Witam serdecznie,
Mam pytanie - jakiś czas temu zleciłem kwerendę w jednym Archiwum, dziś otrzymałem e-maila z informacją o wyszukaniu poszczególnych metryk i prośbę o podanie adresu w celu wysłania tych metryk. Czy to jest równoznaczne z tym, iż kserokopie muszą być wysłane na adres domowy, czy można zaproponować Archiwum wysyłkę na e-maila?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
EDIT: Nie wiem czy to istotne, czy np. zależy od archiwum - w tym przypadku to Archiwa w Toruniu oddz. we Włocławku oraz (być może będzie) Archiwum w Lublinie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wyniki kwerendy na e-mail, czy tylko poczta tradycyjna?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Re: Wyniki kwerendy na e-mail, czy tylko poczta tradycyjna?
Kserokopie wyślą tylko i wyłącznie tradycyjną pocztą bo to ksero.
A skan, może być wysłany meilem (tak robi AP Lublin, AGAD), lub być nagrane na płytkę i przesłane tradycyjną pocztą (AP Radom).
Pozdrawiam
A skan, może być wysłany meilem (tak robi AP Lublin, AGAD), lub być nagrane na płytkę i przesłane tradycyjną pocztą (AP Radom).
Pozdrawiam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
AUTOR TEMATU - Posty: 303
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 12 razy
No tak, źle się wyraziłem. :) W prawdzie w e-mailu napisali o 'kserokopiach' i prośbę o adres, na który je wysłać - ale może napiszą, że wysłać skany na e-maila też mogą...
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
W moim zamówieniu dodaje zawsze zdanie
Jeśli jest taka możliwość, to proszę o przesłanie mi wyżej wymienionych dokumentów droga meilowa.
Pisząc do instytucji, zawsze podaje mój adres pocztowy.
Jeśli jest taka możliwość, to proszę o przesłanie mi wyżej wymienionych dokumentów droga meilowa.
Pisząc do instytucji, zawsze podaje mój adres pocztowy.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 12 razy
Karolu, to zależy, co zamówiłeś. Jeśli chodzi o AP we Włocławku, to ksero i skany są w tej samej cenie, więc moim zdaniem lepiej zamawiać skany. Tylko to trzeba zaznaczyć w zamówieniu, że prosisz o wykonanie skanów. Z Włocławka mniejsze ilości skanów dostawałem mejlem, jak było ich więcej - zwykłą pocztą na płycie.
pozdr.
Piotr
pozdr.
Piotr
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam.
Kilka razy korzystałem ze zbiorów AP w Pułtusku. W przypadku kilku lub kilkunastu skanów aktów stanu cywilnego otrzymywałem je drogą elektroniczną. Ostatni o zapotrzebowałem 41 skanów aktów i otrzymałem z AP e-maila
z informacją, że należy zrobić małą dopłatę, a skany wysłane zostaną na płytce pocztą zwykłą (jako przesyłka polecona)
– i tak też się stało. W każdym przypadku załączałem do prośby skan przelewu gotówki (znając oczywiście wartość z cennika) na konto AP (Warszawa).
Kilka razy korzystałem ze zbiorów AP w Pułtusku. W przypadku kilku lub kilkunastu skanów aktów stanu cywilnego otrzymywałem je drogą elektroniczną. Ostatni o zapotrzebowałem 41 skanów aktów i otrzymałem z AP e-maila
z informacją, że należy zrobić małą dopłatę, a skany wysłane zostaną na płytce pocztą zwykłą (jako przesyłka polecona)
– i tak też się stało. W każdym przypadku załączałem do prośby skan przelewu gotówki (znając oczywiście wartość z cennika) na konto AP (Warszawa).
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 19 razy
- Kontakt:
Z AP w Toruniu na moje wyraźne życzenie otrzymałem już kilkakrotnie kopie aktów metrykalnych drogą elektroniczną.Carloz pisze:
Mam pytanie - jakiś czas temu zleciłem kwerendę w jednym Archiwum, dziś otrzymałem e-maila z informacją o wyszukaniu poszczególnych metryk i prośbę o podanie adresu w celu wysłania tych metryk. Czy to jest równoznaczne z tym, iż kserokopie muszą być wysłane na adres domowy, czy można zaproponować Archiwum wysyłkę na e-maila?
EDIT: Nie wiem czy to istotne, czy np. zależy od archiwum - w tym przypadku to Archiwa w Toruniu oddz. we Włocławku oraz (być może będzie) Archiwum w Lublinie.