UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Inquilinus

Kącik najbardziej z ziemią związanych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Inquilinus

Post autor: mieczysław maziarski » czw lut 02, 2012 8:53 am

Czy znaczenie słowa "Inquilinus" jest tylko komornik?i dotyczy tylko włościan.
Przy akcie zgonu córki Zabłockiego ,który zapisany jest jako nobilis ,jest dopisek właśnie
Inquilinus.Czy możliwe aby szlachcic był komornikiem?.Fakt,że jest to pierwszy przypadek jaki znalazłem.
Mam jeszcze jedno pytanie jak rozróżnić po łacinie imiona Stefan i Szczepan,skoro jest tylko jedno łacińskie określenie Stephanus.

Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy
Podziękowano: 20 razy

Re: Inquilinus

Post autor: MariaŁopaciuk » czw lut 02, 2012 9:08 am

mieczysław maziarski pisze:Czy znaczenie słowa "Inquilinus" jest tylko komornik ?
Jak rozróżnić po łacinie imiona Stefan i Szczepan,skoro jest tylko jedno łacińskie określenie Stephanus.
:D Te same pytania nurtują mnie od dłuższego czasu :co:
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » czw lut 02, 2012 10:01 am

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie poczynione przy indeksacji widoczne dopiero po wysortowaniu wg nazwisk.Otóż nowo osiadły człowiek też jest oznaczony jako inquilinus.Czyli możnaby to tłumaczyć jako
przybysz.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Sylwia
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Sylwia » czw lut 02, 2012 10:43 am

Ja się zetknęłam z sytuacją , że "inquilinus" był równoznaczny z "pracownikiem folwarcznym".
Podejrzewam , że zapisującemu nie chciało się wysilać i wszystkich kwalifikował jako "inquilinusów"

Pozdrawiam, Sylwia

Awatar użytkownika

bożena
Podziękował/a: 34 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: bożena » czw lut 02, 2012 11:34 am

Ja zawsze piszę Stefan. Myślę że jeżeli urodził się w okolicach grudnia, stycznia to będzie Szczepan , sierpień- pażdziernik to Stefan, ale co robić z dorosłymi ?

Ponieważ dużo indeksuję i spotykam bardzo często w języku polskim pisane Stefan dla chłopów i drobnego mieszczaństwa w latach 1670 - 1828, a więc nie tylko dla wyższych sfer. :pa:

Co robić w tłumaczeniach z rosyjskiego ? np Dąbrowski czy Dombrowski :?:
Ostatnio zmieniony śr lut 29, 2012 9:05 pm przez bożena, łącznie zmieniany 2 razy.
Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender

Awatar użytkownika

Topol
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Post autor: Topol » czw lut 02, 2012 2:37 pm

bożena pisze:Ja zawsze piszę Stefan. Myślę że jeżeli urodził się w okolicach grudnia, stycznia to będzie Szczepan , sierpień- pażdziernik to Stefan, ale co robić z dorosłymi ?
Witam,
"STEFAN
Pochodzenia greckiego, od słowa stephanos (wieniec, korona). Oznacza: nagrodzony wieńcem (symbolem zwycięstwa). W Polsce imię to było znane już w średniowieczu. Forma Stefan występowała w sferach wyższych, a Szczepan wśród ludu. Na kresach wschodnich używana jest forma Stepan.
"

tak różnicę między Stefan i Szczepan wyjaśnia Leksykon imion z Interia.pl
Ostatnio zmieniony czw lut 02, 2012 8:12 pm przez Topol, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » czw lut 02, 2012 4:58 pm

Słownik kościelny łacińsko-polski Ks. Dr Aloizego Jougana z 1958 roku podaje:
inquilinus, -i m., podnajemca, (sub)lokator, mieszkaniec, domownik, chałupnik, komornik, kmieć nieposiadający ziemi.

