UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Feluś, Żarski, Kruk, Madej, Wąs, Barnacki/Bernacki
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 192
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 5 razy
Witam:)
Poszukuję osob o nazwiskach:
Z małopolski a także z całego kraju.
Poszukuję osob o nazwiskach:
Z małopolski a także z całego kraju.
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra od Mikołaja syn Jana od Sebastiana ?
Re: Feluś, Żarski, Kruk, Madej, Wąs, Barnacki/Bernacki
Witaj Danuto
W swoim drzewie nie mam Bernackich z tamtych okolic.

W swoim drzewie nie mam Bernackich z tamtych okolic.
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra od Mikołaja syn Jana od Sebastiana ?
Krzysztofie!
Nazwisko Kruk licznie występuje w miejscowościach diecezji radomskiej, wsie Ruda, Orońsko, Parznice itd.
Nazwisko Kruk licznie występuje w miejscowościach diecezji radomskiej, wsie Ruda, Orońsko, Parznice itd.
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 130 razy
Znam Ludwika Wąsa, kiedys mieszkal we Wrocławiu. lat okolo 74.
krzysztof_feluś pisze:Witam:) Poszukuję osob o nazwiskach:Wąs, .
Pozdrawiam Jola TLipińska
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 10 razy
w rejestrze urodzeń Nowego Korczyna jest jedna rodzina Bernackich z 3 dzieci i jedna rodzina Barnackich z 1 dzieckiem
daty chrztu
1792.07.04 Magdalena Bernacka Grzegorz Bernacki Franciszka Misiewicz córka Antoniego
1795.04.05 Zofia Bernacka Grzegorz Bernacki Franciszka Misiewicz córka Antoniego
1799.09.20 Tekla Bernacka Grzegorz Bernacki Franciszka Misiewicz córka Antoniego
rok chrztu
1672 Jadwiga Barnacka Wojciech Barnacki Zuzanna
daty chrztu
1792.07.04 Magdalena Bernacka Grzegorz Bernacki Franciszka Misiewicz córka Antoniego
1795.04.05 Zofia Bernacka Grzegorz Bernacki Franciszka Misiewicz córka Antoniego
1799.09.20 Tekla Bernacka Grzegorz Bernacki Franciszka Misiewicz córka Antoniego
rok chrztu
1672 Jadwiga Barnacka Wojciech Barnacki Zuzanna
Sebastian Piotrowski
Indeksuję Nowy Korczyn
Indeksuję Nowy Korczyn
Posiadam w swoim drzewie genealogicznym Bernackich/Berneckich z Nowego Sącza, Bochni oraz Sułkowic.
Co do Felusiów - sporo ich było w Rybnej - mam ich w swoim drzewie.
Co do Felusiów - sporo ich było w Rybnej - mam ich w swoim drzewie.
Paweł
-
Magdaleno, Dzięki za informacje, ale moi to jak na razie rdzenni około krakowianie ;p
Jolu! Wiesz może skąd pochodzi ów Ludwik Wąs?
Elżbieto, A Ci Wąsowie z okolic Tarnowa to dokładnie z jakich miejscowości są? Nie koniecznie musieli Twoi się w moje strony zapuszczać, mogło być odwrotnie. Bo dziadkowe rodzeństwo się w okolicach Tarnowa rozeszło.
Pawle. A Cie Bernaccy to rdzenni Sądeczanie? A co do Felusiów, to ja wiem że w Rybnej ich jak mrówków. Bo moi też z stamtąd po trosze pochodzą mój praprapra dziadek tam się urodził w okolicach roku 1820 tak jak innych siedmiu Piotrów Felusiów. Masz może takiego w swoim drzewie??
Jolu! Wiesz może skąd pochodzi ów Ludwik Wąs?
Elżbieto, A Ci Wąsowie z okolic Tarnowa to dokładnie z jakich miejscowości są? Nie koniecznie musieli Twoi się w moje strony zapuszczać, mogło być odwrotnie. Bo dziadkowe rodzeństwo się w okolicach Tarnowa rozeszło.
Pawle. A Cie Bernaccy to rdzenni Sądeczanie? A co do Felusiów, to ja wiem że w Rybnej ich jak mrówków. Bo moi też z stamtąd po trosze pochodzą mój praprapra dziadek tam się urodził w okolicach roku 1820 tak jak innych siedmiu Piotrów Felusiów. Masz może takiego w swoim drzewie??
