Udało mi się w AP w Poznaniu znależć moich przodków o nazwisku Burchard(t).
Są to Paulus Burchard (ur. 1825) i Agnes z Roszaków (ur. 1827) ze Środy Wlkp. - ślub w 1851 w Środzie Wlkp.
Ich synem był Antoni (1860) mąż Weroniki Feliszkowskiej (ur. 1960) z Buku - tamże ślub w 1886.
Na razie są to jedyne pary na Poznan Project jakoś związane z moją rodziną. A to ze względu na to, że brakuje mi rodzeństwa zarówno Pawła jak i Antoniego. Mam pewne informacje o Franciszku Burchardzie, pochowanym wraz z żoną Stanisławą z Wylandtów w Psarach niedaleko Pniew. W ich przypadku brakuje mi miejsca urodzenia i rodzeństwa.
Wśród Burchardtów mam też jakieś info o ich występowaniu w Głuszynie pod Poznaniem (najstarsze pokolenie to Stanisław 1866-1916 i Michalina zd.1868-1947 Roszyk) i Wrześnii (najstarsze pokolenie to Wilhelm i Łucja).
Może ktoś coś wie o Helenie Burchardt zd. Roszczak, siostrze Edmunda Roszczaka? Szukam osób związanych z tymi nazwiskami i wymienionymi rodzinami.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Burchardt'owie
Moderator: Moderatorzy
Burchart - Poznań, Gdańsk
Poszukuję krewnych rodzeństwa Stanisława (rocznik 1930), Mariana (zwanego też Markiem, rocznik 1931) i młodszej od nich Danuty Burchart. Stanisław w 1956 r. z żoną zamieszkał w Gdańsku, Marian (Marek) studiował stomatologię. Rodzina Burtchartów zamieszkiwała przy ul. Gwardii Ludowej (obecnej Wierzbięcice) w Poznaniu.
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Re: Burchardt'owie
Burchardt Leszek 1908 -1957
cmentarz Gniezno teren parafii OO. Franciszkanów
str56
Przewodnik po cmentarzach Gnieźnieńskich Walerian Wstępski
cmentarz Gniezno teren parafii OO. Franciszkanów
str56
Przewodnik po cmentarzach Gnieźnieńskich Walerian Wstępski
Leszek Kabaciński kabat leszekkabacinski@gmail.com
@gazeta.pl@neostrada.pl
nazwiska : Piotr Springer i Anna Springer d. Prybe Pribe - Duszno?
Piotr Mrówczyński i Małgorzata Mrówczyńska d. Dziadoszek - okolice Kłecka
www.leszekkabacinskikabat.com
@gazeta.pl@neostrada.pl
nazwiska : Piotr Springer i Anna Springer d. Prybe Pribe - Duszno?
Piotr Mrówczyński i Małgorzata Mrówczyńska d. Dziadoszek - okolice Kłecka
www.leszekkabacinskikabat.com
-
- Podziękował/a: 5 razy
Re: Burchardt'owie
Witam.
Posiadam rodzinę o nazwisku Burkhardt (Gaylon, Wanda) w USA, w stanie Texas. Jeśli jesteś zainteresowany więcej, daj znać,
Pozdrawiam
Posiadam rodzinę o nazwisku Burkhardt (Gaylon, Wanda) w USA, w stanie Texas. Jeśli jesteś zainteresowany więcej, daj znać,
Pozdrawiam
Przemysław Kmieć
Wacław Burchardt ze Środy Wlkp.
Szukam krewnych por. st. sp. Wacława BURCHARDTA s. Wawrzyńca i Marii z Gołębiowskich, ur. 4 II 1886 w Środzie Wlkp. W I wojnie w armii niemieckiej. Uczestnik powstania wielkopolskiego. W WP od 3 I 1919, uczestnik wojny 1920, następnie 17 Baon Celny Wojskowej SG. Od 1924 7 baon KOP Podświle. Od 1931 służył w 85 p. strzelców wileńskich, dca 6 komp. Por. ze starszeństwem 1 VI 1919. We wrześniu 1939 zamieszkały w Podświlu pow. dzisneński. Odzn. KW, MPzaW, WlkpKP. Zginął w 1940 W Miednoje.