UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Urząd Stanu Cywilnego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
jarekf
Kontakt:

Urząd Stanu Cywilnego

Post autor: jarekf » pn cze 02, 2008 3:10 pm

Witam wysłałem kilka dni temu wniosek do USC o poswiadczenie kopii aktu stanu cywilnego dziś otrzymałem odpowiedz ze kserokopia jest możliwa tylko mam 7 dniowy termin do wykazania interesu prawnego sporządzenia kopii aktów jaki mogę podać interes prawny skoro cel genealogiczny nie wystarcza prosze o rady
Pozdrawiam serdecznie
Jarek :-)

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Urząd Stanu Cywilnego

Post autor: Bozenna » pn cze 02, 2008 3:15 pm

Udowodnic, ze jest to rodzina w prostej linii, jesli to jest mozliwe ?
Ewentualnie poprosic osobe, ktora jest z prostej linii zmarlego, czy mozesz wystapic w jej imieniu o ten akt.
Odwagi... tu musi dac sie rozwiazac.
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
jarekf
Kontakt:

Post autor: jarekf » pn cze 02, 2008 3:48 pm

aha czyli powinienem napisać list i napisać w nim pokrewieństwo tak czy musze wysłac jakies dokumenty ? jesli może Pani to prosze napisac co powinienem napisac w liscie
Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

AnnaZ

Post autor: AnnaZ » pn cze 02, 2008 3:51 pm

Witaj,
spróbuj zadzwonić do USC i spytać czy istnieje możliwość udowodnienia pokrewieństwa poprzez przesłanie e-mailem skanów dokumentów,które są niezbędne w celu otrzymania poświadczenia.
W niektórych urzędach taka forma jest dopuszczalna,lub będzie wymagane przysłanie urzędowi kopii dokumentów drogą tradycyjną-listownie,wraz z podaniem o prośbę....i koniecznie zaznaczyć,że dokument ten potrzebny jest do celów genealogicznych
np.ja w celu udowodnienia pokrewieństwa z dziadkiem musiałam wysłać swój akt urodzenia,akt śluby gdyż zmieniłam nazwisko,akt urodzenia mojego ojca.(w przypadku jeżeli byłby to dziadek ze strony mamy to potrzeba jeszcze jej akt ślubu)
Pozdrawiam Anna Zborowska
_________________________________________________________________________________________
Zborowscy, Machomeccy, Nowosad, Pawłowscy, Zalescy, Waliszewscy, Chmielewscy, Kulesza, Jacyszyn...

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » pn cze 02, 2008 3:58 pm

AnnaZ pisze: przesłanie e-mailem skanów dokumentów,które są niezbędne w celu otrzymania poświadczenia.
Ja tak zrobilam i dostalam to o co prosilam.
Dolaczylam moj akt urodzenia i otrzymalam dokladne dane dane moich rodzicow, moich dziadkow,
a nawet dane dotyczace rodzenstwa mojej matki.
Elzbieta
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
jarekf
Kontakt:

Post autor: jarekf » pn cze 02, 2008 4:11 pm

Aha ja zwracałem sie z prośbą do USC o wykonanie kserokopii 7 aktów wnioski złozyła moja mama wiec na nią wypisałem wnioski i wysłała do USC wiec jesli wyśle akt małżeństwa mamy wystarczy ?
Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

AnnaZ

Post autor: AnnaZ » pn cze 02, 2008 4:28 pm

Jarku,
trudno mi powiedzieć czy wystarczy akt ślubu Twojej Mamy gdyż nie wiem o jakie dokumenty ubiegacie się.
Jeżeli sprawa dotyczy Rodziców Mamy to potrzeba jej aktu urodzenia i ślubu jak zmieniła nazwisko.
Pozdrawiam Anna Zborowska
_________________________________________________________________________________________
Zborowscy, Machomeccy, Nowosad, Pawłowscy, Zalescy, Waliszewscy, Chmielewscy, Kulesza, Jacyszyn...

