UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Spisy ludności w zaborze austrackim

Moderator: Moderatorzy

Magdalena Smolska Kwinta

Re: Spisy ludności w zaborze austrackim

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » sob maja 19, 2012 7:40 pm

Pawłowski_Henryk pisze:Chciałbym wrócić do tematu metryk Józefińskich we Lwowie,
Pytanie zapewne do Pani Magdaleny, którą pozdrawiam i która przetarła szlak ale i do innych zorientowanych w temacie

1. Wspomniano o książkowym katalogu w którym można znaleźć odpowiednią sygnaturę? czy on został wydany a jeżeli tak to czy można prosić o tytuł- może znajdę w Bibliotece Jagiellońskiej lub jakiejś innej, czy też chodzi o katalog znajdujący się również w Archiwum Bernardyńskim we Lwowie?

2. I chciałbym wrócić do kwestii opłat. Pani Magdalena wspomniała o kwocie 50 hrywien jaką płaci się za sfotografowanie, no i właśnie? wszystkiego dotyczącego jednej wsi?

Mam znajomych Ukraińców we Lwowie i zastanawiam się czy im tego nie zlecić ale chciałbym ich jak najlepiej przygotować tzn. przygotować w miarę możliwości sygnatury i wyposażyć w odpowiednią ilość gotówki.

Badam miejscowości z powiatu nowosądeckiego i nowotarskiego
Witam,
Przepraszam, za opóźnienie w odpowiedzi ale od miesiąca nie miałam dnia wolnego od pracy i ani chwili na genealogię :(

1. Katalog o którym wspomniałam znajduje się również i w Krakowie, w archiwum na Lubicz, w bibliotece pod sygnaturą K4 :)
Zawiera sygnatury do operatów (opisów metryk) tak józefińskiej jak i franciszkańskiej, czyli dokładnie zasobu znajdującego się w posiadaniu Archiwum Lwowskiego.
2. 50 hrywien to koszt fotografowania operatów dla jednej wsi. I nie jest to duży koszt w porównaniu np. z fotografowaniem aktów metrykalnych gdzie koszt 1 aktu wynosi również 50 hrywien.

Pozdrawiam
Magda
-- Post scalono 19 maja 2012, 18:52 --

Jakoś mi dziwnie się wkleił mój post, ale nie szkodzi.
Odnośnie map, otóż nie wszystkie mapy z metryki józefińskiej są we Lwowie. Nie udało mi się "namierzyć" kilku, których szukałam głównie z okolic Brzeska. Nie ma ich również w AP w Przemyślu, Tarnowie i Krakowie. Być może są w Wiedniu?
Jeszcze tego nie sprawdziłam ale niebawem napiszę do Wiednia. Map z metryki franciszkańskiej można próbować szukać również w urzędach geodezyjnych odpowiednich dla danej miejscowości.
Mapy z metryki franciszkańskiej są bądź w AP na Lubicz bądź w AP w Przemyślu, bądź we Lwowie. Trzeba pytać i szukać we wszystkich możliwych miejscach.
I jeszcze jedna uwaga, otóż w AP w Krakowie na Lubicz są również mapy dotyczące dokumentów z "Komisji do zniesienia ciężarów gruntowych" i te bardzo często są mylone z mapami do katastru franciszkańskiego.
W sprawie map napiszę do dr. Mariana Wolskiego, być może pomoże ustalić gdzie jeszcze mogą być przechowywane?

Pawłowski_Henryk
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Pawłowski_Henryk » ndz maja 20, 2012 2:42 pm

Pani Magdo :) warto było czekać :) serdecznie dziękuję za informację.
Zauważyłem że bada Pani okolicę Uszwi.
Tak się składa że jestem konserwatorem zabytków i w zeszłym roku mieszkałem na plebanii w Gnojniku. Gdyby potrzebowała Pani metryki z tamtej parafii to przy kolejnej wizycie- być może będziemy coś konserwować również w tym roku, mógłbym coś przefotografować.
pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za pomoc

