UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Spisy ludności w zaborze austrackim

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Iron
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Spisy ludności w zaborze austrackim

Post autor: Iron » pn lut 21, 2011 1:23 am

Chciałem zapytać czy ktoś z Państwa wie czy istniały jakieś spisy ludności na terenie zaboru austrackiego? Czy Austriacy mogli robić spis ludności z terenów zabranych Polsce?

Poszukuję informacji o Mogilanach i okolicy - moja wiedza kończy się na roku 1817. Pomimo że Mogilany leżą stosunkowo blisko Krakowa, to już w I rozbiorze weszły w skład zaboru austrackiego?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje

Pozdrawiam
Paweł
Paweł

Awatar użytkownika

aandy
Podziękował/a: 2 razy

Re: Spisy ludności w zaborze austrackim

Post autor: aandy » wt lut 22, 2011 11:33 pm

Witaj,

Tak, w zaborze austriackim takich spisów dokonywano wielokrotnie, głównie do celów podatkowych, i to poczynając od lat 80. XVIII wieku. Swego czasu przeglądałem takie spisy w AP w Krakowie (zespół Teki Schneidera). Co do ich obszaru geograficznego, to z reguły dotyczyły konkretnych cyrkułów, czyli najmniejszych jednostek administracji.

Pozdrawiam,
Andrzej
Pozdrawiam, Andrzej

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz lut 27, 2011 2:13 pm

Witam!
Podpowiem, że istnieją również metryki: józefińska i franciszkańska.

Metryki józefińskie były sporządzone w Galicji w II poł. XVIII.
Nie są to typowe spisy ludności, księgi sporządzane osobno dla każdej miejscowości zawierają krótką historię, opis do kogo miejscowość należała wcześniej i szczegółowy opis miejscowości z podziałem na przysiółki i części wraz z opisem (listą) mieszkających tam gospodarzy i wyliczeniem ilości sążni posiadanego przez nich areału.
Do metryk jest dołączona mapa z rozrysowanymi parcelami i opisem.
Metryki józefińskie znajdują się w Archiwum Bernardyńskim we Lwowie.
W latach powojennych został opracowany książkowy katalog, w którym można znaleźć sygnatury odpowiadające zespołom.

Dokumenty z metryki tzw. franciszkanskiej (nie zachowane w całości) można znaleźć w AP w Krakowie w tym mapy w AP na Lubicz.
Nie widziałam jeszcze tych dokumentów ale przypuszczam, ze zostały spisane w podobny sposób jak metryki józefińskie tyle, że w okresie późniejszym czyli w poł. XIX w.

Dokumenty stanowią cenne źródło dla genealogów, są tam wymienione nazwiska mieszkańców, nr. domów i ciekawe informacje o miejscowości.

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz lut 27, 2011 2:35 pm

W poszerzaniu wiedzy o Mogilanach może przydać się książka napisana przez Józefa Nowina - Konopkę "Wieś Mogilany- monografia" wyd. w 1885 r. Książkę można przeglądnąć w bibliotece przy ul. Rajskiej w Krakowie.

Mariusz Kaczmarek

Post autor: Mariusz Kaczmarek » pn lut 28, 2011 5:10 pm

Magdo czy metryki józefińskie widziałaś osobiście? Nie ma problemu z dostępem do nich?

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn lut 28, 2011 5:56 pm

Witam!
Widziałam, a nawet fotografowałam :D
Nalezy zamówić odpowiedni zespół i na następny dzien, badź za dwa dni jest do przeglądania.

imra4
Podziękował/a: 7 razy

Post autor: imra4 » pn lut 28, 2011 6:16 pm

przyłącze się do tematu - gdzie można znaleźć wykaz zespołów, czy jest na miejscu w Archiwum Bernardyńskim?

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn lut 28, 2011 6:31 pm

Witam!
Pisałam o tym wczesniej, jest katalog w formie książki.

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: MariaŁopaciuk » pn lut 28, 2011 7:34 pm

:D Magdo, przepraszam :D
Ale chciałabym dopytać sie do końca ....
Magdalena Smolska Kwinta pisze:Metryki józefińskie znajdują się w Archiwum Bernardyńskim we Lwowie.
W latach powojennych został opracowany książkowy katalog, w którym można znaleźć sygnatury odpowiadające zespołom.
Widziałam, a nawet fotografowałam Nalezy zamówić odpowiedni zespół i na następny dzien, badź za dwa dni jest do przeglądania

Czyli byłaś we Lwowie i oglądałaś matryki józefińskie w Archiwum Bernardyńskim ?
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn lut 28, 2011 7:37 pm

MariaŁopaciuk pisze::D Magdo, przepraszam :D
Ale chciałabym dopytać sie do końca ....
Magdalena Smolska Kwinta pisze:Metryki józefińskie znajdują się w Archiwum Bernardyńskim we Lwowie.
Widziałam, a nawet fotografowałam Nalezy zamówić odpowiedni zespół i na następny dzien, badź za dwa dni jest do przeglądania

Czyli byłaś we Lwowie i oglądałaś matryki józefińskie w Archiwum Bernardyńskim ?

Marysiu!
Byłam na początku lutego, widziałam i równocześnie fotografowałam metryki józefińskie z miejscowości Jasionów i Niemirów :)

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk

Post autor: MariaŁopaciuk » pn lut 28, 2011 7:38 pm

Magdo

Teraz wszystko już jasne :D

Bardzo dziekuję :D
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

AUTOR TEMATU
Iron
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Iron » pn lut 28, 2011 7:50 pm

W metrykach józefińskich poza imieniem i nazwiskiem gospodarza były jeszcze jakieś informacje zawarte - wiek?
Czy reszta rodziny też była spisana? Żona? Dzieci? itd?
Paweł

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn lut 28, 2011 8:04 pm

Iron pisze:W metrykach józefińskich poza imieniem i nazwiskiem gospodarza były jeszcze jakieś informacje zawarte - wiek?
Czy reszta rodziny też była spisana? Żona? Dzieci? itd?
Witam!
Katastry józefińskie to nie spisy ludności, podam parę przykładów:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/B ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/X ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/P ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/y ... directlink

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn lut 28, 2011 8:16 pm

Moi Drodzy!

Będę we Lwowie w marcu, postaram się sfotografowac katalog opisujący katastry józefinskie.
Jak mi się uda, każdy będzie mógł zamawiać sobie kwerendy wgł. zamówienia z podanym już odpowiednim numerem zespołu :D

Uprzedzam lojalnie, ze taniej może kosztować wyjazd do Lwowa i przeglądanie z fotografowaniem na miejscu niż zamówienie kwerendy.

Adres mailowy do Archiwum Bernardyńskiego:
archives2000@gmail.com

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk

Post autor: MariaŁopaciuk » pn lut 28, 2011 8:25 pm

Magdalena Smolska Kwinta pisze: Będę we Lwowie w marcu,
Magdo... przepraszam.... kiedy w marcu ? ? ?
Czy wybierasz się może z Martą Czerwieniec ? ?
Moze dołaczyłabym do grupy ?
Maria Łopaciuk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam wykazu, publikacji”