UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP w Łodzi - prośba o pomoc

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: AP w Łodzi - prośba o pomoc

Post autor: Ynicz » czw mar 17, 2011 8:04 pm

Jakoś tak dziwnie się zwracać do osoby starszej na Ty, no ale ok spróbuję się przezwyciężyć.
Dziękuję bardzo za tą całą pomoc. Dziwne, że w po 1896 nikt ani sie nie urodził ani nie zmarł. I dziwię się, że nie ma też aktów rodzeństwa prababci. Ja za szybko się denerwuję :ops: . Pewnie dlatego, że jeszcze dużo przede mną i mimo tych 4 lat z geneanologią, to nie nauczyłem się cierpliwości . Pewnie dlatego, że to moja pierwsza przygoda z Archiwum Państwowym.
Z biegiem lat, na pewno jeszcze się uzbroję w tą cierpliwość. Po pierwszym razie w archiwum i potrzebą przejrzenia dużego odstępu lat , na pewno będzie inaczej. :tak:
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » czw mar 17, 2011 8:04 pm

Jakoś tak dziwnie się zwracać do osoby starszej na Ty, no ale ok spróbuję się przezwyciężyć.
Dziękuję bardzo za tą całą pomoc. Dziwne, że w po 1896 nikt ani sie nie urodził ani nie zmarł. I dziwię się, że nie ma też aktów rodzeństwa prababci. Ja za szybko się denerwuję :ops: . Pewnie dlatego, że jeszcze dużo przede mną i mimo tych 4 lat z geneanologią, to nie nauczyłem się cierpliwości . Pewnie dlatego, że to moja pierwsza przygoda z Archiwum Państwowym.
Z biegiem lat, na pewno jeszcze się uzbroję w tą cierpliwość. Po pierwszym razie w archiwum i potrzebą przejrzenia dużego odstępu lat , na pewno będzie inaczej. :tak:

@ Edit:
Ehh .. Przepraszam za double posta, ale za dużo razy kliknąłem i dwa posty się wysłały.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » czw mar 17, 2011 8:20 pm

eliza1952 pisze:
Matysiak pisze:Witam,

Mam serdeczną prośbę do bywalców AP w Łodzi. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Mam pytanie czy w aktach parafii rzymsko-katolickiej w Wieluniu w latach 1877-1878 znajduje się akt małżeństwa Ludwika Ciurzyńskiego i Marianny z Walczakowskich.

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam
Witam
Sprawdziłam ASC Wieluń ale nie ma ślubu tej pary.
W 1878 znalazłam tylko nazwisko Ciura ale w urodzeniach .
Andrzej Ciura urodzenie dziecka zgłaszał Leonard Ciura robotnik miał 57 lat
pozdrawiam Eliza
Baaardzo dziękuję!

Pozdrawiam!
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » pt mar 18, 2011 1:56 pm

Po przeanalizowaniu danych, które otrzymałam do tej pory z AP w Łodzi oraz z danych, które otrzymałam od uprzejmych Forumowiczów
zwracam się z ponowną prośbą do odwiedzających:
nazwisk: Ekielman oraz Gabel
urodzenia 1860-1880
zgony 1874-1894
śluby 1859-1871 ( w tym ślub Fryderyka Ekielmana i Marii Gabel)

będę wdzięczna jeśli ktoś przy okazji spojrzy na skorowidze z tych lat
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » pn mar 21, 2011 12:51 am

Witam
Mam prośbę do łodzian o podpowiedź z dokumentów archiwalnych której parafii mam korzystać - otóż będę szukał kilku zdarzeń w aktach metrykalnych z lat 1890-1910, a będą dotyczyły moich przodków którzy w tamtych czasach mieszkali w Łodzi przy Kunitzera i przy Kijowskiej (aktualnie jest to rejon w pobliżu byłych zakładów "1-go Maja" na Widzewie po tej samej stronie) oraz mieszkali w Widzewie (wtedy nie należał do Łodzi) przy Kunitzera i przy Rokicińskiej.
W latach późniejszych wszystkie metrykalia zlokalizowałem w parafii św.Kazimierza, ale w dokumentach AP nie widzę tej parafii.
Prześledziłem rejonizację ze "Spisu duchowieństwa Diecezji Łódzkiej z 1938r" ale jakoś nie za bardzo mam pomysł od której parafii zacząć - św.Krzyż czy może NMP (św.Wojciecha raczej nie biorę pod uwagę)
Może ktoś z Państwa przeglądał i może przekazać cenną dla mnie radę.

