UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Jasło 1794-1900 Indeksy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
sj_sj
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Jasło 1794-1900 Indeksy

Post autor: sj_sj » pt kwie 25, 2008 1:28 am

Sebastian Jędrych

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pt kwie 25, 2008 2:19 am

Wielka szkoda się stała, że indeksy nie trafiły do Geneteki na Genealodzy.pl, A była taka propozycja ze strony Jacka Młochowskiego. Zawsze to lepiej, gdy takie dane są w jednym znanym miejscu, niż rozproszone po zakamarkach różnych stron genealogicznych i podobnych.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

Iwona-Irena
Podziękował/a: 40 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: Iwona-Irena » pt kwie 25, 2008 4:20 pm

Wiele wykazów będących efektem wieloletniej,wręcz mrówczej pracy ,Mietek Maziarski przekazal na strony genealogiczne oraz nawiązał szereg kontaktow z genealogami na terenie całego kraju. Również starał się je przekazać do Geneteki ,ale wystapiły jakieś techniczne problemy,które prawdopodobnie wkrótce znikną. Cieszy natomiast fakt ,że osoba ,która tak niedawno dołączyła do naszego grona z taką chęcią w miarę swoich możliwości służy każdemu pomocą . Pozdrawiam Iwona.

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » ndz kwie 27, 2008 8:19 am

Muszę się usprawiedliwić.Ja chciałem umieścić je w genetece ale jeszcze nie mogę,gdyż nie uzyskałem na to zgody.Muszę więc dane w jakiś sposób przemycać.Każdemu kto chce mieć dane dotyczące jego nazwiska chętnie wyszukuję i przekazuję.Żałuję,że z mojego regionu jest tak mało danych i osób starających się tę sytuację zmienić.
Pozdrawiam
Mieczysław Maziarski
Mieczysław

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: MariaŁopaciuk » ndz kwie 27, 2008 9:33 am

mieczysław maziarski pisze:Każdemu kto chce mieć dane dotyczące jego nazwiska chętnie wyszukuję i przekazuję
Witam !

:grin: Jestem jedną z osob której Mieczysław przekazał dane odnoszące się do mojej rodziny z parafii Jasło - Fara. Dane te usytuowały moje badania genealogiczne w okolicy. Jestem mu bardzo bardzo za to wdzięczna tym bardziej, że współpraca mailowa z nim to wielka przyjemność.

Serdecznie pozdrawiam
Maria

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Re: Jasło 1794-1900 Indeksy

Post autor: Carloz » sob maja 17, 2008 12:56 pm

Pięknie! To z Jasła zachowały się tak stare księgi?

Jak można uzyskać bardziej szczegółowe informacje o osobach występujących w tych indeksach?

Pozdrawiam,

KarolWodynski
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » śr mar 23, 2011 5:48 pm

Ostatnio pracuję wraz z p.Zdzisławem Świstakiem,który ostatnio wydał Encyklopedię Jasła zawierającą
wiele biogramów,nad starym cmentarzem i przygotowujemy przewodnik po cmentarzu zawierający wykaz zmarłych i pochowanych na naszym cmentarzu uwzględniający rok zgonu i numer grobu.
Proboszcz zgodził się na publikację zmarłych od 1784.Przygotuję spis nazwisk i go przedtawię na forum.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

Marcin
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Marcin » czw lip 07, 2011 11:33 am

mieczysław maziarski pisze:Ostatnio pracuję wraz z p.Zdzisławem Świstakiem,który ostatnio wydał Encyklopedię Jasła [...] i przygotowujemy przewodnik po cmentarzu zawierający wykaz zmarłych i pochowanych na naszym cmentarzu uwzględniający rok zgonu i numer grobu.
Jeśli taki przewodnik będzie dostępny w sprzedaży to byłbym zainteresowany.
Proszę również o informacje jeśli ta Encyklopedia Jasła jest jeszcze gdzieś dostępna (z tego co znalazłem to był bardzo mały nakład).
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » czw lip 07, 2011 6:28 pm

Książka jest prawie skończona ,jeszcze sprawdzam 1900 osób,którzy byli odnotowani w 1975 w trakcie inwentaryzacji cmentarza,a obecnie ich nie ma bo kto inny jest na tablicy nagrobnej.
Z konieczności sam zrobiłem inwentaryzację.Mamy 38.5 tys zmarłych w okresie 1784-2007.
W książce będzie wykaz wszystkich zmarłych ,oraz spis nagrobków z lokalizacją grobów.
Pana Świstaka zapytam o tę Encyklopedię.
Kogo poszukujesz?
Pozdrawiam
Mieczysław

