ehhh... słabo mi idzie równoległe czytanie i pisanie więc wybacz mi opieszałość. Poza tym ciut mi się zapomniało

. Przepraszam. Krzysztof wypisał pozycje 1538. Wcześniej jest pozycja
1537: Piotrowski zowie się Marcin, chłopski syn; żonę miał chłopównę. Ten mieszkał na Kazimierzu, a gdy przyjmował miejskie circa 1637, wywodząc urodzenie swe, zwał się Czwiejowicem, przysięgał miastu. Dał był 200 florenów na domek na Tkackiej ulicy w Kazimierzu; mieszkał w nim i r. 1639. Synka miał Walentego
1538: było
1539: Piotrowski, chłopski syn z Klecka od Gniezna, poddany p. Czarkowskiego, starosty draimskiego. Służył ojcu tego pana Czarkowskiego, tam się był zdobył, że miał pieniądze i dostatek, ochędóżki i srebra. Potem anno 1628 służył u p. Mielińskiego pod Gnieznem. Nieżonaty był jeszcze, za szlachcica się udawał.
1540: Piotrowski, nazywał się chłopski syn, też kmiotównę poją był. Ten był za urzędnika circa 1600 u Stopnice w Pierśćcu u p. Jana Bobole. Dziewkę dał był za kmiecia w Pierzccu, a syn jego u Paczanowa zbudował był folwark, Piotrowskim zwał się, żonaty już był anno 1619 i miał potomstwo. Żyw był i anno 1633
1541: Piotrowski nazywał się Wojtaszek, chłopski syn z Tarnowca od Tarnowa, poddany p. Zamojskiego Tomasza. Służył p. markowi Chrząstowskiemu circa 1630 w krakowskiej ziemi, potem u p.Jędrzeja Cikowskiego w krakowskiej ziemi. Za szlachcica udawał się.
1542:
1543: Piotrowski zwał się chłopski syn. Służył p.Czernemu Piotrowi w Pomianowej w Podgórzu circa 1627. Miał żonę chłopównę. Za urzędnika sługował. Miał syna Symka, który anno 1633 miał lat 17
1544:Piotrowski, chłopski syn. Ten poją chłopska dziewkę w Porąbce wsi dwie mile od Miechowa circa 1624.
Pozycje 1542 i 1545 wypiszę wkrótce. Może Krzysztof mi pomoże.
Andrzej