UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Źródła poza metryklane w genealogii chłopskiej

Kącik najbardziej z ziemią związanych

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Re: Źródła poza metryklane w genealogii chłopskiej

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » czw kwie 11, 2013 1:08 am

Henryku,
Oczywiście mogłam podać stosowny link prowadzący do "Księgi Złoczyńców z Wiśnicza" i odpowiedniego dlań opracowania.
Nie zrobiłam tego celowo. Podałam tylko przykładowe źródło i zostawiłam uchyloną furtkę dla poszukiwaczy.
Jestem zwolenniczką wskazywania drogi a nie podawania wykwintnej kolacji na tacy :lol:

bogda252

Post autor: bogda252 » pt kwie 12, 2013 3:18 pm

Witam- mam pytanie odnośnie wyroku Sądu Powiatowego w Brodach woj Tarnopol z sierpnia roku 1901. (ogłoszenie w Gazecie Lwowskiej z roku 1901) .Gdzie mogłabym odszukać danych osób , o których tam mowa. (imiona rodziców i daty urodzenia) - osoby te pochodziły z Korsowa pow. Brody .

Pozdrawiam Wszystkich :o)
Bogusława Stawska - Kaszczyniec
bogda252@wp.pl

-- Post scalono 12 kwi 2013, 15:19 --

Witam- mam pytanie odnośnie wyroku Sądu Powiatowego w Brodach woj Tarnopol z sierpnia roku 1901. (ogłoszenie w Gazecie Lwowskiej z roku 1901) .Gdzie mogłabym odszukać danych osób , o których tam mowa. (imiona rodziców i daty urodzenia) - osoby te pochodziły z Korsowa pow. Brody .

bogda252@wp.

-- Post scalono 12 kwi 2013, 15:20 --

bogda252@wp.

Pawłowski_Henryk
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Pawłowski_Henryk » pt kwie 19, 2013 4:43 pm

Magdo, jeżeli mogę się tak zwracać? :)

postaram się wyjaśnić o co mi chodzi na przykładzie wielokrotnie cytowanego Katalogu Wiejskich Ksiąg Sądowych.
Autor przy każdej księdze podaje źródło: miejsce przechowywania oryginału, sygnaturę, i jeżeli księga została wydana, również redakcję oraz rok wydania.
I to właśnie dzięki takiemu pełnemu przedstawieniu źródła odkryłem Ulanowskiego a teraz szukam Grodziskiego i Vetulaniego.
Nie chodzi oczywiście o aż tak szczegółowe przedstawienia ale o podanie w formie hasła- oryginał np. w PAU w Krakowie i że zostały fragmenty wydane. resztę oczywiście już można odszukać samemu ale chodzi o podanie punktu zaczepienia.

To nie jest podawanie na tacy- nikt za mnie nie przejrzy tych materiałów!!!
Wiesz dobrze, że mamy do czynienia z morzem źródeł, dokumentów i powinniśmy sobie pomagać w sposób maksymalny a i tak nie damy rady wszystkiego przejrzeć przez nasz żywot :(

Powrócę jeszcze raz do Księgi z Wiśnicza- bo to najlepiej obrazuje- kilka dni męczyłem się z przedzieraniem się przez XVII wieczne pismo nie wiedząc że to źródło zostało wydane-tą pracę już ktoś wykonał, zindeksował itd.
Dzięki temu mogę iść szybciej dalej, i nie jest to czyhanie na cudzą pracę ale nie tracenie czasu! bo i tak jest go mało! chodzi o taką ekologiczną oszczędność i ograniczenie marnotrawstwa :)

Post Bogda252 świetnie obrazuje że forum wymaga interwencji informatyka- nie ma pewności czy post został wysłany bo pojawia się błąd i człowiek wysyła jeszcze raz- też się na tym złapałem i muszę przyznać że trwa to już od dłuższego czasu i zaczyna być frustrujące!
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki
Bednarek- Michalczowa, Łososina Dolna (Jakubkowice) i powiat sądecki
Kalata- Zaskale, Szaflary - i powiat nowotarski
Strama - Maruszyna - i powiat nowotarski

spiq25

Post autor: spiq25 » pt kwie 19, 2013 7:02 pm

Mam podobny problem. Parafia Służew obecnie w Warszawie. W dokumentach Urzędu Gminy za lata 1808 - 1825 znajduje się indeks urodzeń, małżeństw i zgonów za lata 1794 - 1809. Obok nazwisk są tam numery (stron? bo się powtarzają). Jak można dotrzeć do tych zindeksowanych dokumentów. Może ktoś wie jakie były wytyczne dla sporządzających te indeksy proboszczów z początków XIX wieku.
A może ktoś może udostępnić skany dokumentów z tej parafii z przed 1808 roku.
Marek

casimirus11

Post autor: casimirus11 » pt kwie 19, 2013 9:36 pm

Mam pytanie związane z metryką franciszkańską. Proszę o pomoc, zwłaszcza te osoby, które z niej korzystały:
1. W części tej metryki używany był formularz z takimi nagłówkami:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4306b.html
2. W prawej części tego formularza w rubryce "Zu= und Borname" wpisywano często jakieś imiona i nazwiska, inne niż w części lewej.
3. Czy to mogą być imiona i nazwiska kolejnego posiadacza gospodarstwa? W moim egzemplarzu jest to wpisane chyba innym charakterem pisma, niż to co po lewej.
4. Czy ta metryka była aktualizowana przez następne lata, czy też zamknięto ją ostatecznie ok. 1818 roku? Mój egzemplarz ma dopiski, które wyglądają na późniejsze, a jeden z nich ma liczbę, która wygląda na datę z lat sześćdziesiątych XIX wieku.
Pozdrawiam - Kazimierz

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pt lut 28, 2014 10:33 am

Odświeżę nieco temat. Oto sztandarowy przykład który może uszczęśliwić genealoga w sytuacji gdy się skończyły metrykalia. W tym przypadku metrykalia startują kilka lat później niż data wystawienia tego dokumentu i obejmują śluby rzeczonych sierot (brak imion rodziców w aktach ślubów). Taki oto kwiatek z ksiąg ławniczych, akt przysposobienia:

Obrazek

Wymienieni wszyscy po kolei dziadek, babcia, ojciec, chyba szwagier ojca i przybliżona data urodzenia dzieci. Jeden dokument a tyle informacji. Szkoda tylko że to nie moja linia Wawaków, chociaż kto wie... cień podejrzeń jest.

Życzę wam wytrwałości w poszukiwaniach pozametrykalnych, bo nigdy nie wiecie co możecie tam znaleźć.

Pozdrawiam,

Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

wiwisniewski
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: wiwisniewski » czw sty 01, 2015 12:11 am

Pawłowski_Henryk pisze:Link z genealodzy.pl do Ksiąg Sądowych Wiejskich wydanych przez Ulanowskiego , dwa tłuściutkie tomiska :) jest tam również kilka innych ciekawych książek do ściągnięcia

http://chomikuj.pl/HunterX/Genealogia/K ... 28643.djvu
Link niestety jest skopiowany w niepełnej, skróconej formie. Wiem, że post jest z 2013 roku, ale czy istnieje szansa, na podanie prawidłowego, działającego linku?

Pozdrawiam serdecznie
Witold

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » czw sty 01, 2015 1:13 pm

A nie lepiej ściągnąć ze źródła ?
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=289
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=288

po lewo jest ikonka "pobierz"
Beata