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » pn mar 21, 2011 10:01 am

W dniu 22 lutego 2011 r. w Łódzkim Domu Kultury odbyło się drugie tegoroczne spotkanie Towarzystwa Genealogicznego Centralnej Polski. Tematem przewodnim spotkania była „Historia łódzkich parafii i cmentarzy do 1939 roku”. Prelekcję przygotowała i wygłosiła Joanna Gajderowicz.
Tutaj można pobrać prezentację
http://www.tgcp.pl/index.php?option=com ... info&id=42
Eliza

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pn mar 21, 2011 3:10 pm

ofski
mieszkali w Widzewie (wtedy nie należał do Łodzi) przy Kunitzera i przy Rokicińskiej.
Przed powstaniem parafii pod wezwaniem św. Kazimierza mieszkańcy tego rejonu Łodzi należeli do parafii pod wezwaniem Podwyższenia Świętego Krzyża.
A prezentację przygotowaną przez Joasię warto zobaczyć.

Krystyna

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » pn mar 28, 2011 12:32 pm

Ynicz pisze:Byłbym bardzo , bardzo i jeszcze raz bardzo wdzięczny Panie Bartłomieju za sprawdzenie 1885-1890 i 1900-1904.
Sprawdziłem dzisiaj księgi z lat 1901-1904 (na podst. skorowidzów - choć starałem się przejrzeć również dokumenty na podobnie brzmiące nazwiska jak "Kubicki", czy "Kujawiak"), niestety nie natrafiłem na poszukiwany przez Ciebie dokument. :(
Znalazłem natomiast następujące akty dotyczące Kubiaków:

76/1903 - ur. Stefana Kubiaka, syna Antoniego i Józefy z Janickich
34/1903 - zgon Stanisława Kubiaka, syna Antoniego i Józefy z Janickich

71/1904 - ur. Czesława Kubiaka, syna Antoniego i Józefy z Janickich
42/1904 - zgon Stefana Kubiaka, syna Antoniego i Józefy z Janickich
88/1904 - zgon Czesława Kubiaka, syna Antoniego i Józefy z Janickich

Na jutro mam zamówione księgi z lat 1887-1890, może tam coś będzie. W związku jednak z tym, że jak do tej pory nic nie ma związanego z "Twoimi" Kubiakami, chciałbym zapytać czy absolutnie pewny jesteś co do parafii? :?:

EDIT 29-03-2011 15:28

Wyniki dzisiejszego przeszukania ksiąg z lat 1887-1890.

53/1887 - zgon Maryanny Kubiak, córki Józefa Bartnika i Józefy Bogkowskiej (?), 36 lat, żona Stanisława Kubiaka

14/1890 - małżeństwo Ignacego Kubiaka (syn Józefa i Anieli Szulczewksiej, 33 lata) i Leony Stodulskiej (córka Wojciecha i Maryanny Łatuszewskiej, wdowa, 21 lat)

Niestety z braku czasu nie mogę Ci póki co dalej pomóc - ale być może ktoś inny przejrzy księgi z lat 1880-1886. :)
Ostatnio zmieniony wt mar 29, 2011 3:28 pm przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » pn mar 28, 2011 2:19 pm

Pewności 100% nie mam, ale jest to z przekazu samej prababci, która powiedziała swoim dzieciom gdzie się urodziła, więc z tym raczej nie mam wątpliwości. Poza tym miała ona jeszcze 2 synów z pierwszego małżeństwa. Urodzeni w 1920 i 1922. Babcia urodziła się w 1935. Babcia jeszcze się urodziła w tamtym rejonie, więc jej bracia mieli 15 i 13 lat. Wyemigrowali oni na pewno podczas wojny, więc zakładając , że był to np. 1940, to synowie byli już pełnoletni. Mogę jeszcze wysłać kilka zdjęć prababci z podpisanym rokiem . Może wtedy się bardziej da wywnioskować, czy wygląda na tyle lat.

Jeśli prababcia urodziła się w 1887, to podczas porodu mojej babci miała 48 lat. Możliwe, że tyle miała albo nawet więcej.
Dodam jeszcze, że podczas drugiego ślubu, oboje małżonkowie byli wdowcami. Byłbym wdzięczny jeszcze za sprawdzenie do max 1880, bo 55 lat to chyba maks.

