UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Teczka/koperta osobowa, dokumenty dowodowe, karta osobowa
Moderator: Moderatorzy
Re: Teczka/koperta osobowa, dokumenty dowodowe, karta osobow
Do niedawna teczki dowodowe byly przechowywane w archiwach urzedow wydajacych dowody osobiste, przez dziesiec lat. Po tym okresie byly niszczone. Prawdopodobnie z powodu braku odpowiednio duzych pomieszczen do przechowywania. Trzeba miec sporo szczescia, zeby trafic na teczki starszej daty. Nalezy jednak probowac.
Zbyszek Maderski
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
No to dalszy ciąg historii poszukiwań teczki dowodowej mojej babci Wandy. Odwiedziłam UM w Opolu . Miła pani kierownik odpowiedziała, że ponieważ babcia zmarła w 1970 , to jest małe prawdopodobieństwo odnalezienia teczki, bo komendy MO dopiero po 70 roku przekazywały dokumenty administracji cywilnej i wiele z nich nie docierało tam gdzie trzeba. Oni zapewne ich nie mają. Nie dałam się zbyć, powołałam się na Wasze doświadczenia i Pani widząc , że ze mną nie taka prosta sprawa i mam niejaką wiedzę na temat owych teczek, stwierdziła , iż owszem mogą poszukać, ale muszę znać numer dowodu osobistego. No tu jest problem , bo nie znam. Pani była tak uprzejma, ze poddała mi pomysł aby szukać w księdze meldunkowej w ostatnim miejscu zamieszkania. Przy meldunku wpisywano numer dowodu. No i wracam do punktu wyjścia. Ostatnie znane mi miejsce zamieszkania to Dąbrowa Niemodlińska, a tam " nie ma śladu zamieszkiwania babci" i kółko się zamyka...
Pozdrawiam - Jola Ilnicka
http://potyczkizgenealogia.blogspot.com/
http://genealodzy.opole.pl/
Ilnicki, Żmurkiewicz, Lorenz, Swaryczewski - powiat Dolina(Stanisławów)
Jenek, Wilk,Szafarczyk, Miczka - opolskie
Sendek, Skupień, Ociepka - Zagłębie
http://potyczkizgenealogia.blogspot.com/
http://genealodzy.opole.pl/
Ilnicki, Żmurkiewicz, Lorenz, Swaryczewski - powiat Dolina(Stanisławów)
Jenek, Wilk,Szafarczyk, Miczka - opolskie
Sendek, Skupień, Ociepka - Zagłębie
-
- Podziękował/a: 26 razy
- Podziękowano: 3 razy
Dzien dobry Jolu,
trzeba znac numer dowodu lub ostatnie miejsce zameldowania na pobyt staly. Mialam ten sam problem. Trzeba sie z tym zwrocicdo Wydział Spraw Obywatelskich MUW
tel. 022 695-73-75, wypelnic wniosek, wplacic 31 PLN na ich konto i wyslac dowod wplaty (najlepiej zrobic sobie ksero z tego) na ich adres. Przesylam Ci informacje, co mi odpisano oraz link do wniosku:
Informuję uprzejmie, że takie dane mogą być jedynie udostępnione na wniosek (wzór wniosku w załączeniu) i zgodnie z rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie wysokości opłat za udostępnienie danych ze zbiorów meldunkowych, ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych, zbioru PESEL, ogólnokrajowej ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych oraz sposobu wnoszenia tych opłat (Dz. U. Nr 207, poz. 1298) po opłaceniu 31 zł (Biuro Administracyjno-Budżetowe 00-950 Warszawa, pl. Bankowy 3/5; 83 1010 1010 0137 1022 3100 0000). tytułem opłaty za udostępnienie danych osobowych. Więcej informacji znajdzie Pani pod adresem: http://bip.mazowieckie.pl/cmsws/page/?D;1121 .
Wydział Spraw Obywatelskich MUW
tel. 022 695-73-75
Sprawa w moim przypadku trwala ok. 3 tygodni, dostalam ostatnie miejsce zamieszkania i pouczenie, ze to jest wystarczajace dla USC do odnalezienia dowodu osobistego (nie trzeba numeru dowodu) - pouczenie to wyslalam do USC wraz z wnioskiem o wydanie dokumentow z teczki osobowej.
