UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Leżański, Tyszkowski,Terlecki,Popielski,Chomin
Moderator: Moderatorzy
Leżański, Tyszkowski,Terlecki,Popielski,Chomin
Szukam pokrewieństwa nazwisk Leżański, Tyszkowski, Terlecki, Popielski część rodziny pochodziła z Kresów pow. Zdołbunów, Równe, a być może z innych terenów Polski
oraz szukam informacji o krewnych nazwiska CHOMIN, IWAŃCIÓW (IWANÓW) z Kamionki Strumiłowej byłe woj. tarnopolskie.
oraz szukam informacji o krewnych nazwiska CHOMIN, IWAŃCIÓW (IWANÓW) z Kamionki Strumiłowej byłe woj. tarnopolskie.
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 130 razy
Re: szukam Leżański, Tyszkowski,Terlecki,Popielski,Chomin
A Tyszkowscy z Chlebowic Świrkich, też ?
Pozdrawiam Jola TLipińska
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
Re: szukam Leżański, Tyszkowski,Terlecki,Popielski,Chomin
Serdecznie dziękuję za informację, ale tak jak napisałem nie ustaliłem dotychczas prawdopodobnego terenu Polski, z którego pochodzili. Ostatnie dane to Tyszkowski Ludwik i jego żona Paulina - ich córka Julia ur. 1889 r. wyszła za mąż za Rafała Leżańskiego i mieszkali w Witoldówce pow. Zdołbunów. Z informacji rodzinnych wiem, że Ludwik i Paulina co roku na kilka miesięcy wyjeżdżali z Witoldówki do innej miejscowości nie wiem gdzie? Może Pani ma jeszcze inne dane o Tyszkowskich bardzo proszę o informację. z poważaniem - pozdrawiam Antoni Martyniak
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 22 razy
Re: Leżański, Tyszkowski,Terlecki,Popielski,Chomin
Równe 1855/2 Leżański Feliks (Wawrzyniec i Małgorzata z Chmiełowskich) + Julia Oborska
Aleksandria 1886/2 Leżański Florian (Feliks i Julia z Oborowskich) + Sawicka Elżbieta
Aleksandrów 1891/17 Leżański Florian wdowiec (Feliks i Julia z Oborowskich) + Czerwińska Joanna
Tajkury 1882/6 Leżański Franciszek wdowiec (Jan i Marianna z Popielskich) + Terlecka Honorata
Tajkury 1918/4 Leżański Każimierz (Franciszek i Honorota z Terleckich) + Filipek Maria
Tuczyn 1863/2 Leżański Wincenty wdowiec l.70 (Paweł i Tekla z Zarębów) +Elżbieta z Dudków Bańkowska
Aleksandria 1916/3 Tyszkowski Jan wdowiec (Karol i Franciszka z Błażyjewskich) +Anastazja Żarczyńska
Aleksandria 1911/21 Tyszkowski Jan (Karol i Franciszka z Błażyjewskich) +Weronika Bielawska
Tajkury 1858/4 Terlecki Każimierz (Andrzej i Elżbieta z Malinowskich) + Choroszewska Maria
oraz Korytnica 16 wpisów
"Wykaz osób z akt...." Ks Żurek t.6
Aleksandria 1886/2 Leżański Florian (Feliks i Julia z Oborowskich) + Sawicka Elżbieta
Aleksandrów 1891/17 Leżański Florian wdowiec (Feliks i Julia z Oborowskich) + Czerwińska Joanna
Tajkury 1882/6 Leżański Franciszek wdowiec (Jan i Marianna z Popielskich) + Terlecka Honorata
Tajkury 1918/4 Leżański Każimierz (Franciszek i Honorota z Terleckich) + Filipek Maria
Tuczyn 1863/2 Leżański Wincenty wdowiec l.70 (Paweł i Tekla z Zarębów) +Elżbieta z Dudków Bańkowska
Aleksandria 1916/3 Tyszkowski Jan wdowiec (Karol i Franciszka z Błażyjewskich) +Anastazja Żarczyńska
