Po przymusowej zmianie systemu w domu i reinstalacji oprogramowania, zapomniałem o pewnej przydatnej funkcji istniejącej na forum. Chodzi mi mianowicie o kanały informacyjne, czyli podgląd ostatnich tematów z forum bezpośrednio w paskach przeglądarki, bez konieczności otwierania i wchodzenia na stronę www forum. Po reinstalacjach zapomniałem jak w ogóle tą funkcjonalność "zainstalować". Przypominając sobie, podaję krok po kroku procedurę subskrypcji kanałów. Przepis podaję dla przeglądarki FireFox.
1) Po wejściu na stronę główną forum, po prawej stronie paska adresu znajduje się pomarańczowa ikonę kanałów RSS.
2) Klikamy na ikonę i z dostępnej listy różnych kanałów wybieramy Subskrybuj "Kanał - FORUM GENEALOGICZNE"
3) Przeglądarka otworzy listę ostatnich tematów, przy czym w górnej części okna widoczny będzie przycisk Subskrybuj
4) Po naciśnięciu przycisku Subskrybuj pokaże się okno z wyborem miejsca przeglądarki, w którym pojawi się zakładka z tematami forum
5) Po wybraniu np. pasek zakładek do przeglądarki i kliknięciu kolejnego przycisku Subskrybuj, do przeglądarki dodana zostanie zakładka FORUM GENEALOGICZNE, pod którą dostępne będą zawsze ostatnie tematy pojawiające się na forum. Wystarczy teraz wybrać interesujący nas temat by zobaczyć post już bezpośrednio na forum.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski