumenty dotyczace (zasadniczej, chyba w tym przypadku) sluzby wojskowej w okresie miedzywojennym?
Wiem, ze "moj" Stanislaw (ur. 1910) sluzyl w wojsku w 1932r, byla to artyleria przeciwlotnicza w Warszawie, w stopniu bombardier, nr ksiazeczki wojskowej:05581280 wydana przez R.K.U. Katowice, zwolniony z powszechnego obowiazku wojskowego 01.01.1961. (w tzw. "miedzyczasie " byl zatrudniony w strazy pozarnej i stacji ratownictwa gorniczego (wspominam o tym, ze wzgledu na specyfike zakladow pracy).
Bede wdzieczna za kazda informacje i sugestie.
Pozdrawiam. Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Re: Czy warto szukac w CAW?

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 11:38 am

Grażynko; zaskoczyłaś mnie okrutnie tym pytaniem...
Dlaczego w ogóle pytasz o takie rzeczy tu na forum, :co: zamiast napisać e-mail do CAW?
CAW bierze po 2 złote za jedną stronę kserokopii i jest to opłata, w którą wliczone są także krajowe koszty przesyłki.
Pisz go CAW i to szybko, bo pójdą na urlopy nim się zdecydujesz. :pa:

Krzysztof

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » sob maja 18, 2013 11:56 am

Do końca 2014 mają zaplanowany remont. Pisać warto, bo mimo remontu, CAW pracuje (odbierają maile) - w moim przypadku sprawdzili rejestry, udzielili informacji że to i to jest a tamtego nie ma - i zaprosili po zakończeniu remontu.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 12:24 pm

Grażynko; nie daj się straszyć urlopami w CAW.
Pisz do nich i to szybko, przeprowadzają kwerendy, "jakby nigdy nic", i nawet nie wspominają o urlopach.
Ja aktualnie czekam na przesyłkę 40 kart dokumentów zarchiwizowanych w CAW, w tym jest: karta ewidencyjna, przebieg służby wojskowej, karta przeznaczenia wojennego, CV, itp., itp.

Krzysztof

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » sob maja 18, 2013 12:26 pm

Krzysiu, bo maja remont i przepraszaja za utrudnienia.... To nie z lenistwa, przeciez!!!!
Liczylam na taka odpowiedz, jaka dostalam od Artura i od Krzysia (w drugim poscie), ktorym bardzo dziekuje!
No moze jeszcze na kilka informacji, czego sie moge spodziewac...
To moje pierwsze doswiadczenia z CAW.
Dziekuje bardzo za odzew. Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 12:43 pm

Krzysztof Rondo pisze:Grażynko; nie daj się straszyć urlopami w CAW.
Pisz do nich i to szybko, przeprowadzają kwerendy, "jakby nigdy nic", i nawet nie wspominają o urlopach.
Ja aktualnie czekam na przesyłkę 40 kart dokumentów zarchiwizowanych w CAW, w tym jest: karta ewidencyjna, przebieg służby wojskowej, karta przeznaczenia wojennego, CV, itp., itp.

Krzysztof
:| Pisałem do nich dwa razy mailowo, raz listownie. Za każdym razem otrzymywałem informację, że zamówienie mogę wysłać po skoczeniu remontu.. Nie wiem teraz, czy oni dzielą użytkowników na lepszych i gorszych, czy może wszystko zależy od pracownika (chociaż z drugiej strony, to dziwnie by to wyglądało, że jedna instytucja, a panuje swego rodzaju samowolka). Chodzi o dokumenty dot. mojego pradziadka, który został zabity w 1933r. Był policjantem i posiadał także stopień starszego szeregowego..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 12:57 pm

Moi drodzy; napisałem do CAW e-mail w dniu 9.05.2013 r. z prośbą o przeprowadzenie kwerendy nt. mojego dziadka (1878-1940), odpowiedź otrzymałem w dniu 15.05.2013 r. (bez żadnej wzmianki o remontach, uropach itp. utrudnieniach). Odpowiedź była konkretna, rzeczowa, na temat, z pełną informacją jakiego rodzaju i ile stron dokumentów jest w zasobach CAW - podano także cenę z kosztem przesyłki. Odpisałem tego samego dnia i wyraziłem zainteresowanie otrzymaniem wszystkich 40-tu kart. Odpowiedziano, że wyślą w poniedziałek (w poniedziałek będzie 20.05.2013 r.)
Może po prostu inaczej piszemy wysyłane pisma i dlatego macie jakieś problemy?

Krzysztof

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob maja 18, 2013 1:05 pm

Krzysztof Rondo pisze:Może po prostu inaczej piszemy wysyłane pisma i dlatego macie jakieś problemy?
A może na różne adresy? :niewiem:
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 1:09 pm

Witku; adres wziąłem z internetu, a więc chyba jednak nie w adresie jest problem.
Krzysztof

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 1:10 pm

CAW to CAW, więc problemu z adresem być nie powinno, bo i tak otwierają listy w jednym miejscu, a dopiero później idą one do odpowiednich pracowników zajmujących się konkretnymi sprawami.

Ja wysłałem list z drukiem z ich strony (o udostępnienie bodajże). Zrobiłem tak, bo jedna użytkowniczka http://www.genealodzy.pl napisała mi, że postąpiła tak i po kilku dniach miała kserokopie. Od pracownika wiem, że znajduje sie tam teczka na nazwisko pradziadka i jest ona w konkretnym zespole (Personalno-Odznaczeniowe 1918-1939). Niestety odpowiedź na list była negatywna..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 1:14 pm

W takim razie jeszcze raz powtórzę:

Może po prostu inaczej piszemy wysyłane pisma i dlatego macie jakieś problemy?

Krzysztof :lol:

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 1:16 pm

Ja wysłałem podanie, co mogę więcej? :)
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 1:24 pm

Ynicz pisze:Ja wysłałem podanie, co mogę więcej? :)
Marcinie; a jak napisałeś to podanie? Podanie można bowiem napisać różnie... :lol:

Krzysztof

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 1:35 pm

Dokładniej było to "zgłoszenie o udostępnienie materiałów archiwalnych"
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 1:56 pm

Ynicz pisze:Dokładniej było to "zgłoszenie o udostępnienie materiałów archiwalnych"
Marcinie; ja nie wypełniałem żadnych druków ani tym badziej "zgłoszeń" o udostępnienie. Ja po prostu zamówiłem przysłanie mi do domu dokumentów po uprzednim przeprowadzeniu kwerendy.
Przypuszczam w czym jest rzecz ale aby to sprawdzić i upewnić się musiałbyś mi przysłać na PW to swoje "zgłoszenie".
:jupi:
Krzysztof

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”