Znając moje szczęście akt się pewnie znajdzie, ale na tym pewnie będzie koniec :(
Znając mobilność moich przodków..
Najdalej doszedłem tylko do sześciu osób, które były moimi praprapradziadkami :(
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » wt mar 29, 2011 12:58 pm

Zwracam się z ponowną prośbą do odwiedzających:
nazwisko: Ekielman Marianna i Otwinowski Andrzej
ślub ok. 1883-1887
parafia Złoczew
być może w 1885 -1886 roku urodził się tam Henryk Otwinowski
jeśli ktoś będzie przeglądał te księgi proszę o zwrócenie uwagi na te nazwiska
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » czw kwie 07, 2011 10:22 am

Miałabym prośbę do bywalców tego Archiwum.
Chodzi sprawdzenie jednego aktu - Akt urodzenia Nepomuceny Jarosiak - prawdopodobny rok 1834 Inczew parafia Tubądzin .

Rodzice Joannes Jarosiak i Rosalia z domu Pietrzak

Zespół akt 1700/0 Akta Stanu Cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Tubądzinie

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Bogusia
Bogusława Matusiak

http://nasiprzodkowie.url.ph/

Matysiak

Post autor: Matysiak » czw kwie 07, 2011 8:55 pm

Witam,

Mam uprzejmą prośbę do bywalców AP w Łodzi. Czy w aktach metrykalnych parafii rzymskokatolickiej Ruda znajduje się akt ślubu Ludwika Ciurzyńskiego i Marianny Walczakowskiej w latach 1879-1883.

Z góry bardzo dziękuję za okazaną pomoc! :)

Pozdrawiam bardzo serdecznie
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

Matysiak

Post autor: Matysiak » pt kwie 15, 2011 6:10 pm

Matysiak pisze:Witam,

Mam uprzejmą prośbę do bywalców AP w Łodzi. Czy w aktach metrykalnych parafii rzymskokatolickiej Ruda znajduje się akt ślubu Ludwika Ciurzyńskiego i Marianny Walczakowskiej w latach 1879-1883.

Z góry bardzo dziękuję za okazaną pomoc! :)

Pozdrawiam bardzo serdecznie
Już nie potrzebuję pomocy. Sam znalazłem akt. Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Dawid_Mysliwiec » pn kwie 25, 2011 2:50 pm

Witam serdecznie,

dawno nie było mnie na Forgenie, bo niestety czasu za mało na prowadzenie konkretnych badań. Zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich łódzkich forumowiczów, będących bywalcami archiwum na pl. Wolności. Potrzebowałbym:

- aktu urodzenia Michała Kasiewicza (+/-1859) - 1711/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Warcie
- aktu urodzenia Elżbiety Michalskiej (+/-1865) - 1711/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Warcie
- aktu urodzenia Ludwika Szymachniaka/Szymochniaka (+/-1869) - 1752/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Złoczewie
- aktu urodzenia Wiktorii Marynowskiej (+/-1869) - 1752/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Złoczewie
- aktu urodzenia Tomasza Nowaka (+/-1852) - 1663/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Sieradzu
- aktu urodzenia Marianny Muszyńskiej (+/-1868) - 1663/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Sieradzu

Nie muszę chyba wspominać, jak będę wdzięczny za odnalezienie owych aktów. Chciałbym również skany tych aktów, więc oczywiście przeleję odpowiednią sumę na konto mojego ewentualnego dobrodzieja. W zamian oferuję oczywiście pomoc w AP we Wrocławiu, choć dostęp mam utrudniony, bo archiwum operuje w godzinach mojej pracy :/ Niemniej, jeżeli będzie potrzeba, mogę skoczyć do AP w którąś sobotę. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.

Dawid
Dawid Myśliwiec

Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » czw kwie 28, 2011 11:07 am

Ynicz pisze:Poszukuję dokładnej daty urodzenia mojej prababci Anny Rożniata, rodzicami ponoć byli Paweł Kubiak i Antonina Kuźnicka. Z góry dziękuję za wszelaką pomoc.
Witam!

Mam dla Ciebie, w końcu, dobrą wiadomość! ;) Zamówiłem sobie na dzisiaj najnowsze księgi z parafii w Szadku i znalazłem tam coś takiego:

123/1908 - ur. Stanisława Kubiaka, syna Pawła (34 lata) i Antoniny z Kuźnickich (30 lat)

;)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”