POZDRAWIAM
- Podziękowano: 153 razy
W Szymbarku od 1784-1900 jest 32 małżeństwa Wąsów,
Jest też w Gorlicach.
Kruk jest w Gorlicach i Ropicy.Kilku Bernackich też jest w Gorlicach w okresie 1826-1878
Jest też w Gorlicach.
Kruk jest w Gorlicach i Ropicy.Kilku Bernackich też jest w Gorlicach w okresie 1826-1878
Mieczysław
-
- Podziękowano: 153 razy
Nazwisko Mrzygłód mało popularne znalazłem w ślubach w Jaśle w 1874
Antonina Mrzygłód córka Mixchała i Marii Antoń ur.ok.1845 w Bukowa,ślub z Michał Tłuszcz lat 30 z miejscowości Izbiski
Także w tej księdze w roku 1899 jest ślub Franciszek Parcz syn Jana i Marii Mrzygłód ur1871 w miejscowości Targowica par.Wadowice,z Bronisławą Łysak ur.1866 w Ciężkowicach.
Antonina Mrzygłód córka Mixchała i Marii Antoń ur.ok.1845 w Bukowa,ślub z Michał Tłuszcz lat 30 z miejscowości Izbiski
Także w tej księdze w roku 1899 jest ślub Franciszek Parcz syn Jana i Marii Mrzygłód ur1871 w miejscowości Targowica par.Wadowice,z Bronisławą Łysak ur.1866 w Ciężkowicach.
Mieczysław
Wieś na trasie Tarnów - Ryglice.krzysztof_feluś pisze:
Tylko, że ja tych Wąsów spotykam w inwentarzach z 1777 i 1784r. i w aktach zgonów z tego okresu. W dokumencie z 1848 wymieniającym wszystkich gospodarzy alfabetycznie (uwłaszczenie) nie ma już tego nazwiska, czyli linia rodowa wymarła.
Jeśli chodzi o Bernackich to na początku 19-wieku występowało ich dużo w Sułkowicach - stamtąd też pochodzą moi. Jeden z synów (Sebastian Bernacki-mój przodek) wyjechał do Bochni gdzie założył rodzinę. Następnie jego syn (Wincenty Bernacki-również mój syn) wyjechał do Nowego Sącza gdzie pod koniec 19-wieku założył rodzinę. Jedna z jego córek wyjechał do Krakowa...krzysztof_feluś pisze:Pawle. A Cie Bernaccy to rdzenni Sądeczanie? A co do Felusiów, to ja wiem że w Rybnej ich jak mrówków. Bo moi też z stamtąd po trosze pochodzą mój praprapra dziadek tam się urodził w okolicach roku 1820 tak jak innych siedmiu Piotrów Felusiów. Masz może takiego w swoim drzewie??
Jeśli chodzi o Felusiów - tych co posiadam ich w kilku gałęziach w swoim wywodzie genealogicznym pochodzą z drugiej połowy 18-wieku.
Apolonia Kasperkiewicz (z domu Feluś) ok.1760-1821 była żoną Jana Kasperkiewicza. Jej rodzicami byli Jakub i Małgorzata Feluś.
Katarzyna Stachak (z domu Feluś) była żoną Kacpra Stachaka. W 1809 roku urodziła się jej córka. Nie znam jej rodziców.
Czy posiadasz jeszcze jakiś przodków z Rybnej poza Felusiami? Mam dosyć rozbudowane drzewo jeśli chodzi o parafie w Rybnej. Tak że gdzieś Nasze drzewa mogą się pokrywać.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
Dzięki Pawle,
jeśli chodzi o Rybną to mam w drzewie Marianne Feluś z domu Lorek i Jadwigę Feluś z Malików ur. ok. 1820r.
jeśli chodzi o Rybną to mam w drzewie Marianne Feluś z domu Lorek i Jadwigę Feluś z Malików ur. ok. 1820r.
POZDRAWIAM
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 1 raz
Nazwisko Madej nosili moi pradziadkowie; pradziadek ur. sie ok 1877.
Pochodzili z wsi Żabno.
pozdrawiam
Sylwia
Pochodzili z wsi Żabno.
pozdrawiam
Sylwia
-----
Majdan Zbydniowski - stamtąd wszystko się zaczęło.
Majdan Zbydniowski - stamtąd wszystko się zaczęło.