Awatar użytkownika

Marcin
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: Marcin » czw lip 07, 2011 8:06 pm

mieczysław maziarski pisze:Książka jest prawie skończona
Super :)
mieczysław maziarski pisze:Pana Świstaka zapytam o tę Encyklopedię.
Dzięki
mieczysław maziarski pisze:Kogo poszukujesz?
W tym momencie nikogo konkretnego. Ale Jasło przylega do interesujących mnie rejonów i tym samym również mnie interesuje (niektóre osoby miały mniejszy lub większy związek z Jasłem).
Chodzi mi głównie o Brzyska, Błażkową, Kłodawę, Ujazd i Wróblową.
Częściowo zinwentaryzowałem już oba cmentarze w Brzyskach - ale tylko na podstawie informacji z nagrobków, więc daty stosunkowo niedalekie (nieliczne najstarsze są z drugiej połowy XIX wieku).
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika

gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Post autor: gosiaczek51 » pt lip 08, 2011 11:52 am

Dzień Dobry Panie Mieczysławie!
Czekam z wielką niecierpliwością na wykaz zmarłych pochowanych na starym cmentarzu w Jaśle.
Gdzieś jest tam pochowana siostra mojej babci Tomczak Marianna /Maria/, wiem,że zmarła w latach 50-tych z domu nazywała się Maziarz, nikt niestety już nie potrafi mi powiedzieć, gdzie leży, gdzie jest jej grób, może znajdzie się w wykazie takie nazwisko, urodzona była 18.01.1907 w Bieździedzy.
Mam jeszcze największą zagadkę rodzinną, gdzie już nikt mi też nie może pomóc :( ,a jedynie pamiętam, że mówiło się w rodzinie, że to jakaś rodzina, ale jaka?, wszystko wyjaśniłoby się, gdybym wiedziała czyim synem był Jan Waśko ożeniony z Wiktorią Kozner w 1920 roku w Jaśle /216, to chyba numer aktu/.
Gdyby Panu Panie Mieczysławie kiedyś wpadł w ręce taki akt, byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » pt lip 08, 2011 12:31 pm

Jan Waśko ur.1896 w Starovice-Limanowa,Tam trzeba sprawdzić w akcie urodzenia.
Nazwisko Tomczak wogóle nie występuje w żadnej księdze.Jest Tomczyński.
Pozdrawiam
Mieczysław

Awatar użytkownika

gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Post autor: gosiaczek51 » pt lip 08, 2011 3:47 pm

Dziękuję, muszę jednak pojechać do Limanowej, to ode mnie świat drogi :(
:wow: bardzo jestem zdziwiona, że nie ma Tomczak Marianny?, może ona nie miała ślubu z drugim mężem?, a może została pochowana nazwiskim z pierwszego męża Samborska Marianna, zatem czekam na imienny wykaz zmarłych ze starego cmentarza w Jaśle.
Dziękuję Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

Awatar użytkownika

kufferka
Podziękował/a: 6 razy
Kontakt:

Post autor: kufferka » sob lip 16, 2011 5:48 pm

Mam nadzieję, że temat mojego postu będzie zgodny z tematem wątku.
Poszukuję jakichkolwiek informacji nt. ślubu Kamili, córki Eleonory i Edmunda Półgroszków z Dębowca z nieznanym z imienia Albrechtem. Myślę, że miało to miejsce na przeł. XIX i XX w. lub pocz. XX w. w Jaśle lub okolicy. Nie potrafię podać żadnych szczegółów, więc proszę o wyrozumiałość. Może w jakimś indeksie znajdą się jakiekolwiek dane dot. tej pary...
pozdrawiam
Magda Koffnyt

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » sob lip 16, 2011 7:57 pm

Dane z Dębowca:Stefan Albrecht s.Karola i Teresy Groszek ur.1884 zapowiedzi w 1908 roku z Kamilą
Półgroszek c.Edmunda i Eleonory Kopyto ur.1888.
Edmund Półgroszek ur.1843 syn Jana i Teresy Wojtunik zapowiedzi w 1872 z Eleonorą Kopyto ur.1855 w Żmigrodzie córka Jana Kopyto i Rozalii Walewskiej.
Jan Pułgroszek syn Józefa i Barbary lat 42 w 1833 zapowiedzi z Teresą Wojtonik lat 24 córka Wojciecha i
Zofii Pierzowicz ur.w Dembowcu.
Pozdrawiam
Mieczysław

ODPOWIEDZ

Wróć do „Linki do spisów, wykazów”