UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Virtuti Militari
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 57 razy
- Podziękowano: 14 razy
Re: Virtuti Militari
Witam,
To ja też się podłączę, bo właśnie naszły mnie rozmyślania o pradziadku. Czy w wykazie, który posiadasz znajduje się Jan Polak? (s. Michała i Anny)
Dziękuję za poświęcony czas,
z pozdrowieniami
Magda
To ja też się podłączę, bo właśnie naszły mnie rozmyślania o pradziadku. Czy w wykazie, który posiadasz znajduje się Jan Polak? (s. Michała i Anny)
Dziękuję za poświęcony czas,
z pozdrowieniami
Magda
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 165 razy

Magdo; niestety, Jana Polaka nie ma wśród osób odznaczonych krzyżem Virtuti Militari.
Krzysztof
Krzysztofie, czy mógłbym prosić o gruntowne sprawdzenie nazwiska GORDON?
-----------------------------------------------------------------------------
"Z publikacji autorstwa Ryszarda Rybki i Kamila Stepana „Rocznik Oficerski 1939”, Kraków 2006, Księgarnia Akademicka, wynika, że
kapitan Kazimierz Józef Piziak ( ur. 23.02.1893) był odznaczony:
• Krzyżem Niepodległości,
• Krzyżem Walecznych,
• Srebrnym Krzyżem Zasługi.
Brak w niej natomiast informacji (stan na na dzień 23.03.1939) o odznaczeniu orderem Virtuti Militari."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Krzysztofie (2), mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska GORDON?
Dziękuję,
Kamil
-----------------------------------------------------------------------------
"Z publikacji autorstwa Ryszarda Rybki i Kamila Stepana „Rocznik Oficerski 1939”, Kraków 2006, Księgarnia Akademicka, wynika, że
kapitan Kazimierz Józef Piziak ( ur. 23.02.1893) był odznaczony:
• Krzyżem Niepodległości,
• Krzyżem Walecznych,
• Srebrnym Krzyżem Zasługi.
Brak w niej natomiast informacji (stan na na dzień 23.03.1939) o odznaczeniu orderem Virtuti Militari."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Krzysztofie (2), mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska GORDON?
Dziękuję,
Kamil
-

Kamilu; niestety, nazwiska Gordon nie ma w indeksie nazwisk osób odznaczonych Virtuti Militari.
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 17 razy
Witaj Kamilu,
Ryszard Rybka i Kamil Stepan w „Roczniku Oficerskim 1939” wymieniają następujących oficerów o nazwisku Gordon (zaznaczam, że są to wszystkie informacje o tych oficerach, zawarte w cytowanym opracowaniu):
*mjr. łączn. Zygmunt Ireneusz Gordon, ur. 2.V.1897, Srebrny Krzyż Zasługi, 1. Dywizja Piechoty Legionów, dowódca łączności,
*por. Remigiusz Gordon, ur. 1.X. 1913, 83. pułk piechoty, (miejsce postoju- Kobryń), dowódca plutonu,
*ppor. Stanisław Ryszard Gordon, ur. 22.III. 1915, 6. Batalion Saperów, adiutant.
Pozdrawiam
Ryszard Rybka i Kamil Stepan w „Roczniku Oficerskim 1939” wymieniają następujących oficerów o nazwisku Gordon (zaznaczam, że są to wszystkie informacje o tych oficerach, zawarte w cytowanym opracowaniu):
*mjr. łączn. Zygmunt Ireneusz Gordon, ur. 2.V.1897, Srebrny Krzyż Zasługi, 1. Dywizja Piechoty Legionów, dowódca łączności,
*por. Remigiusz Gordon, ur. 1.X. 1913, 83. pułk piechoty, (miejsce postoju- Kobryń), dowódca plutonu,
*ppor. Stanisław Ryszard Gordon, ur. 22.III. 1915, 6. Batalion Saperów, adiutant.
Pozdrawiam
Krzysztof
Obojgu Krzysztofom serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam,
Kamil Śmieszek
-- Post scalono 12 gru 2011, 21:30 --
Czy "ostatniego" Krzysztofa mogę prosić jeszcze o nazwisko Śmieszek (powinien być Jan lub Wincenty) i Lenart na wolnej chwili?
K.
Pozdrawiam,
Kamil Śmieszek
-- Post scalono 12 gru 2011, 21:30 --
Czy "ostatniego" Krzysztofa mogę prosić jeszcze o nazwisko Śmieszek (powinien być Jan lub Wincenty) i Lenart na wolnej chwili?
K.
-
- Podziękował/a: 31 razy
- Podziękowano: 16 razy
- Kontakt:
Witam,
Poszukuje informacji o VM (Jana) Stanisława Polkowskiego.
Najprawdopodobniej order otrzymał podczas wyprawy (raczej powrotu) na Moskwę w 1813.
Prawdopodobnie 4 klasy - wtedy możliwe, że z rozdzielnika jako że był oficerem.
Natomiast w akcie zgonu podany jest złoty.
Możliwe że wyższy mógł otrzymać podczas Powstania Listopadowego, ale nie mam informacji aby brał w nim udział. Z drugiej strony nic nie neguje jego udziału w powstaniu.
Dziękuję
Maciej
Poszukuje informacji o VM (Jana) Stanisława Polkowskiego.
Najprawdopodobniej order otrzymał podczas wyprawy (raczej powrotu) na Moskwę w 1813.
Prawdopodobnie 4 klasy - wtedy możliwe, że z rozdzielnika jako że był oficerem.
Natomiast w akcie zgonu podany jest złoty.
Możliwe że wyższy mógł otrzymać podczas Powstania Listopadowego, ale nie mam informacji aby brał w nim udział. Z drugiej strony nic nie neguje jego udziału w powstaniu.
Dziękuję
Maciej
-

