UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlaskie
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 231
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlaskie
Witam!
Poszukuje jakiejś informacji na temat szlacheckości rodu Doliwów z Podlasia ,tereny Rajgrodu i okolice.
Jako ,że rodzinnych dowodów na to nie mam (bo i dziadek nic nie wie ,a pradziadek umarł 40 lat temu).Może ktoś z was ma jakieś informacje na ten temat więc prosił bym o kontakt.Najpierw pokrótce przybliżę informacje o rodzinie ,od gałęzi którą znam.
W 1858 roku urodził się mój prapradziadek Andrzej parę lat wcześniej jego brat Józef ,najprawdopodobniej miał jeszcze braci Franciszka i Wawrzyńca.
W obrębie lat 1878-1882 Andrzej dostał wezwanie do Carskiej Armii na 20 lat ,za co to nie wiem ,lecz do Armii się nie udał ,a poszedł za niego któryś z braci i potem po owym bracie słuch zaginął.W tym czasie (1878 - 1882) wyemigrował do USA gdzie przebywał 5 lat i pomagał rozgościć się polskim emigrantom.Po powrocie do kraju ok.1887-9 żadnych informacji o nim nie mam ,aż do 1898 - 1901.W tym mniej więcej czasie się ożenił (nie znam dokładnej daty ,było to mniej więcej kiedy miał ok.40 lat) z Józefą Adamską (wtedy to już mieszkał w Czarnej wsi woj.Podlaskie) ,a Adamscy ponoć byli jakąś bardzo bogatą rodziną ,mniej więcej w tym czasie jego brat Józef prawdopodobnie ożenił się z siostrą Józefy ,Pauliną.Pierwszym synem Andrzeja był Teofil który mniej więcej w 1915 (okres I wojny światowej) wyjechał do USA gdzie prowadził restaurację ,podczas II wś był w rezerwie ale nie wyjechał na front zmarł w 1980r.
28.X.1907 urodził się mój pradziadek Narcyz (ogółem Andrzej miał 12 dzieci i dwie córki wyjechały do Argentyny przed wojną i słuch po nich zagnią) był on krawcem ,żadnych o nim szczególnych informacji nie mam ,poza tym ,że w 1921 skończył 4 klasy szkoły powiatowej w Skrodzkich(czy jakoś tak ,jeśli nie tam to mogą być :Kosiły ,Rajgród ,Bełda).Kolejną informacją jest to ,że nie słyszał na jedno ucho.Około 1942 roku ożenił się z Kazimierą Cieciuch i miał 3 dzieci :Bogdana ,Irenę i mojego dziadka Zenona.
Słyszałem jeszcze historię odnośnie nazwisk szlacheckich w nieszlacheckich rodzinach.
A mianowicie ,mieszkańcy wsi w której rządzi szlachcic Doliwa mają nazwisko Doliwa ,formalnie kiedyś w obrębie powyższej historii Czarna Wieś była własnością Orłowskich a o włościach Doliwów na Podlasiu nie słyszałem.
Proszę jeszcze o informacje na temat Czarnej wsi podczas II wś.
Zdjęcia jeśli by się przydały:
Książeczka wojskowa:http://www.myheritage.pl/photo-26_14248 ... dek-narcyz
Pradziadkowie(najmniejszy Zenon ,a Narcyz wiadomo)http://www.myheritage.pl/photo-68_14248 ... -czarnewsi
Poszukuje jakiejś informacji na temat szlacheckości rodu Doliwów z Podlasia ,tereny Rajgrodu i okolice.
Jako ,że rodzinnych dowodów na to nie mam (bo i dziadek nic nie wie ,a pradziadek umarł 40 lat temu).Może ktoś z was ma jakieś informacje na ten temat więc prosił bym o kontakt.Najpierw pokrótce przybliżę informacje o rodzinie ,od gałęzi którą znam.
W 1858 roku urodził się mój prapradziadek Andrzej parę lat wcześniej jego brat Józef ,najprawdopodobniej miał jeszcze braci Franciszka i Wawrzyńca.
