Witam,Pawłowski_Henryk pisze:Chciałbym wrócić do tematu metryk Józefińskich we Lwowie,
Pytanie zapewne do Pani Magdaleny, którą pozdrawiam i która przetarła szlak ale i do innych zorientowanych w temacie
1. Wspomniano o książkowym katalogu w którym można znaleźć odpowiednią sygnaturę? czy on został wydany a jeżeli tak to czy można prosić o tytuł- może znajdę w Bibliotece Jagiellońskiej lub jakiejś innej, czy też chodzi o katalog znajdujący się również w Archiwum Bernardyńskim we Lwowie?
2. I chciałbym wrócić do kwestii opłat. Pani Magdalena wspomniała o kwocie 50 hrywien jaką płaci się za sfotografowanie, no i właśnie? wszystkiego dotyczącego jednej wsi?
Mam znajomych Ukraińców we Lwowie i zastanawiam się czy im tego nie zlecić ale chciałbym ich jak najlepiej przygotować tzn. przygotować w miarę możliwości sygnatury i wyposażyć w odpowiednią ilość gotówki.
Badam miejscowości z powiatu nowosądeckiego i nowotarskiego
Przepraszam, za opóźnienie w odpowiedzi ale od miesiąca nie miałam dnia wolnego od pracy i ani chwili na genealogię

1. Katalog o którym wspomniałam znajduje się również i w Krakowie, w archiwum na Lubicz, w bibliotece pod sygnaturą K4

Zawiera sygnatury do operatów (opisów metryk) tak józefińskiej jak i franciszkańskiej, czyli dokładnie zasobu znajdującego się w posiadaniu Archiwum Lwowskiego.
2. 50 hrywien to koszt fotografowania operatów dla jednej wsi. I nie jest to duży koszt w porównaniu np. z fotografowaniem aktów metrykalnych gdzie koszt 1 aktu wynosi również 50 hrywien.
Pozdrawiam
Magda
-- Post scalono 19 maja 2012, 18:52 --
Jakoś mi dziwnie się wkleił mój post, ale nie szkodzi.
Odnośnie map, otóż nie wszystkie mapy z metryki józefińskiej są we Lwowie. Nie udało mi się "namierzyć" kilku, których szukałam głównie z okolic Brzeska. Nie ma ich również w AP w Przemyślu, Tarnowie i Krakowie. Być może są w Wiedniu?
Jeszcze tego nie sprawdziłam ale niebawem napiszę do Wiednia. Map z metryki franciszkańskiej można próbować szukać również w urzędach geodezyjnych odpowiednich dla danej miejscowości.
Mapy z metryki franciszkańskiej są bądź w AP na Lubicz bądź w AP w Przemyślu, bądź we Lwowie. Trzeba pytać i szukać we wszystkich możliwych miejscach.
I jeszcze jedna uwaga, otóż w AP w Krakowie na Lubicz są również mapy dotyczące dokumentów z "Komisji do zniesienia ciężarów gruntowych" i te bardzo często są mylone z mapami do katastru franciszkańskiego.
W sprawie map napiszę do dr. Mariana Wolskiego, być może pomoże ustalić gdzie jeszcze mogą być przechowywane?