Powodzenia Agnieszka
trzeba znac numer dowodu lub ostatnie miejsce zameldowania na pobyt staly. Mialam ten sam problem. Trzeba sie z tym zwrocicdo Wydział Spraw Obywatelskich MUW
tel. 022 695-73-75, wypelnic wniosek, wplacic 31 PLN na ich konto i wyslac dowod wplaty (najlepiej zrobic sobie ksero z tego) na ich adres. Przesylam Ci informacje, co mi odpisano oraz link do wniosku:
Informuję uprzejmie, że takie dane mogą być jedynie udostępnione na wniosek (wzór wniosku w załączeniu) i zgodnie z rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie wysokości opłat za udostępnienie danych ze zbiorów meldunkowych, ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych, zbioru PESEL, ogólnokrajowej ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych oraz sposobu wnoszenia tych opłat (Dz. U. Nr 207, poz. 1298) po opłaceniu 31 zł (Biuro Administracyjno-Budżetowe 00-950 Warszawa, pl. Bankowy 3/5; 83 1010 1010 0137 1022 3100 0000). tytułem opłaty za udostępnienie danych osobowych. Więcej informacji znajdzie Pani pod adresem: http://bip.mazowieckie.pl/cmsws/page/?D;1121 .
Wydział Spraw Obywatelskich MUW
tel. 022 695-73-75
Sprawa w moim przypadku trwala ok. 3 tygodni, dostalam ostatnie miejsce zamieszkania i pouczenie, ze to jest wystarczajace dla USC do odnalezienia dowodu osobistego (nie trzeba numeru dowodu) - pouczenie to wyslalam do USC wraz z wnioskiem o wydanie dokumentow z teczki osobowej.
Powodzenia Agnieszka
Witam
Jak widać z postów co Urząd to sposób załatwienia sprawy.
Osobiście szukałem teczek w dwóch miejscowościach. W jednej po krótkiej korespondencji e-mailowej (przy okazji pobytu w tej miejscowości) mogłem przejrzeć interesującą mnie teczkę i otrzymałem wszystkie kopie, które sobie zażyczyłem. Z drugiej, po trzech e-mailach dostałem pocztą kopie wszystkich dokumentów z dwóch teczek.
Pozdrawiam
JD
Jak widać z postów co Urząd to sposób załatwienia sprawy.
Osobiście szukałem teczek w dwóch miejscowościach. W jednej po krótkiej korespondencji e-mailowej (przy okazji pobytu w tej miejscowości) mogłem przejrzeć interesującą mnie teczkę i otrzymałem wszystkie kopie, które sobie zażyczyłem. Z drugiej, po trzech e-mailach dostałem pocztą kopie wszystkich dokumentów z dwóch teczek.
Pozdrawiam
JD
-
- Podziękował/a: 117 razy
Re: Teczka/koperta osobowa, dokumenty dowodowe, karta osobowa
Czy wniosek o wydanie dowodu osobistego jest dokumentem? Dziś pani z USC poinformowała mnie, że nie jest to dokumentem i nie może mi tego skserować:(
?

Pozdrawiam Sylwia
W znaczeniu ogólnym jest to dokument. Chociażby dokument epoki.
W znaczeniu prawno-administracyjnym to nie wiem, w prawie nie ma definicji dokumentu.
Co najwyżej nie jest dokumentem urzędowym,
a jedynie dokumentem prywatnym (kwestia kto jest wystawcą).
Polecam opis haseł: dokument, dokument urzędowy, dokument prywatny.
Moje błyskotliwe pytania do pani zza biurka brzmiałyby:
1. Jak nie jest dokumentem, to czym?
2. Nie może, nie wolno jej, nie musi, czy nie chce?
Oczekiwałbym precyzyjnych odpowiedzi z powołaniem się na odpowiednie przepisy.
Tyle z wrodzonej czupurności, czasem nie warto zadzierać, więc niekoniecznie polecam taką postawę.
W znaczeniu prawno-administracyjnym to nie wiem, w prawie nie ma definicji dokumentu.
Co najwyżej nie jest dokumentem urzędowym,
a jedynie dokumentem prywatnym (kwestia kto jest wystawcą).
Polecam opis haseł: dokument, dokument urzędowy, dokument prywatny.
Moje błyskotliwe pytania do pani zza biurka brzmiałyby:
1. Jak nie jest dokumentem, to czym?
2. Nie może, nie wolno jej, nie musi, czy nie chce?
Oczekiwałbym precyzyjnych odpowiedzi z powołaniem się na odpowiednie przepisy.