W obrębie lat 1878-1882 Andrzej dostał wezwanie do Carskiej Armii na 20 lat ,za co to nie wiem ,lecz do Armii się nie udał ,a poszedł za niego któryś z braci i potem po owym bracie słuch zaginął.W tym czasie (1878 - 1882) wyemigrował do USA gdzie przebywał 5 lat i pomagał rozgościć się polskim emigrantom.Po powrocie do kraju ok.1887-9 żadnych informacji o nim nie mam ,aż do 1898 - 1901.W tym mniej więcej czasie się ożenił (nie znam dokładnej daty ,było to mniej więcej kiedy miał ok.40 lat) z Józefą Adamską (wtedy to już mieszkał w Czarnej wsi woj.Podlaskie) ,a Adamscy ponoć byli jakąś bardzo bogatą rodziną ,mniej więcej w tym czasie jego brat Józef prawdopodobnie ożenił się z siostrą Józefy ,Pauliną.Pierwszym synem Andrzeja był Teofil który mniej więcej w 1915 (okres I wojny światowej) wyjechał do USA gdzie prowadził restaurację ,podczas II wś był w rezerwie ale nie wyjechał na front zmarł w 1980r.
28.X.1907 urodził się mój pradziadek Narcyz (ogółem Andrzej miał 12 dzieci i dwie córki wyjechały do Argentyny przed wojną i słuch po nich zagnią) był on krawcem ,żadnych o nim szczególnych informacji nie mam ,poza tym ,że w 1921 skończył 4 klasy szkoły powiatowej w Skrodzkich(czy jakoś tak ,jeśli nie tam to mogą być :Kosiły ,Rajgród ,Bełda).Kolejną informacją jest to ,że nie słyszał na jedno ucho.Około 1942 roku ożenił się z Kazimierą Cieciuch i miał 3 dzieci :Bogdana ,Irenę i mojego dziadka Zenona.
Słyszałem jeszcze historię odnośnie nazwisk szlacheckich w nieszlacheckich rodzinach.
A mianowicie ,mieszkańcy wsi w której rządzi szlachcic Doliwa mają nazwisko Doliwa ,formalnie kiedyś w obrębie powyższej historii Czarna Wieś była własnością Orłowskich a o włościach Doliwów na Podlasiu nie słyszałem.
Proszę jeszcze o informacje na temat Czarnej wsi podczas II wś.
Zdjęcia jeśli by się przydały:
Książeczka wojskowa:http://www.myheritage.pl/photo-26_14248 ... dek-narcyz
Pradziadkowie(najmniejszy Zenon ,a Narcyz wiadomo)http://www.myheritage.pl/photo-68_14248 ... -czarnewsi
Szukam wieści o:
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlask
1. Wezwanie na 20 lat do carskiej armii to normalka w przypadku szlachty niewylegitymowanej.
2. Znam rod Doliwow herbu Doliwa, ze wsi Doliwy-Woznawies, w parafii Przytuly w ziemi wiskiej na Mazowszu.
2. Znam rod Doliwow herbu Doliwa, ze wsi Doliwy-Woznawies, w parafii Przytuly w ziemi wiskiej na Mazowszu.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
- Kontakt:
1.Co znaczy szlachta wylegitymowana?I czy na tej lub innej podstawie mogę sądzić ,że mój prapradziadek pochodził z rodziny szlacheckiej?
2.Woźna wieś jest na przeciwko Czarnej wsi ,dziadek wspomina czasami ,że mieszkali tam też jacyś Doliwowie ,ale nie kojarzy aby to była nasza rodzina.
Jeśli widział byś jakieś możliwe związki między tymi z Czarnej wsi i Woźnej wsi to napisz co o nich wiesz.
2.Woźna wieś jest na przeciwko Czarnej wsi ,dziadek wspomina czasami ,że mieszkali tam też jacyś Doliwowie ,ale nie kojarzy aby to była nasza rodzina.
Jeśli widział byś jakieś możliwe związki między tymi z Czarnej wsi i Woźnej wsi to napisz co o nich wiesz.
Szukam wieści o:
-
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 26 razy
Proponuję lekturę następujących artykułów na ten temat:Awilod pisze:1.Co znaczy szlachta wylegitymowana?
- Patenty szlacheckie wystawione przez Heroldię Królestwa Polskiego,
- Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim - wstęp,
- Jak się legitymowano ze szlachectwa przed b. Heroldią Królestwa Polskiego.
Myślę, że wiele Ci to wyjaśni.
