Moi dziadkowie Feliks i Maria Adamkiewicz w ramach deportacji 10.02.1940r zesłani do obłasti Archangielskiej specposiełok Suchona potem w 1941r w ramach amnestii przewiezieni pod Engels do Kołchozu Czapajew.
Do chwili zwolnienia z Archangielskiej obłasti znalazłem dokumenty, później był Kazachstan ale o pobycie tam nie mam żadnego potwierdzenia oprócz aktu zgonu Edwarda ( ich syna)wystawionego przez NKWD w 1945r. Miejsce pobytu rodziny -prawdopodobnie Tałdy-kurchan ( nie wiem czy to prawidlowa nazwa, obłast Kirowska.dziadek potem został zesłany do kopalni złota pod Irkuckiem ale kiedy, gdzie?
W książeczce wojskowej Armii Berlinga jako miejsce mobilizacji Kraj Osztobski. Może ktos spotkał sie z jakimiś wiadomościami na temat losów zesłanych w tamte rejony
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Adamkiewicz - Kazachstan
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 40 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Re: gdzie szukać zesłanych w Kazachstan
Może tu coś znajdziesz http://www.stankiewicze.com/ludobojstwo/lagiernicy.html
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 119
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 3 razy
Re: gdzie szukać zesłanych w Kazachstan
Dziękuje za podpowiedz ,ale ze strony p.Stankiewicza mam wiadomości na temat moich dziadków i ich pobytu w obłasti Archangielskiej specposiełok Suchona, a szukam dalszych informacji