Witaj Ewo
Mam zapytanie pewnie proste jak drut - nazwisko Leon. Najpewniej pochodzi od imienia Leon ale czy jest może coś więcej ? co mogłoby mnie ukierunkować na rejon poszukiwań. W aktach występuje w odmianach " Teresa z Leonów" i "Teresa Leonowa".
Czy może również to być nazwisko Leonow?
Bogusia
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Leon, Leonow, Leonów
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 128
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 3 razy
- Kontakt:
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska J-K
Witam 
Chyba Cię to dodatkowo nie ukierunkuje...
Leon, Leonow, Leonów - od imienia Leon, z greckiego Leon, z łacinskiego Leonis. Imię, notowane w Polsce od średniowiecza, pochodzi od greckiego leon ‘lew’, tłumaczone było też jako Lew.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny', Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Chyba Cię to dodatkowo nie ukierunkuje...
Leon, Leonow, Leonów - od imienia Leon, z greckiego Leon, z łacinskiego Leonis. Imię, notowane w Polsce od średniowiecza, pochodzi od greckiego leon ‘lew’, tłumaczone było też jako Lew.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny', Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
-
AUTOR TEMATU - Posty: 128
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 3 razy
- Kontakt:
Re: Nazwiska J-K
Witaj Ewo
Ukierunkowania nie ma trudno się mówi, ale może nie będzie tak źle. Osób które noszą takie nazwisko obecnie żyje 22 osoby, rejon który może być ważny to okolice Olsztyna. Stąd mogę zacząć:)
Dzięki wielkie
Pozdrawiam ciepło
Bogusia
Ukierunkowania nie ma trudno się mówi, ale może nie będzie tak źle. Osób które noszą takie nazwisko obecnie żyje 22 osoby, rejon który może być ważny to okolice Olsztyna. Stąd mogę zacząć:)
Dzięki wielkie
Pozdrawiam ciepło
Bogusia