Aleksandria 1911/21 Tyszkowski Jan (Karol i Franciszka z Błażyjewskich) +Weronika Bielawska
Tajkury 1858/4 Terlecki Każimierz (Andrzej i Elżbieta z Malinowskich) + Choroszewska Maria
oraz Korytnica 16 wpisów
"Wykaz osób z akt...." Ks Żurek t.6
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------
Kuba Charęża
-------------
Bardzo dziękuję za informację, właśnie też otrzymałem zamówiony tom VI "Wykazu osób.... ks. Żurka i odszukałem te dane, ale z uwagi na brak informacji o dacie i miejscu urodzenia Leżańskiego Franciszka i Honoraty Terleckiej, którzy są rodzicami mojego dziadka Rafała Leżańskiego nadal zostaję w tym samym miejscu, to też dotyczy Tyszkowskich, bo Ludwik Tyszkowski i Paulina (nie znam nazwiska jej ojca) są rodzicami mojej babci Julii Leżańskiej z domu Tyszkowska, to samo dotyczy Jana i Marianny z Popielskich. Jednak wszystkie drogi rodu Leżańskich w genealogii dążą ku Mazowszu, a pozostałych osób raczej woj. lubelskie, przemyskie.? Brak jest wykazu metryk z Ostroga i Ożenina (parafia od 1932r.), bo jak dowiedziałem się w rodzinie wszystkie chrzty, śluby, pochówki odbywały się raczej w Ostrogu z pominięciem parafii w Tajkurach, a od 1932 r. w Ożeninie. Pozostali Leżańscy to być może rodzina, ale jeszcze nie ustaliłem, a Kazimierz Terlecki to chyba ojciec Honoraty - nadal poszukuję.
Pozdrawiam i dziękuję
Antoni M.
Pozdrawiam i dziękuję
Antoni M.
-
- Podziękowano: 153 razy
Kapitan Dominik Terlecki,syn stolnika ślub w 1828 z Krystyną Boudelle w Warszawie
http://www.szukajwarchiwach.pl/72/181/0 ... VfmpQhcxvA
http://www.szukajwarchiwach.pl/72/181/0 ... VfmpQhcxvA
Mieczysław
-
- Podziękowano: 1 raz
W moje rodzinie a dokładnie ciocia mojego taty Michalina Leszczyńska wyszła za maż za Ignacego Tyszkowskiego mieszkali we wsi Germakówka do 1944 a potem wyjechali na ziemie odzyskane - nie wiem dokładnie w którym roku przeprowadzili się do Jawiszowic ale od 1963 mieszkali obok nas w Jawiszowicach.
Ignacy urodził się 1902 r nie wiem gdzie na pewno na Ukrainie , a zmarł 1969 w Jawiszowicach i pochowany jest na cmentarzu koło starego kościoła Św Marcina
Ignacy urodził się 1902 r nie wiem gdzie na pewno na Ukrainie , a zmarł 1969 w Jawiszowicach i pochowany jest na cmentarzu koło starego kościoła Św Marcina
-
- Podziękowano: 153 razy
W Sanoku występują nazwiska Terlecki i Leżański.
Urodzeni :Leżański Edmund 1880,Teofila 1884,Helena 1881,Terleccy: Ludwika 1872,Stanisława 1879
W 1880 ślub Wacława Leżańskiego.
Urodzeni :Leżański Edmund 1880,Teofila 1884,Helena 1881,Terleccy: Ludwika 1872,Stanisława 1879
W 1880 ślub Wacława Leżańskiego.
Mieczysław
U mnie w rodzinie występuje nazwisko Leżańska. 3xprababcia ze strony mamy. Co do danych to wiem tylko tyle, że rodzice mojej prababci Leontyny Wojtczak zd Przyłucka ur. w 1905 roku mieszkała w Równem na Wołyniu. Rodzice jej to Teofil Przyłucki i Stanisława Śniechowska. Rodzice Teofila to Dominik i Antonina zd Leżańska. Wiem jeszcze że do 1939 Teofil mieszkał w Aleksandrji na Wołyniu.