elbeta pisze: chcę się z Tobą podzielić moimi przemyśleniami co do metryk józefińskich
Elzbieto,
bardzo dziekuję Ci za te przemyślenia
Masz jak najbardziej rację, co do zbiezności dat wytworzenia metryk józefińskich i ksiąg metrykalnych do których miałam dostęp.
Nadzieja moja jednak oparta jest na innym aspekcie.
Otóż w owym czasie do parafii należało miasto i 9 wsi, ksiegi metrykalne wówczs w Galicji były zakładane dla miasta i dla 9 wsi, dla każdej z osobna.
Mam dostęp tylko do ksiąg metrykalnych miasta i 3-ch wsi, pozostałe wsie w ciągu tych prawie 250 lat usamodzielniły się i obecnie stanowią odrębne parafie,
do których ksiąg dostępu nie mam, lub jest on utrudniony.
Dlatego chciałabym w metrykach józefińskich podglądnąć owe brakujace 6 wsi.
A na czym polega mój problem ?
W aktach metrykalnych interesującej mnie wsi w roku 1812 zawiera związek małżeński kawaler, 36-letni Gasper K. mój pra..dziadek.
Broń Boże nie ma wzmianki o rodzicach.
Ale mam dla tej wsi księgi chrztów, ślubów i zgonów prowadzone od 1786 r. Wertowanie ich nie przynosi nowych informacji.
Nikt od 1786 r. o takim nazwisku się w tej wsi nie urodził, nie brał ślubu i nie umarł.
Gdzie są jego rodzice ? Gdzie rodzenstwo ? ?
Wertowanie tych ksiąg metrykalnych w latach po ślubie Kacpra K. również niczego nie wnosi
A więc skądś przybył ? ? ? Może z sąsiedniej wsi tejże parafii ? ?
Chociaż załażenie to nie do końca ma sens, gdyż mam dostęp również do księgi zapowiedzi prowadzonej dla miasta i wszystkich wsi łącznie i to od.... 1777 r.
... i znowu nie znajduje w niej ani jednej osoby o tym nazwisku
Druga osoba o tym nazwisku ( z innej rodziny, bo pomijam dzieci Kacpra K.) pojawia się dopiero w roku 1855 w czasie epidemii cholery
- umiera w domu Kacpra K. 24 letni kaweler Marcin K.
Znów skądś przybył .... młodszy brat ? bratenek ? Czyli są gdzieś chyba niedaleko

Może w sąsiedniej parafii ?
Dlatego chcę szukac gdzieś w pobliżu
Jest jeszcze kolejny problem .... jest to rodzina chłopska ... czyli bez prawa dobrowolnego osiedlania.
I dalej .... jest to parafia w miejsowości prywatnej .... więc może miec tu miejsce przemieszczanie w ramach różnych miejscowosci tego samego właściciela
- ks. Lubomirskiego
I tak szukam od czterech lat .....
Uff.... ale tez sie rozpisałam