Tyle z wrodzonej czupurności, czasem nie warto zadzierać, więc niekoniecznie polecam taką postawę.
-
- Podziękował/a: 117 razy
niestety już "zadarłam" więc chyba ta niechęć do dokumentu chyba stąd
Pozdrawiam Sylwia
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
"[...] Mimo braku legalnej definicji dokumentu, w nauce i praktyce przyjmuje się, że w rozumieniu art. 244 i n. KPC jest nim utrwalone, wyłącznie w formie pisemnej (niezależnie od materiału, na którym zostało sporządzone), uzewnętrznienie wszelkiego rodzaju spostrzeżeń, myśli, oświadczeń ludzkich, nadające się do wielokrotnego wykorzystania (dokument sensu stricto)..." źródło: http://www.monitorprawniczy.pl/index.ph ... 20&id=2652. W związku z powyższym taki wniosek też można traktować, jako dokument - zależy jak się do tego podejdzie ;]s_szpilska pisze:Czy wniosek o wydanie dowodu osobistego jest dokumentem? Dziś pani z USC poinformowała mnie, że nie jest to dokumentem i nie może mi tego skserować:( :(?
Z pozdrowieniami
Arek syn Wiesława, wnuk Antoniego, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Marcina (Marcela), 3xprawnuk Mikołaja Prokopowicz.
Szukam:
- KARPIŃSKI: Zaleszczyki, Teklówka, Chartanowce;
- PROKOPOWICZ: Aleksandrja, Serniawa, Tuczyn i okolice;
Arek syn Wiesława, wnuk Antoniego, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Marcina (Marcela), 3xprawnuk Mikołaja Prokopowicz.
Szukam:
- KARPIŃSKI: Zaleszczyki, Teklówka, Chartanowce;
- PROKOPOWICZ: Aleksandrja, Serniawa, Tuczyn i okolice;
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Kontakt:
A mnie zastanawia jeszcze jedno. O ile pamiętam, do wniosku o wydanie dowodu osobistego kiedyś należało załączyć 3 fotografie. Jedno zdjęcie szło do dowodu osobistego, drugie pozostawało przy wniosku, a co z trzecim zdjęciem?
-
- Podziękował/a: 26 razy
- Podziękowano: 3 razy
Podobno bylo dla MSW, gdyz to ministerstwo mialo odpisy wszystkich teczek dowodowych. Podobno kopie tych teczek maja sie znalezc kiedys w archiwum w Milanowku, tam mi mowiono, gdy bylam w Warszawie. Jesli to prawda, to uratowaloby sie to droga mnostwo zniszczonych wczesniej teczek dowodowych i znajdujacych sie tam zdjec. Agnieszka
-
- Kontakt:
Faktycznie, dodatkowe zdjęcie, zarówno w dawniejszych czasach, jak i obecnie, wędruje do MSW. Ustawa z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych, Rozdział 6, Rejestr Dowodów Osobistych, Art. 55. pkt. 1. Minister właściwy do spraw wewnętrznych prowadzi Rejestr Dowodów Osobistych. Art. 56. W Rejestrze Dowodów Osobistych gromadzi się: podpunkt 2. fotografię, o której mowa w art. 29.
-
- Kontakt:
A weźmy na przykład taką sytuację. Koperty osób, które nas interesują, zostały zniszczone w urzędzie wydającym dowody osobiste. Czy jest szansa na otrzymanie ich kopii z archiwum MSW? Być może tam są one składowane dłużej niż w urzędach? Szczególnie chciałbym dotrzeć do zdjęć osób, których koperty zostały już zniszczone (np. w mojej rodzinie nikt nie ma zdjęcia pradziadka) a jak wiemy jedno zdjęcie zawsze wędrowało do MSW, zarówno kiedyś, jak i w obecnych czasach. Czy ktoś próbował uzyskać dokumenty/zdjęcia z MSW?
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 9 razy
Wczoraj napisałem do nich maila z zapytaniem na ten temat, na razie nie odpisali. Mam nadzieję, że rzeczywiście teczki są w MSW. Dam znać,
IgorD.
IgorD.
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 9 razy
Dostałem odpowiedź, że Centralne Archiwum MSW "nie przechowuje metryczek dowodów osobistych". Przekierowano mnie do AAN, gdzie napisałem maila. Zobaczymy co napiszą. pozdrawiam, IgorD.