a jak w którymś z wątków pisał Waldemar, to spotykał w dokumentach szlachcianki żebraczki więc szlachcic mógł być chałupnikiem czy nawet komornikiem :)
Ostatnio zmieniony czw lut 02, 2012 9:27 pm przez mariamazur, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Awatar użytkownika

jacek_cieczkiewicz
Podziękowano: 11 razy

Post autor: jacek_cieczkiewicz » czw lut 02, 2012 7:42 pm

Witam!
Słownik łaciński Mengego - inquilinus = lokator, mieszkaniec, napływowy obywatel.
Więc do wyboru, do koloru.
pozrawiam
Jcek

Rymwid
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: Rymwid » czw lut 02, 2012 9:19 pm

Wydaje mi się, że może dotyczyć również i szlachetnie urodzonych i oznacza ni mniej, ni więcej osobę wynajmującą część domu na mieszkanie - podam taki przypadek, ktory znalazłem w aktach z początku XIX wieku. Małżeństwo ekonomów, które na starość osiadło w galicyjskim miasteczku. Cytuję:
Urząd Wójtowski Burmistrzowski Miasteczka Pruchnika czyni wiadomo teraz i na potem, iż ś.p. Michał i Antonina Piątkowscy za życia swego bawili się ekonomią w Rozborzu, a osobliwie najwięcej w Czelatycach. Gdy zaś osłabli na siłach przyszli do Pruchnika i mieszkali komorą u sławett. Pawła Szuszkiewicza. Ci zaś pomarli w Roku 1821.
Paweł "Rymwid" Romanik
------------------------------
http://romanikowie.org

slawek_krakow
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 9 razy

Post autor: slawek_krakow » czw lut 02, 2012 10:18 pm

Topol pisze:
bożena pisze:Ja zawsze piszę Stefan. Myślę że jeżeli urodził się w okolicach grudnia, stycznia to będzie Szczepan , sierpień- pażdziernik to Stefan, ale co robić z dorosłymi ?
Witam,
"STEFAN
Pochodzenia greckiego, od słowa stephanos (wieniec, korona). Oznacza: nagrodzony wieńcem (symbolem zwycięstwa). W Polsce imię to było znane już w średniowieczu. Forma Stefan występowała w sferach wyższych, a Szczepan wśród ludu. Na kresach wschodnich używana jest forma Stepan.
"

tak różnicę między Stefan i Szczepan wyjaśnia Leksykon imion z Interia.pl

Witam

Tezę o używaniu Stefana przez wyższe sfery, a Szczepana przez plebs sformułował bodaj Bystroń (starszy). Pytanie tylko czy było to spostrzeżenie z czasów jemu współczesnych (a wtedy już większość metryk nie była po łacinie, więc problem jakby nie istniał), czy prowadził może jakieś badania dla czasów historycznych. Szczepan to niewątpliwie polska forma imienia Stefan, utrwalona w wyniku pewnych trudności z wymową formy oryginalnej. Ja osobiście widząc Stephanus wpisuje Szczepan, jakoś tak bardziej swojsko brzmi:) Swoją drogą podobny dylemat można mieć przy Laurentis.

p.s. Mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich miło. Mam nadzieje czasem coś popisać, a czasem i podpytać:)
pozdrawiam

sławek

Awatar użytkownika

jacek_cieczkiewicz
Podziękowano: 11 razy

Post autor: jacek_cieczkiewicz » czw lut 02, 2012 10:40 pm

Szczepan to niewątpliwie polska forma imienia Stefan, utrwalona w wyniku pewnych trudności z wymową formy oryginalnej.
Racja, początkowo języki słowiańskie nie znały głoski F i stąd wziął się Szczepan najbliższy fonetycznie oryginałowi.
Pozdrawiam
Jacek (niegdyś to było tylko zdrobnienie Jacentego) :)

Awatar użytkownika

LenkaW
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: LenkaW » pt lut 17, 2012 3:17 pm

W Spisie Rewizyjnym parafii Nowotrockiej z 1811 jest wymieniony wśród „ludzi dwornych” przy majątku Jateluny, Antoni Wierciński – pokojowy chłopiec, ujęty w spisie jako szlachcic.
pozdrawiam
Helena

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chłopi, włościanie”