UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Sołek,, idelski, Turkowski, Noga + inni

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Kamila

Sołek,, idelski, Turkowski, Noga + inni

Post autor: Kamila » sob lut 26, 2011 9:16 pm

Poszukuję krewnych o nazwiskach:
Sołek, Widelski ,Turkowski, Noga - z okolic Krakowa i województwa małopolskiego

Kaczmarek, Adamczak, Smolarek, Kowalewski, Piątek - z Chobienic, z województwa wielkopolskiego

Dulat - Chobienice, województwo wielkopolskie, a także Francja (prawdopodobnie moja rodzina o nazwisku Dulat pochodzi z Francji)

Kotyla, Myśliwiec, Soboła, Kotczyk lub Korczyk - przedwojenne tereny Polski, należące teraz do Białorusi, okolice Drohiczyna Poleskiego

Stengert, Stellert, Obst, Leske, Schulz, Jenscham - Niemcy, Berlin i okolice

Kamila
Ostatnio zmieniony ndz lut 27, 2011 11:45 am przez Kamila, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Sołek/Widelski/Turkowski/Noga i inni

Post autor: Fronczak Waldemar » sob lut 26, 2011 9:54 pm

Witaj Kamilo!
Połączyłem Twoje posty w jeden, bo i tak wszystkie nazwiska są pracowicie przenoszone przez Moderatora do głównego wątku Lista szukanych nazwisk. Najlepiej wyszukuje się z tego poziomu, bo poszczególne posty szybko giną.
Na marginesie taka drobna podpowiedź: same nazwiska niczego nie dają. Najlepiej jest określać ich czas i miejsce występowania (np. Kutno II poł. XIX wieku, parafia Drwale XVIII w i wcześniej itp). Wyobraź sobie, że ktoś wpisuje, że szuka Nowaków lub choćby Domańskich, których jest bodaj coś około 23 tysięcy i to z kilkunastu różnych rodzin, ze sobą nijak nie spokrewnionych. Tak mozna się bawić na NK albo w podobnych miejscach. Tu starj się już na wejściu zawężać pole poszukiwania. Tak jest bardziej efektywnie. W Twoim przypadku, takim hurtowym nazwiskiem jest Kaczmarek.
Pamiętaj też o podpisywaniu swoich postów.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » sob lut 26, 2011 11:46 pm

Mam Nogów w Olkuszu. kto konkretnie Cie interesuje.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

AUTOR TEMATU
Kamila

Post autor: Kamila » ndz lut 27, 2011 12:07 am

Szczerze mówiąc w moim drzewie jest jak na razie jedna osoba o nazwisku Noga. To moja praprababcia Aniela Widelska (zd. Noga) urodzona w 1873 roku, zmarła w 1937. Jest to jedna z największych zagadek w moim drzewie, ponieważ nie mam na jej temat żadnych informacji. Czy masz kogoś podobnego w swoim drzewie?

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » ndz lut 27, 2011 10:14 pm

Jest Aniela ale dopiero z 1913 roku.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”