UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Adamkiewicz - Kazachstan

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
wiesiek61
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 3 razy

Adamkiewicz - Kazachstan

Post autor: wiesiek61 » pt lut 25, 2011 10:37 am

Moi dziadkowie Feliks i Maria Adamkiewicz w ramach deportacji 10.02.1940r zesłani do obłasti Archangielskiej specposiełok Suchona potem w 1941r w ramach amnestii przewiezieni pod Engels do Kołchozu Czapajew.
Do chwili zwolnienia z Archangielskiej obłasti znalazłem dokumenty, później był Kazachstan ale o pobycie tam nie mam żadnego potwierdzenia oprócz aktu zgonu Edwarda ( ich syna)wystawionego przez NKWD w 1945r. Miejsce pobytu rodziny -prawdopodobnie Tałdy-kurchan ( nie wiem czy to prawidlowa nazwa, obłast Kirowska.dziadek potem został zesłany do kopalni złota pod Irkuckiem ale kiedy, gdzie?
W książeczce wojskowej Armii Berlinga jako miejsce mobilizacji Kraj Osztobski. Może ktos spotkał sie z jakimiś wiadomościami na temat losów zesłanych w tamte rejony

Awatar użytkownika

Iwona-Irena
Podziękował/a: 40 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Re: gdzie szukać zesłanych w Kazachstan

Post autor: Iwona-Irena » pt lut 25, 2011 4:07 pm

Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.

AUTOR TEMATU
wiesiek61
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: gdzie szukać zesłanych w Kazachstan

Post autor: wiesiek61 » pt lut 25, 2011 6:21 pm

Dziękuje za podpowiedz ,ale ze strony p.Stankiewicza mam wiadomości na temat moich dziadków i ich pobytu w obłasti Archangielskiej specposiełok Suchona, a szukam dalszych informacji

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”