UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Paciuski lub Paciński

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Paciuski lub Paciński

Post autor: andompol » pt lis 25, 2011 8:51 am

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Paciuski lub Paciński

Post autor: mariamazur » czw sty 05, 2012 9:43 am

Z nazwiskiem Paczuski spotykalam się na Podlasiu (historycznym, znaczy za Liwcem) obecnie mazowieckie, powiat sokołowski gmina Bielany. Paczuski jest to wieś szlachecka a osoby o tym nazwisku spotyka się również w innych wsiach w tej okolicy.
Ostatnio zmieniony sob sty 21, 2012 8:46 am przez mariamazur, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

AUTOR TEMATU
andompol
Kontakt:

Post autor: andompol » pt sty 06, 2012 12:08 am

Dziękuję.

W przypadku mojej rodziny z domu Paciuska (lub Pacińska) była moja prapraprababcia ze strony ojca. Było to na wschodnich Kujawach w na przełomie wieków XVIII i XIX lub nieco później.

Osób o nazwisku Paciuski lub Paciński nie znalażłem dotychczas na Kujawach. Skąd ten "transfer" (jeśli była Paciuską z okolic obecnie powiatu sokołowskiego). To może rzeczywiście tam mógł być ślub Rozalii (Paciuskiej) z Kazimierzem Dominikowskim. Czy w tamtych czasach zdarzały się takie małzeństwa między przedstawicielami odległych od siebie regionów. Jak się mogli wtedy poznać?
Andrzej
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

Awatar użytkownika

mariamazur

Post autor: mariamazur » pt sty 06, 2012 1:01 am

Też byłam zdziwiona jak daleko rozsypali się moi przodkowie w pierwszej połowie XIX wieku i mimo tego stale utrzymywali kontakty, podawali sobie dzieci do chrztu i świadczyli na ślubach. Wbrew pozorom w XIX wieku ludzie byli bardzo mobilni. Jakaś wyprawa na odleglejszy targ, po jakiś szczególnie interesujący towar czy zarodowego zwierzaka (zaleznie od profesji czy zajęć)... z Kujaw do Sokołowa jest raptem trochę ponad 300 km, maksymalnie dwa dni drogi. Sokołów był słynny ze sprzedaży kożuchów, na przełomie XVIII/XIX wieku miał kilka manufaktur, później nieco, dużą cukrownię. Znajdował się na skrzyżowaniu kilku ważnych traktów... było po co jeździć do Sokołowa :)
Pozdrawiam
Maria

AUTOR TEMATU
andompol
Kontakt:

Post autor: andompol » pt sty 06, 2012 1:36 am

No tak :lol:

A w jakiej parafii byli Paciuscy?
Andrzej

Awatar użytkownika

mariamazur

Post autor: mariamazur » pt sty 06, 2012 10:23 am

Wieś Paczuski przynależy do, od 1448 roku istniejącej, parafii Rozbity Kamień, ale jak wspomniałam, na tym terenie w wielu wsiach mieszkaja Paczuscy. Np wiem, ze w parafii Mokobody, mieszkają co najmniej 4 rodziny, ale nie wiem od kiedy.
Powodzenia :)

http://alpha.bn.org.pl/search*pol/i?SEARCH=8391263754 (nie znam tej ksiązki ale wyglada z opisu ciekawie)
Pozdrawiam
Maria

AUTOR TEMATU
andompol
Kontakt:

Post autor: andompol » pt sty 06, 2012 11:36 am

No, właśnie. Biblioteka Narodowa może mieć ciekawe opracowania w zbiorach. Zapomniałem o niej. A może potrzebujesz coś ze wschodnich Kujaw? Może mam w swoich zapiskach coś dla Ciebie przydatnego.
Andrzej

Awatar użytkownika

mariamazur

Post autor: mariamazur » pt sty 06, 2012 11:40 am

Dziękuję bardzo, chwilowo nie potrzebuję, ale niewykluczam w przyszlości, wtedy sie odezwę :)
Pozdrawiam
Maria

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”