Pozdrawiam,
Jan Paweł Gosiewski / Poznań
Jan Paweł Gosiewski / Poznań
-
- Kontakt:
Znalazłem w II linku Doliwa h.Doliwa - to znaczy ,że mój prapradziadek mógł być wylegitymowanym szlachcicem lub jego ojciec?
Szukam wieści o:
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
To niedobrze. Moze tylko zbieznosc nazwisk.
Ale to wowczas Panscy przodkowie szlachta nie sa, skoro nie maja nic wspolnego
z ewidentna odwieczna szlachta gniazdowa.
Znalazłem w II linku Doliwa h.Doliwa - to znaczy ,że mój prapradziadek mógł być wylegitymowanym szlachcicem lub jego ojciec?
A jest na liscie w publikacji Seczysowej?
http://allegro.pl/szlachta-wylegitymowa ... 66858.html
Adam A. Pszczolkowski
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 13 razy
Drogi Awilod
Pierwsza podstawowa zasada odnosnie ustalenia szlacheckosci przodkow: doprowadz ich genealogie do poczatku XIX wieku! Po tym kim byli i co robili w XX wieku w wiekszosci przypadkow nie da sie ustalic ich szlacheckiego pochodzenia.
Gdy juz tego dokonasz wtedy bedzie wiadomo czy ktorys z przodkow wylegitymowal sie przed Heroldia KP badz po samych wzmiankach w metrykach bedzie mozna snuc jakies przypuszczenia. Bez tego ani rusz.
I nie jest prawda, ze musza byc przekazy w rodzinie o szlacheckich korzeniach. Wojna i PRL duzo zmienily i do pewnych rzeczy nie mozna bylo sie przyznawac. A ze szlachta, szczegolnie ta drobna, w zwiazku z rozrodzeniem bardzo biedniala, to i pochodzenie sie zacieralo.
Obecnosc nazwiska w herbarzach nic nie znaczy. W przypadku "Twoich" Doliwow plusem jest to, ze w okolicy siedzieli Doliwowie szlachta co zwieksza prawdopodobienstwo Twojego szlachectwa. Ale tak jak napisalam wyzej, tylko i wylacznie poszukiwania w archiwach moga cos wyjasnic.
Rada moja dotyczy wszystkich watkow zalozonych przez Ciebie.
Powodzenia!
Pierwsza podstawowa zasada odnosnie ustalenia szlacheckosci przodkow: doprowadz ich genealogie do poczatku XIX wieku! Po tym kim byli i co robili w XX wieku w wiekszosci przypadkow nie da sie ustalic ich szlacheckiego pochodzenia.
Gdy juz tego dokonasz wtedy bedzie wiadomo czy ktorys z przodkow wylegitymowal sie przed Heroldia KP badz po samych wzmiankach w metrykach bedzie mozna snuc jakies przypuszczenia. Bez tego ani rusz.
I nie jest prawda, ze musza byc przekazy w rodzinie o szlacheckich korzeniach. Wojna i PRL duzo zmienily i do pewnych rzeczy nie mozna bylo sie przyznawac. A ze szlachta, szczegolnie ta drobna, w zwiazku z rozrodzeniem bardzo biedniala, to i pochodzenie sie zacieralo.
Obecnosc nazwiska w herbarzach nic nie znaczy. W przypadku "Twoich" Doliwow plusem jest to, ze w okolicy siedzieli Doliwowie szlachta co zwieksza prawdopodobienstwo Twojego szlachectwa. Ale tak jak napisalam wyzej, tylko i wylacznie poszukiwania w archiwach moga cos wyjasnic.
Rada moja dotyczy wszystkich watkow zalozonych przez Ciebie.
Powodzenia!
Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
- Kontakt:
Czy jest to nie wiem ,książki nie mam.
Samo nazwisko i herb figuruje w internecie odnośnie legitymacji.
A książkę postaram się nabyć.
Samo nazwisko i herb figuruje w internecie odnośnie legitymacji.
A książkę postaram się nabyć.
Szukam wieści o:
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Marta bardzo słusznie pisze,
wpierw archiwum i metryki. Herbarz jeśli w ogóle się przyda to do tych dalszych przodków z I poł XIX wieku. A żeby móc ich powiązać wpierw trzeba ich odnaleźć w Archiwum.
Pozdrawiam
wpierw archiwum i metryki. Herbarz jeśli w ogóle się przyda to do tych dalszych przodków z I poł XIX wieku. A żeby móc ich powiązać wpierw trzeba ich odnaleźć w Archiwum.