AUTOR TEMATU
jarekf
Kontakt:

Post autor: jarekf » pn cze 02, 2008 4:48 pm

Tak ubiegamy sie o kserokopie aktu ur rodziców mamy oraz ślubu mamy dziadków i rodziców
Pozdrawiam serdecznie

Jaś
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Jaś » pn cze 02, 2008 5:33 pm

W celu uzyskania aktu zgonu mojej prababki w USC musiałam przedtawić akt ślubu moich rodziców, chrztu mojej mamy, ślubu jej rodziców i chrztu mojej babci (było w nim panieńskie nazwisko matki - mojej prababci). Dokument zamówiłam przez internet. Przy odbiorze pokazałam posiadane dokumenty - pani w okienku wzięła je, skserowała, oryginały mi oddała, a następnie wydała mi poszukiwany akt.
Innym razem zwróciłam się do innego USC o akt zgonu drugiej żony mojego pra-pradziedka (ale nie mojej pra-prababci). Napisałam, że chcę udokumentować w celach genealogicznych, że była żoną mojego pra-pra... (choć tak naprawdę chodziło mi o dotarcie do aktu chrztu - w kościelnym zapisie zgonu nie było miejsca urodzenia) i otrzymałam ten dokument bez żadnych dodatkowych pytań. Dodam, że oba zgony miały miejsce w dwudziestoleciu międzywojennym.
Pozdrawiam, Maria Jaś

AUTOR TEMATU
jarekf
Kontakt:

Post autor: jarekf » pn cze 02, 2008 6:32 pm

Aha czyli powinienem wysłac do USC akt urodzenia mojej mamy jej akt małżenstwa ? a jesli chodzi o wskazanie interesu prawnego to napisać w celu genealogicznym tak ?
Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

yezhee

Post autor: yezhee » pt cze 27, 2008 11:05 am

witam,
a mi dzisiaj Pani Dyrektor do Spraw Merytorycznych USC w Warszawie powiedziała, że zgodnie zgodnie z przepisami (miała pod ręką odpowiednią książkę) nie ma prawa wydać zgody na odbiór akta zgonu brat dziadka ( dla uściślenia podam ze nie chodziło o moją rodzinę ale miałem upoważnienie notarialne osoby zainteresowanej z zagranicy, której w ramach rewanżu chciałem pomóc; w tym wypadku nawet gdyby ta osoba sama chciała odebrać to też by nic nie załatwiła i żadne wykazywanie pokrewieństwa poprzez stosowne dokumenty nie ma znaczenia) gdyż przepis mówi wyraźnie o dziadku a nie jego rodzeństwie (to tak w skrócie).
Przepis z r. 1986.
Mowi równiez o interesie prawnym tzn. wtedy gdy jest sądowny nakaz np. ze wzgledu na postepowanie spadkowe.

Nie moze rowniez wydac zgody na udostepnienie danych ktore sa w tym akcie a dotycza okresu sprzed ponad stu lat.
Mowa o poszukiwaniu swoich korzeni i utrwalaniu wartosci rodzinnych oczywiscie na Pani nie zrobily żadnego wrażenia gdyż rozumie i sama zajmowała się genealogią.
Przepis (moj komentarz: choć i durny - w zakresie osob nieżyjących, te same nazwisko itp) jest przepisem i nic na to nie poradzi.

Po prostu opadaja ręce i nie tylko mi.

Oczywiscie jest na to rada - mozna pisac do posłów z prośbą o zmianę przepisów i rozszerzyć o 'interes faktyczny'.
Nie jestem prawnikiem ale może na tym forum są prawnicy i mogliby wymyśleć coś mądrzejszego.
Można również pisać do Departamentu Spraw Obywatelskich Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, kóry jest władny do występowania do sejmu w sprawie zmian. I moż to jest przyczynek do zaorganizowania jakiejs akcji pisania podań :). Chcociaż genealogów jest mało i nie mają żadnej siły przebicia.

Nadmieniam, że dzięki pomocy genealogów w innych krajach udało mi się odnalezc wszystkich zyjących potomkow.
Dodatkowe informacje o historii rodziny udało mi sie uzyskac dzięki USC (nie będę mówił którym) i ludziom tam pracującym, którzy rozumieją pracę genealoga.

Instytucje państwowe posiadają cenne informacje odnośnie osób przez nas opisywanych ale nie chce tą wiedzą się podzielić nawet z rodzinami.

