UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Burchardt'owie

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
klucznik

Burchardt'owie

Post autor: klucznik » czw gru 16, 2010 10:38 pm

Udało mi się w AP w Poznaniu znależć moich przodków o nazwisku Burchard(t).
Są to Paulus Burchard (ur. 1825) i Agnes z Roszaków (ur. 1827) ze Środy Wlkp. - ślub w 1851 w Środzie Wlkp.
Ich synem był Antoni (1860) mąż Weroniki Feliszkowskiej (ur. 1960) z Buku - tamże ślub w 1886.
Na razie są to jedyne pary na Poznan Project jakoś związane z moją rodziną. A to ze względu na to, że brakuje mi rodzeństwa zarówno Pawła jak i Antoniego. Mam pewne informacje o Franciszku Burchardzie, pochowanym wraz z żoną Stanisławą z Wylandtów w Psarach niedaleko Pniew. W ich przypadku brakuje mi miejsca urodzenia i rodzeństwa.

Wśród Burchardtów mam też jakieś info o ich występowaniu w Głuszynie pod Poznaniem (najstarsze pokolenie to Stanisław 1866-1916 i Michalina zd.1868-1947 Roszyk) i Wrześnii (najstarsze pokolenie to Wilhelm i Łucja).
Może ktoś coś wie o Helenie Burchardt zd. Roszczak, siostrze Edmunda Roszczaka? Szukam osób związanych z tymi nazwiskami i wymienionymi rodzinami.

AUTOR TEMATU
klucznik

Burchart - Poznań, Gdańsk

Post autor: klucznik » śr sty 12, 2011 12:35 pm

Poszukuję krewnych rodzeństwa Stanisława (rocznik 1930), Mariana (zwanego też Markiem, rocznik 1931) i młodszej od nich Danuty Burchart. Stanisław w 1956 r. z żoną zamieszkał w Gdańsku, Marian (Marek) studiował stomatologię. Rodzina Burtchartów zamieszkiwała przy ul. Gwardii Ludowej (obecnej Wierzbięcice) w Poznaniu.

Awatar użytkownika

Leszek Kabaciński
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Re: Burchardt'owie

Post autor: Leszek Kabaciński » pn sty 24, 2011 8:30 am

Burchardt Leszek 1908 -1957
cmentarz Gniezno teren parafii OO. Franciszkanów

str56
Przewodnik po cmentarzach Gnieźnieńskich Walerian Wstępski
Leszek Kabaciński kabat leszekkabacinski@gmail.com
@gazeta.pl@neostrada.pl
nazwiska : Piotr Springer i Anna Springer d. Prybe Pribe - Duszno?
Piotr Mrówczyński i Małgorzata Mrówczyńska d. Dziadoszek - okolice Kłecka
www.leszekkabacinskikabat.com

Awatar użytkownika

przemo80
Podziękował/a: 5 razy

Re: Burchardt'owie

Post autor: przemo80 » pn sty 24, 2011 11:31 am

Witam.

Posiadam rodzinę o nazwisku Burkhardt (Gaylon, Wanda) w USA, w stanie Texas. Jeśli jesteś zainteresowany więcej, daj znać,

Pozdrawiam
Przemysław Kmieć

AUTOR TEMATU
klucznik

Wacław Burchardt ze Środy Wlkp.

Post autor: klucznik » ndz lut 13, 2011 11:00 am

Szukam krewnych por. st. sp. Wacława BURCHARDTA s. Wawrzyńca i Marii z Gołębiowskich, ur. 4 II 1886 w Środzie Wlkp. W I wojnie w armii niemieckiej. Uczestnik powstania wielkopolskiego. W WP od 3 I 1919, uczestnik wojny 1920, następnie 17 Baon Celny Wojskowej SG. Od 1924 7 baon KOP Podświle. Od 1931 służył w 85 p. strzelców wileńskich, dca 6 komp. Por. ze starszeństwem 1 VI 1919. We wrześniu 1939 zamieszkały w Podświlu pow. dzisneński. Odzn. KW, MPzaW, WlkpKP. Zginął w 1940 W Miednoje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”