UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Bielsko-Biała

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
stasiaj
Podziękował/a: 6 razy

AP Bielsko-Biała

Post autor: stasiaj » ndz sie 14, 2011 12:17 pm

Witam!

Wybieram się po raz pierwszy do AP i mam tremę, czy wystarczy podać przedział czasowy danej osoby i w jakiej parafii przebywał ostatnio i znaleźć sygnaturę? Na cmentarzu znalazłam pomnik bez dat. Napiszę jak mi poszło.

Stanisława Jordanek

Alan_Jakman
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Re: AP Bielsko-Biała

Post autor: Alan_Jakman » ndz sie 14, 2011 12:22 pm

Widzę, że wybiera Pani się do AP w Bielsku. Myślę, że spodoba się Pani miasto :)
Ostatnio zmieniony wt sie 16, 2011 9:22 am przez Alan_Jakman, łącznie zmieniany 1 raz.
Alan Jakman

Zapraszam na mojego bloga:
Czar Naszych Przodków

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
stasiaj

Post autor: stasiaj » ndz sie 14, 2011 12:31 pm

Miasto jest bardzo ładne i będzie jeszcze ładniejsze gdy skończą obwodnice.

S. Jordanek

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » ndz sie 14, 2011 1:22 pm

Wystarczy jak podasz sygnaturę którą znajdziesz w internetowej bazie pradziad. Wyszukasz tą baze chociażby w Google poprzez frazę "Archiwum Państwowe Pradziad" Podając sygnaturę akt dostaniesz do ręki księgi, lub mikrofilm i jedziesz z poszukiwaniami osobiście, na miejscu. Zanim się wybierzesz do AP upewnij sie że są tam dokumenty z twojej miejscowości, bo wycieczka może być bezowocna. Dodatkowo na pocieszenie powiem ci że dokumenty z niektórych miejscowości z okolic Bielska są w Krakowie :P

Odnośnie pomnika bez dat na cmentarzu, to dziwne że nie wpadłeś na pomysł aby zapytać administracji cmentarza o daty. Jak cmentarz jest parafialny to księdza a jak komunalny to jeszcze prościej bo pytasz w biurze cmentarza podając kwaterę. W dokumentacji cmentarnej powinien być dołączony akt zgonu osoby spoczywającej pod pomnikiem.

Powodzenia,

Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
stasiaj

Post autor: stasiaj » ndz sie 14, 2011 3:33 pm

Pytałam sie księdza, powiedział, że nie moze znaleźć, notatki są niestaranne. No tak, Biała należała pod Kraków, zobaczymy.
Pozdrawiam
S.Jordanek

Awatar użytkownika

netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: netsoft » sob wrz 01, 2012 8:22 pm

azielik pisze:...Dodatkowo na pocieszenie powiem ci że dokumenty z niektórych miejscowości z okolic Bielska są w Krakowie :P
Witam
a mogę prosić dokładniej gdzie w Krakowie, bo szukam ślubu przodka z okolic Białej i nigdzie nie ma
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”