A wracając do początku - brak potomków tej rodziny nie pozwoli w danej sytuacji dotrzeć w ogóle do poszukiwanej informacji.

Pozdrawiam
Jerzy
Jerzy

Awatar użytkownika

andulka
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: andulka » pt cze 27, 2008 4:10 pm

Witam,
czytam i coraz bardziej myślę, że czuwają nade mną genealogiczni Aniołowie :D .
Nie będę chwalić konkretnych urzędów, ani urzędników/ raz nawet przysiąc przez telefon musiałam, że nigdy, przenigdy tego nie uczynię :D /, ale jak dotychczas nie mam tego typu kłopotów. Najbardziej "służbowy" kontakt z dotychczasowych, telefoniczny, polegać miał na złożeniu pisma o wydanie interesujących mnie aktów i wpłacie odpowiedniej kwoty jeszcze przed znalezieniem ich w archiwum USC. Ostatecznie pani, uprzejma zresztą ogromnie, choć formalna w kontakcie, zgodziła sie sprawdzić czy w ogóle taki zapis posiadają, by nie było w przypadku braku konieczności występowania o zwrot opłaty skarbowej. Zadzwoniłam w ustalonym terminie - jest! :) Wpłaciłam, napisałam wniosek, podałam powody i stopień pokrewieństwa/bez konieczności udowadniania!!!/.
W innym USC drogą mailową podano mi informacje, że ustawa o ochronie danych osobowych dotyczy jedynie osób żyjących. Pewności nie mam, ale informacji udzielono mi nawet drogą mailową/nie występowałam wówczas o dokument/.
Ale jeśli ruszy akcja podpisów w sprawie :D , to się piszę
Pozdrawiam
Ania
Szukam w Wielkopolsce:
Leracz, Leraczyk - Koźmin, Samołęż, Obrzycko i okolice
Teresiak, Szóstak - Chojno, Biezdrowo, Białcz, Białokosz, Lutom
Gojtka, Gojdka, Dąderscy - Dormowo, Stoki, Silna, Świechocin, Pszczew

Awatar użytkownika

mateusz1010

Post autor: mateusz1010 » sob cze 28, 2008 11:13 am

andulka pisze: W innym USC drogą mailową podano mi informacje, że ustawa o ochronie danych osobowych dotyczy jedynie osób żyjących.
No właśnie, a mimo tego nie które USC nie wydają kserokopii aktu zgonu. To jest najbardziej dziwne, bo zaprzeczają sami sobie. Skoro zmarły w świetle prawa nie jest osobą, to chyba nie możesz mu zaszkodzić jego aktem zgonu, tym bardziej, że jest on z rodziny.

Pozdrawiam Mateusz
Mateusz Fryszer

doplos
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: doplos » sob cze 28, 2008 12:30 pm

Witam!W przepisie chodzi w skrócie o to, że akty metrykalne wydaje się krewnym w linii prostej, a brat dziadka już niestety takim krewnym nie jest.Według mnie z tymi przepisami o ochronie danych osobowych to przesada, jeśli ma się takie nazwisko jak krewny, można udowodnić pokrewieństwo i w dodatku osoba, której akt poszukujemy nie żyje, to powinni wydać taki akt bez problemu.Asia

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Grażyna » sob cze 28, 2008 12:52 pm

Witam - jak zwykle najwięcej zależy od osoby zajmującej się sprawą. Z USC w Warszawie otrzymałam akty zgonu siostry mojej babci, jej pierwszego i drugiego męża a także akt urodzenia, ślubu i śmierci jedynego syna. Siłą rzeczy nazwiska mamy bardzo różne a i pokrewieństwo nie w linii prostej. Nie przesyłałam nawet żadnych dokumentów potwierdzających stopień pokrewieństwa. Dokumenty przesłano do "mojego" USC i tu bez problemów je odebrałam. Było to w 2007 roku. Czy miałam szczęście, czy też pani urzędniczka rozsądnie uznała, że skoro wszyscy nie żyją to nic im nie zaszkodzi?
Próbuj jeszcze raz może jednak rozsądek zwycięży. Grażyna Rebell
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”