Henryk
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki
Bednarek- Michalczowa, Łososina Dolna (Jakubkowice) i powiat sądecki
Kalata- Zaskale, Szaflary - i powiat nowotarski
Strama - Maruszyna - i powiat nowotarski

bogda252

Post autor: bogda252 » pn maja 21, 2012 12:30 pm

Witam
Szukam:
Kaszczyniec, Pronyszyn , Rudnicki,-( Podole),
Będę wdzięczna za każdą informację.
Bogusława Stawska-Kasczyniec
bogda252@wp.pl

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn maja 21, 2012 12:43 pm

bogda252 pisze:Witam
Szukam:
bogda252@wp.pl
Anons niejako nie na miejscu. Informacje o spisach ludności w Galicji, skupiono się głównie na metrykach józefińskiej i fanciszkańskiej, są już podane w poprzednich postach.
Jak zrozumiałem:
1) metryki józefińskie jako oryginały znajdują się we Lwowie
2) nie wiadomo co w nich siedzi, ale jest ponoć jakiś katalog - z katalogu wynika jakiej jednostki archiwalnej szukać dla konkretnej miejscowości?
3) katalog dostępny jest w AP Kraków.
Czyli najpierw trzeba by było wybrać się do Krakowa, żeby ustalić czego się szuka a potem udać do Lwowa, żeby wydobyć już konkretne dokumenty. Hmm.... dla mnie to nie do zrealizowania.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn maja 21, 2012 9:49 pm

wicy pisze:
bogda252 pisze:Witam
Szukam:
bogda252@wp.pl
Anons niejako nie na miejscu. Informacje o spisach ludności w Galicji, skupiono się głównie na metrykach józefińskiej i fanciszkańskiej, są już podane w poprzednich postach.
Jak zrozumiałem:
1) metryki józefińskie jako oryginały znajdują się we Lwowie
2) nie wiadomo co w nich siedzi, ale jest ponoć jakiś katalog - z katalogu wynika jakiej jednostki archiwalnej szukać dla konkretnej miejscowości?
3) katalog dostępny jest w AP Kraków.
Czyli najpierw trzeba by było wybrać się do Krakowa, żeby ustalić czego się szuka a potem udać do Lwowa, żeby wydobyć już konkretne dokumenty. Hmm.... dla mnie to nie do zrealizowania.
Witku,
Wszystko jest do zrealizowania :lol:
Operaty do metryki józefińskiej zawierają opisy wszystkich części danej miejscowości wraz z podaniem nr. działki i nazwiska osoby, która była jej właścicielem. Dodatkowo jest sporo informacji odnośnie granic, nieuzytków, łąk itp itd. Wszystko staje się super czytelne w momencie porównania opisu z mapą. Mapy, które oglądałam same w sobie są małymi dziełami sztuki. Rysowane i kolorowane ręcznie. Dzięki mapom i operatom mozna odtworzyć miejsce w którym mieszkała rodzina w II poł XVIII w. Co do katalogu. Jest ten w AP na Lubicz, ale i w samym Lwowie w Archiwum Bernardyńskim znajduje się ten sam, tak więc osoby poszukujące opisów do metryki józefińskiej we Lwowie czyli u źródła, bez problemu znajdą odpowiednią sygnaturę :)

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn maja 21, 2012 9:57 pm

Magda, to wszystko ładnie i pięknie jak opisujesz, ale komuś kto nie może jechać do Lwowa przydałby się dokładny namiar na operat chociażby po to by przekazać go Tobie :D celem sfotografowania.
Nie powiem, też zainteresowała mnie jedna miejscowość z Zagórza, ale jestem w czarnej dziurze bez latarki. Nie zdobędę namiarów z katalogu AP na Lubicz (co to w ogóle za skrót myślowy? Kojarzy mi się z archiwum na brzysku :D) o części samej metryki nawet nie wspominając.

A propos metryk józefińskich, ponoć jest opisana tam również krótka historia miejscowości z różnymi ciekawostkami. Nie wiem na ile to prawda bo czytałem opracowanie opracowania z opracowania.

