Marta wybiera sie w kwietniu, a w marcu na Białoruś.
Jeżeli jesteś zainteresowana to oczywiście miejsce jest

Wybieram się od 20 do 25/26 marca.
Jeżeli ten termin Cię interesuje to chętnie

Moderator: Moderatorzy
Elżbieto!elbeta pisze:Do metryk jest dołączona mapa z rozrysowanymi parcelami i opisem.
Witam
Magdo czy fotografowałaś również mapy, czy jest to technicznie możliwe?
W moim przypadku sytuacja wygląda następująco. Mam książkowe opracowanie o „mojej” wsi. Autor wykonał mrówczą pracę archiwalną, dotarł też do metryki józefińskiej, zamieścił jakieś informacje z niej w książce, ale nie zamieścił żadnych skanów ani zbiorczych zestawień (wiem, że jest tam opis granic wsi, informacja o tym że były młyny, karczma, itd.). Na pewno przeglądał tę metrykę bo w książce dziękował komuś z archiwum krakowskiego za pomoc w poznaniu tego dokumentu ze Lwowa. Ponieważ z tego okresu były też tzw. inwentarze powinności poddanych dostępne w AP Kraków więc dane z tych inwentarzy skrzętnie zamieścił w opracowaniu. Nie wiem więc czy to co jest we Lwowie było powieleniem tych informacji z AP Kraków czy też były tam jakieś inne dodatkowe informacje. Interesują mnie bardziej te mapy z opisem parceli konkretnych chłopów. Nie wiem czy wiesz, ale spytam. Czy archiwum we Lwowie w ramach kwerendy przesyła też kserokopie z takich dokumentów? Być może to pytanie jest naiwne, ale skoro tam byłaś, to najlepiej wiesz jak to technicznie się przedstawia.
Pozdrawiam
Elżbieta