Macieju;, niestety, nie ma Stanisława Polkowskiego wśród odznaczonych krzyżem Virtuti Militari.
A ewentualne odznaczenia innymi krzyżami lub orderami nie są objęte tym wątkiem.
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 31 razy
- Podziękowano: 16 razy
- Kontakt:
Witaj,Krzysiu!
Znalazłam w paru spisach kawalerów Virtuti Militari ppor. baterii artylerii Sylwestra Stępkowskiego odznaczonego 28.08.1831. Tak skąpe dane pozwalają jedynie na hipotezę, że owym odznaczonym był brat mojego prapra. Jeżeli Krzysztof Filipow zamieścił więcej informacji, to bardzo, bardzo bym prosila o ich podanie. Może jest data i miejsce urodzenia, lub imiona rodziców, a choćby dalsze imiona owego Sylwestra - mojemu rodzinnemu nadano aż trzy i to niezbyt popularne.
Pozdrawiam. Anna ze Stępkowskich
Znalazłam w paru spisach kawalerów Virtuti Militari ppor. baterii artylerii Sylwestra Stępkowskiego odznaczonego 28.08.1831. Tak skąpe dane pozwalają jedynie na hipotezę, że owym odznaczonym był brat mojego prapra. Jeżeli Krzysztof Filipow zamieścił więcej informacji, to bardzo, bardzo bym prosila o ich podanie. Może jest data i miejsce urodzenia, lub imiona rodziców, a choćby dalsze imiona owego Sylwestra - mojemu rodzinnemu nadano aż trzy i to niezbyt popularne.
Pozdrawiam. Anna ze Stępkowskich
-

Przykro mi Aniu ale nie znajduję Sylwestra Stępkowskiego wśród osób odznaczonych Orderem Wojennym Virtuti Militari.
Może był on wnioskowany o odznaczenie tym krzyżem ale nie został mu on przyznany? Takie przypadki miały miesce (pisałem o tym przy okazji publikacji biogramu Emila Dobrzańskiego).
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 17 razy
Kamilu,
przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Nie jestem w stanie wytłumaczyć, jak to się stało, że przeoczyłem Twoją prośbę (z 12.12).
Nazwisko Śmieszek nie występuje w „Roczniku…”.
Odnośnie nazwiska Lenart:
Korpus oficerów zdrowia, Grupa lekarzy, podporucznicy: lek. Tadeusz Antoni Lenart (ur. 5.06.1913),8 Szpital Okręgowy Toruń, lekarz Kadry Zapasowej 8 Szpitala Okręgowego.
Pozdrawiam
przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Nie jestem w stanie wytłumaczyć, jak to się stało, że przeoczyłem Twoją prośbę (z 12.12).
Nazwisko Śmieszek nie występuje w „Roczniku…”.
Odnośnie nazwiska Lenart:
Korpus oficerów zdrowia, Grupa lekarzy, podporucznicy: lek. Tadeusz Antoni Lenart (ur. 5.06.1913),8 Szpital Okręgowy Toruń, lekarz Kadry Zapasowej 8 Szpitala Okręgowego.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
AUTOR TEMATU - Posty: 102
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Poszukuję wszelkich informacji o :"Raróg - Stanisław - szeregowy - 06 PPL - VM V kl.- 1918-20" (za Stankiewiczem) Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
genek72 -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
genek72 -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)