Poszukuję informacji o rodzinie Karcz, Iglicki, Guliński i Trzaskowski.
W akcie urodzenia mojej babci (1901 r.) w parafii Strzegom (świętokrzyskie) jej ojciec Józef Karcz wymieniony jest jako organista przy kościele parafialnym.
Przed rokiem 1901 w parafii Strzegom brak jest jakichkolwiek informacji o rodzinie Karcz.
W roku 1927 w akcie zgonu pradziadka zapisano iż zmarł w wieku 54 lat i jest synem Franciszka Karcza i Anieli z Trzaskowskich. Prawdopodobna data jego narodzin to ok. 1873 r.
Od paru lat bezskutecznie szukam śladów skąd rodzina Karcz mogła przybyć do parafii Strzegom.
Żoną Józefa Karcza była Katarzyna Iglicka córka Aleksandra Iglickiego i Marianny z Piotrowskich. Rodzice Marianny Piotrowskiej to Jan Piotrowski i Zofia Gulińska. W parafii Strzegom brak jest również informacji o tych rodzinach.
Za wszelkie informacje, cenne rady i pomoc z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich.
Grzesiek Gawdzik:-)
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Karcz, Iglicki, Trzaskowski, Guliński
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 13
- Podziękował/a: 3 razy
Karcz, Iglicki, Trzaskowski, Guliński
Pozdrawiam:-)
Grzesiek Gawdzik
Poszukuję z lubelskiego: Gawdzik,Kawa, Miękina; świętokrzyskiego: Karcz, Iglicki, Trzaskowski, Guliński
Parafie z lubelskiego: Końskowola,Boby, Borów, Zaklików; świętokrzyskiego: Strzegom, Ostrowiec Świętokrzyski, Staszów
Grzesiek Gawdzik
Poszukuję z lubelskiego: Gawdzik,Kawa, Miękina; świętokrzyskiego: Karcz, Iglicki, Trzaskowski, Guliński
Parafie z lubelskiego: Końskowola,Boby, Borów, Zaklików; świętokrzyskiego: Strzegom, Ostrowiec Świętokrzyski, Staszów
-
AUTOR TEMATU - Posty: 13
- Podziękował/a: 3 razy
Iglicki i Karcz z parafii Strzegom (świętokrzyskie)
Witam serdecznie!
Poszukuję informacji o miejscu urodzenia mojej prababki Katarzyny Karcz zd.Iglickiej urodzonej około roku 1877 córki Aleksandra Iglickiego i Marianny Piotrowskiej.
Katarzyna Karcz zd.Iglicka zostaje wymieniona w roku 1901 w akcie urodzenia mojej babci, zapisanym w księdze urodzeń w parafii Strzegom (gmina Rytwiany, świętokrzyskie).
Jej mąż Józef Karcz był organistą przy kościele parafialnym i według kroniki parafialnej nauczał wiejskie dzieci pisać i czytać.
Przed rokiem 1901 brak jest jakichkolwiek informacji o rodzinie Karcz i Iglicki w aktach metrykalnych parafii Strzegom, brak jest także aktu małżeństwa Katarzyny i Józefa.
W AD w Sandomierzu odnaleziono krótką wzmiankę, że mój pradziadek Józef Karcz (mąż Katarzyny, syn Franciszka i Anieli Trzaskowskiej) był organistą przy kościele parafialnym.
Posiadam również informacje, że dziadkami Katarzyny od strony matki był Jan Piotrowski i Zofia Gulińska.
Więcej informacji nie posiadam.
Może ktoś z Was zetknął się z tymi nazwiskami w okolicach Strzegomia lub pobliskich parafii.
Za wszystkie informacje, rady i sugestie z góry serdecznie dziękuję.
Poszukuję informacji o miejscu urodzenia mojej prababki Katarzyny Karcz zd.Iglickiej urodzonej około roku 1877 córki Aleksandra Iglickiego i Marianny Piotrowskiej.
Katarzyna Karcz zd.Iglicka zostaje wymieniona w roku 1901 w akcie urodzenia mojej babci, zapisanym w księdze urodzeń w parafii Strzegom (gmina Rytwiany, świętokrzyskie).
Jej mąż Józef Karcz był organistą przy kościele parafialnym i według kroniki parafialnej nauczał wiejskie dzieci pisać i czytać.
Przed rokiem 1901 brak jest jakichkolwiek informacji o rodzinie Karcz i Iglicki w aktach metrykalnych parafii Strzegom, brak jest także aktu małżeństwa Katarzyny i Józefa.
W AD w Sandomierzu odnaleziono krótką wzmiankę, że mój pradziadek Józef Karcz (mąż Katarzyny, syn Franciszka i Anieli Trzaskowskiej) był organistą przy kościele parafialnym.
Posiadam również informacje, że dziadkami Katarzyny od strony matki był Jan Piotrowski i Zofia Gulińska.
Więcej informacji nie posiadam.
Może ktoś z Was zetknął się z tymi nazwiskami w okolicach Strzegomia lub pobliskich parafii.
Za wszystkie informacje, rady i sugestie z góry serdecznie dziękuję.
Notatka moderatora |
Posty połączono. Prosze nie zakładać nowego wątku dotyczącego tego samego nazwiska. {m} |
Pozdrawiam:-)
Grzesiek Gawdzik
Grzesiek Gawdzik