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn maja 21, 2012 10:10 pm

Wituś,
Sfotografuję cały katalog w czerwcu. Będę mogła podać każdemu sygnatury i tak miałam taki plan.
Oddział AP znajduję się na ul. Lubicz w Krakowie - z przyzwyczajenia zastosowałam skrót myślowy - typowe dla Krakusa :D
Owszem zdarza się, że teczka zawiera opis historii miejscowości, ale nie jest to regułą, gdyż osoby popełniające spisy były bądź pracowite bądź leniwe :rotfl:
Postaram się wkleić parę przykładów, ale nie bardzo wiem jak bo mi Picasa coś szwankuje i doprowadza do czarnej wręcz rozpaczy...

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn maja 21, 2012 10:18 pm

Mniej więcej w kwestii metryk, chyba już wszystko jasne.
:serca: na zaś za katalog

P.S. Jeśli zdjęcia masz na kompie spróbuj wkleić linkiem poniżej okna pisania. Jeśli to picassa masz powyżej guzik "pica" (niezbyt udany skrót od picassa :D).

rafjak
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: rafjak » śr maja 23, 2012 11:28 am

Przypominam zainteresowanym tematem, że skany metryki Józefińskiej wsi cyrkułu Sanockiego
są dostępne w Bibliotece Miejskiej w Sanoku.

Pozdrawiam
Rafał Jakieła

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » śr maja 23, 2012 12:12 pm

Magdo, czy w tych metrykach józefińskich można znaleźć jakieś dane spisowe lub katastralne odnoszące się do terenów Galicji Zachodniej? Mnie osobiście interesuje cyrkuł bialski, o którym można wyguglować strzępy informacji o prowadzonych pracach spisowych, ale nic nie ma o ich sfinalizowaniu.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

dandrzej

Post autor: dandrzej » śr maja 23, 2012 11:19 pm

Witam,
Lwów to nie tylko dokumenty z katastru. Tam powinny być organizowane genealogiczne pielgrzymki, bo to co dotyczy Galicji a nie ma u nas to zapewne jest w Lwowie. Są tam akta gmin i liczne inwentaryzacje dóbr ziemskich. O tych ostatnich wciąż się tu zbyt mało piszę a jeżeli nie ma już aktów metrykalnych to właśnie w inwentaryzacjach trzeba szukać naszych nazwisk. Polecam dawno napisany artykuł już dzisiaj emerytowanego profesora historii, który wiele czasu spędził w lwowskich archiwach - opisuje czego się tam można tam spodziewać: http://chomikuj.pl/fadfad/Dokumenty
Tam na półkach są zapewne nasze z Galicji nazwiska tylko wiele czasu by trzeba spędzić by się połapać co i gdzie. Inne prace tego i innych profesorów zawierają wskazówki gdzie szukać.
Za 30 lat na emeryturze to rozpracuję i tu napiszę.
Pozdrawiam,
Andrzej Domański

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn maja 28, 2012 10:41 pm

Witam,
Co do cyrkułu sanockiego to na stronach biblioteki jest tylko pierwsza karta katastru. Całość można przeglądać na miejscu czyli w Sanoku :)
Doprawdy nie wiem czy jest coś z Galicji Zachodniej, będę musiała sprawdzić w czerwcu w AP w Krakowie.
Oczywiście, że archiwum lwowskie to raj dla poszukiwaczy, tym bardziej, że nawet sami pracownicy tej placówki nie wiedzą co i gdzie mają pochowane w magazynach. Zresztą ten sam problem dotyczy większości oddziałów AP w Polsce :/

zbyszek

Post autor: zbyszek » wt maja 29, 2012 1:19 pm

Witam,
Czy w wymienionych wyżej zasobach znaleźć można miejscowości z Galicji Zachodniej - Andrychów, Wadowice, Biała i okoliczne??
Pozdrawiam
Zbyszek

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt maja 29, 2012 7:42 pm

Zbyszku,
Przeczytaj proszę mój ostatni wpis. Nie mam pojęcia co jest w katalogu. Jak sfotografuję to będę wiedzieć.

ZStettner
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ZStettner » śr maja 30, 2012 12:28 am

Jest Galicja zachodnia. Miałem dziś kwadrans na przeglądnięcie i pamiętam np. Straconkę, Wilkowice, Wieprz, Stryszów, Barwałd. Są więc okolice Andrychowa, Wadowic i Białej. Niestety miałem więcej czasu, żeby sprawdzić wszystkie interesujące mnie miejscowości.
Zbyszek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam wykazu, publikacji”