UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Lut (Luta, Luty)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Robert Budzynowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 1 raz

Lut (Luta, Luty)

Post autor: Robert Budzynowski » ndz lip 04, 2010 11:42 am

Witam serdecznie

Mam mały problem, bo nawet nie wiem o co dokładnie zapytać :)

Otóż, sprawa wygląda tak:
Był sobie Alexy Kot i miał żonę Magdalenę, ich córki gdy wyszły za mąż, pisały się [były zapisywane przez księdza] naturalnie "z Kotów" [np. Barbara z Kotów].
Ha! tzn najpierw wiedziałem, że One są z "Kotów" czyli wiedziałem ["na chłopski rozum"], że ich Ojciec nazywał się "Kot", a dopiero potem znalazłem to potwierdzenie w dokumentach ["czysty" zapis - "Alexy Kot"].

Jednak teraz mam problem, bo Magdalena pisała się z Lutów i nie umiem "na chłopski rozum" ustalić jak w takim razie w sposób "czysty" zapisać Jej nazwisko. Bo nie wiem czy była to Magdalena Lut, a może Magdalena Luty, a może jeszcze inna?

Hmmm... nie nie mam pomysłu.
Czy mógłbym zatem poprosić o jakieś informacje na temat tego nazwiska na L - czy występuje np nazwisko Lut w 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny'. Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001:)

Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc
Pozdrawiam, Robert

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Re: Nazwiska L-M

Post autor: danisha » ndz lip 04, 2010 1:03 pm

A może Luta?
Danka

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Post autor: ewaduch » ndz lip 04, 2010 1:50 pm

Witaj Robercie :D

Chyba nie będę odkrywcza:

Lut 1447 - od luty ‘mocny’, od staropolskiego lutować się ‘litować się’, od imion złożonych typu Lutobor.

Luta - 1412 od luty ‘mocny’, od staropolskiego lutować się ‘litować się’, od imion złożonych typu Lutobor.

Luty - 1473 od luty ‘mocny’, od staropolskiego lutować się ‘litować się’, od imion złożonych typu Lutobor.

Lüty - od luty ‘mocny’, od staropolskiego lutować się ‘litować się’, od imion złożonych typu Lutobor.

Może też:

Lutz - od imion na Luc-, typu Lucjan Lucja, może też od niemieckiej nazwy osobowej Lutz.

Lütz - od imion na Luc-, typu Lucjan Lucja, może też od niemieckiej nazwy osobowej Lutz.

I jeszcze:

Luc - od imion na Luc-, typu Lucjan Lucja, może też od niemieckiej nazwy osobowej Lutz.

Luca - od imion na Luc-, typu Lucjan Lucja, może też od niemieckiej nazwy osobowej Lutz.
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Robert Budzynowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Robert Budzynowski » ndz lip 04, 2010 2:04 pm

Dziękuję serdecznie za pomoc :)

Noooo... teraz dzięki Paniom, moja lista poszukiwań "czystego" nazwiska na "L" bardzo się rozbudowała :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Robert

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska L-M”