Pozdrawiam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
- Kontakt:
Apszczol ,mógłbyś się podzielić informacjami na temat Doliwów ,z Woźnej wsi?I czy masz pewność lub jakieś źródła czy to oni są szlachtą gniazdową?Muszę jeszcze dopytać się stryja.
Jest on najmłodszym synem Andrzeja więc powinien coś wiedzieć.I czy jeśli okazało by się ,że ci z Woźnej wsi są moimi kuzynami lub innymi tam stryjami to mogło by znaczyć ,że nie przez pomyłkę umieściłem moją historię w tym dziale?A jeśli nie był bym z nimi spokrewniony to już 100 procentowy wyrok ,że ze szlachtą nie mam nic wspólnego?Oraz skąd mogła by się wziąć ta zbieżność nazwisk?
Jest on najmłodszym synem Andrzeja więc powinien coś wiedzieć.I czy jeśli okazało by się ,że ci z Woźnej wsi są moimi kuzynami lub innymi tam stryjami to mogło by znaczyć ,że nie przez pomyłkę umieściłem moją historię w tym dziale?A jeśli nie był bym z nimi spokrewniony to już 100 procentowy wyrok ,że ze szlachtą nie mam nic wspólnego?Oraz skąd mogła by się wziąć ta zbieżność nazwisk?
Szukam wieści o:
-
- Kontakt:
Przypomniał mi się dopiero jeszcze.Jest 50% szansa ,że Andrzej nie urodził się w Czarnej wsi.Przed Wielką Nocą rozmawiałem z pra stryiną.We wrześniu kończy ona 93 lata więc trochę wie.I pamiętam ,że wspomniała ,że Andrzej sprowadził się na kolonię.Bo miejsce gdzie stoi dom jest bardziej na lewo od centrum wsi.
Mogę również przesłać fotki domu.Był on parę prazy niszczony jednak odbudowywany właściwie w tym samym kształcie.Może po tym można by coś wywnioskować.Wniosek więc taki ,że muszę jeszcze ustalić pochodzenie Andrzeja.Jeśli ktoś był by na tyle miły i by powiedział gdzie najlepiej zacząć szukać miejsca urodzenia byłbym wdzięczny.Andrzej prawdopodobnie mógł pochodzić z Rajgrodu ,Woźnej wsi i Czarnej wsi.
W tej chwili wszystko może być możliwe.
Mogę również przesłać fotki domu.Był on parę prazy niszczony jednak odbudowywany właściwie w tym samym kształcie.Może po tym można by coś wywnioskować.Wniosek więc taki ,że muszę jeszcze ustalić pochodzenie Andrzeja.Jeśli ktoś był by na tyle miły i by powiedział gdzie najlepiej zacząć szukać miejsca urodzenia byłbym wdzięczny.Andrzej prawdopodobnie mógł pochodzić z Rajgrodu ,Woźnej wsi i Czarnej wsi.
W tej chwili wszystko może być możliwe.
Szukam wieści o:
-
- Kontakt:
Nadmieniając jeszcze ,że podczas wizyty w Archiwum zamówiłem akta metrykalne z parafii Rajgrodzkiej do której Czarna wieś należy ,czytałem tylko te gdzie widniał napis Czarna wieś i w żadnym roku ościennym i właściwym nie była Andrzeja ,ba nawet nie pamiętam czy był jakiś Doliwa.
Szukam wieści o:
-
Szymonie, a czy znasz miejsce i date zgonu Andrzeja Doliwy? Jesli tak, to wystap do wlasciwego Urzedu Stanu Cywilnego o odpis zgonu. Tam powinno byc podane miejsce urodzenia oraz data urodzenia/wiek Andrzeja. Wtedy tylko wystarczy namierzyc wlasciwa parafie i udac sie do archiwum po akt urodzenia (a moze i slubu jego rodzicow) 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
To samo dotyczy takze innych osob poszukiwanych przez Ciebie. Lepiej zaczac zbierac blizsze pewniki niz w dalszych latach szukac po omacku 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
- Kontakt:
Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlask
Andrzej Zmarł bodajże 15 czerwca 1934 roku w Czarnej wsi.Najbliższy urząd stanu cywilnego jest w Rajgrodzie.Czyli tam mogę udać się po odpis zgonu?
Szukam wieści o: