UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pytanie do Admina

Opinie o forum, propozycje zmian, uwagi dot. funkcjonowania.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Pytanie do Admina

Post autor: rrafaell » pt gru 05, 2008 10:45 pm

Jak się nazwy mod do phpbb3 ze strony głównej, który pokazuje w tabelce 10 ostatnich aktywnych wątków?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Pytanie do Admina

Post autor: wicy » sob gru 06, 2008 12:10 am

To nie jest mod w pełnym tego słowa znaczeniu. To tylko poprawka do skryptów podana przez kogoś i zmodyfikowana przeze mnie. Podstawą wyjściową był taki kod:

Kod: Zaznacz cały

<?php

// USTAWIENIA

// (t) ilość wyświetlanych tematów
    $default_tps_number = 10;
    // (w) długość tytułów
    $default_tps_title_width = 60;
    // (s) miejsce, w jakim zostanie otwarty temat; topic - początek tematu, post - ostatni post
    $default_tps_show = 'post';
    // (p) miejsce wyświetlania tematu
    $default_tps_display_place = '_blank';
    // (a) pokazuje liczbe odpowiedzi; 1 - tak, 0 - nie
    $default_show_answers = 1;
    // (u) pokazuje autora postu; 2 - ostatniego, 1 - pierwszego, 0 - nie pokazuje autora
    $default_show_posters = 0;
    // (f) pokazuje nazwę forum, w którym znajduję się temat; 1 - tak, 0 - nie
    $default_show_forumname = 0;

$adres_forum = 'http://adresforum.pl';
    // adres forum bez końcowego "/", z "http://" na początku

// KONIEC USTAWIEN

if($_GET['t']) { $t = $_GET['t']; } else { $t = $default_tps_number; }
    if($_GET['w']) { $w = $_GET['w']; } else { $w = $default_tps_title_width; }
    if($_GET['s']) { $s = $_GET['s']; } else { $s = $default_tps_show; }
    if($_GET['p']) { $p = $_GET['p']; } else { $p = $default_tps_display_place; }
    if($_GET['a']) { $a = $_GET['a']; } else { $a = $default_show_answers; }
    if($_GET['u']) { $u = $_GET['u']; } else { $u = $default_show_posters; }
    if($_GET['f']) { $f = $_GET['f']; } else { $f = $default_show_forumname; }

include 'config.php';

if(!$db = mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpasswd)) {
    echo '<b>Błąd!</b><br />Nie można połączyć się z bazą!';
    }
    if(!mysql_select_db($dbname, $db)) {
    echo '<b>Błąd!</b><br />Nie można wybrać bazy danych!';
    }

$result = mysql_query("SELECT * FROM `". $table_prefix ."topics` WHERE forum_id ORDER BY `topic_last_post_id` DESC LIMIT 0 , ". $t);

while($row = mysql_fetch_array($result))
    {
       $out_title = '<a href="'. $adres_forum .'/viewtopic.php?f='. $row['forum_id'] .'&t='. $row['topic_id'] .'" target="'. $p .'">'. $row['topic_title'] .'</a>';
       if( $f ) {
          $result_forum = mysql_query("SELECT `forum_name` FROM `". $table_prefix ."forums` WHERE `forum_id` = '". $row['forum_id'] ."'");
          $row['forum_name'] = mysql_result($result_forum, 0);
          $out_forum = '[<a href="'. $adres_forum .'/viewforum.php?f='. $row['forum_id'] .'" target="'. $p .'">'. $row['forum_name'] .'</a>] ';
       }
       if( $a ) {
          $out_answers = ' <font size=1 color=white face="Tahoma">('. $row['topic_replies'] .')</font>';
       }
       if( $u ) {
          switch($u) {
             case 2:
             $poster[0] = $row['topic_last_poster_id'];
             $poster[1] = $row['topic_last_poster_name'];
             break;

case 1:
             $poster[0] = $row['topic_poster'];
             $poster[1] = $row['topic_first_poster_name'];
             break;
          }
          $out_poster = ' [<a href="'. $adres_forum .'/memberlist.php?mode=viewprofile&u='. $poster[0] .'" target="'. $p .'">'. $poster[1] .'</a>]';
       }
       if(strlen($row['topic_title']) > $w) { $row['topic_title'] = substr($row['topic_title'], 0, $w); }

$output .= $out_forum . $out_title . $out_answers . $out_poster .'<br />';
    }

echo $output;
    mysql_close($db);
    ?>
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » sob gru 06, 2008 12:34 pm

Dzięki :)
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Przejscie do profilu

Post autor: hykiel » wt gru 23, 2008 11:51 am

W trakcie odpowiadania kiedy się korzysta z przegladania postów nie jest mozliwe do przejscia do profilu autora kolejnego postu poprzez kliknięcie w jego nick. Czy mozna to zmienić?
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

Piotr Młynarczyk
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Re: Przejscie do profilu

Post autor: Piotr Młynarczyk » wt gru 23, 2008 11:43 pm

hykiel pisze:W trakcie odpowiadania kiedy się korzysta z przegladania postów nie jest mozliwe do przejscia do profilu autora kolejnego postu poprzez kliknięcie w jego nick. Czy mozna to zmienić?
A dlaczego to takie akurat potrzebne żeby wchodzenie w profil odbywało się przez nick?
Przecież w każdym poście możesz przejść do profilu jego autora przez przycisk "profil" pod postem
Piotr Młynarczyk
Towarzystwo Genealogiczne Centralnej Polski
www.tgcp.pl

Awatar użytkownika

hykiel

Post autor: hykiel » śr gru 24, 2008 12:44 am

A to dlatego zeby było mi łatwiej. Ale grzecznie tylko zapytałem :czy mozna? jesli nie mozna, bądź jest to utrudnieniem to oczywiście przeżyję bez tego.
A to co piszesz jest prawdą tylko do momentu rozpoczynania odpowiedzi, Jesli zaczniesz odpowiadać i wtedy chciałbys zajrzeć do profilu autora jednego z postow ktore mozna obejrzec nizej to juz żadnej mozliwosci nie ma.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob gru 27, 2008 4:49 pm

:ok: zrobione wedle życzenia.
W podglądzie postów również zamieniłem nick na link do profilu. Można więc podejrzeć go na 2 sposoby.

Awatar użytkownika

hykiel

Podziękowanie i nowy problem

Post autor: hykiel » ndz gru 28, 2008 2:17 am

Bardzo dziękuję za link do profilu z nicka.

Moj nowy problem jest związany z przeglądaniem starych tematów a zwłaszcza tych bez odpowiedzi. Otóz kilkukrotnie zajmowałem się pomocą komuś i odpowiadałem na taki post w temacie lub na PW i okazywało się że sprawa jest już wyjaśniona lub nieaktualna.
Nie mam gotowego rozwiązania i może ktoś coś podrzuci w jaki sposób zaznaczać ze sprawa doczekała się rozwiązania. Napewno wymaga to współpracy autora postu, ale jak mu o tym że jest takim autorem przypomnieć.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

hykiel

Re: Posty bez odpowiedzi

Post autor: hykiel » pn gru 29, 2008 4:39 pm

jotce:Dodaj krótki swój post do tematu - wyjaśniłem na PW lub coś w tym rodzaju.
Ciągle chyba nieprecyzyjnie wyrażam się. Chodzi o jakieś 460 tematów bez odpowiedzi które są starsze niż miesiąc . Oczywiście są tam wsród nich tematy nie wymagające odpowiedzi jak np link, szukam nazwiska itp. A w pozostalych przypadkach albo autorzy jednak niedoczekali się odpowiedzi albo są nieatualne. I ote nieaktualne albo inaczej załatwione a bez odpowiedzi na forum mi chodziło. Oczywiscie można na takie starocia nie reagować ale ja przez pól roku nie mogę czytac forum i potem jakoś próbuję nadrabiać.
Tu raczej ogólny apel o przejrzenie własnych tematów mógłby cżęściowo pomóc. Tylko gdzie zamieszczony.
A może nie ma rozwiązania albo sprawa nie jest warta zachodu.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt gru 30, 2008 3:01 pm

Jako, że dyskusja prowadzona jest w "moim" dziale, czuję się obowiązany zapoznać z tematem, choć przyznam, że nie bardzo rozumiem 3 ostatnie posty.
Chodzi o tematy bez żadnych odpowiedzi? Ściślej o sprawę, która została wyjaśniona ale nie w założonym temacie lecz poza nim?
Myślę, że po to właśnie zakłada się tematy by w nich uzyskiwać odpowiedzi na stawiane pytania. Wszelkie odpowiedzi z wykorzystaniem PW powodują, że 1) właśnie mamy do czynienia z tematami nie podjętymi, nie dokończonymi, pozostawionymi bez odpowiedzi, pomocy, 2) inne osoby za miesiąc, pół roku, znów powielą temat nie widząc odpowiedzi na zadawane pytania. Zatem, hykiel, mam również do Ciebie prośbę, nie odpowiadaj na pytania stawiane w otwartych tematach używając PW.
Co zrobić z takimi tematami? Skąd mam wiedzieć, czy temat jest aktualny i autor znalazł już rozwiązanie postawionego problemu? Nie mogę sam zamykać takich tematów. Z drugiej strony nie mogą ich zamykać autorzy bo nie mają takich możliwości. A dlaczego nie mają? Ano dlatego, że prowadziło by to do problemów z zamykaniem tematów, które autor uznał za skończone a inni za godne rozwinięcia. Skutkowało by to pewnie zwiększoną ilością próśb do moderatorów o otwieranie pozamykanych przez autorów tematów i pewnie protestami tych ostatnich :)

Awatar użytkownika

Rzeszot
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Rzeszot » wt gru 30, 2008 6:10 pm

Witam!
Może nawiązując do prośby Pana Waldemara. Można z tematu: "Mazowsze" wydzielić posty o Rzeszotkach i przenieść je do właściwego tematu, który swoją drogą założyłem jak tylko się tutaj pojawiłem.

Drugą sprawą którą chciałbym poruszyć jest przeniesienie kilku tematów z "ciekawych linków" do "wykazów". Jest tam min.: link do "Książki Telefonicznej z 1939" i in.
Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek

Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » pt sty 02, 2009 11:47 pm

Przeglądając FAQ stwierdziłem fakt występowania tej samej odpowiedzi na pytania „Kim są Administratorzy?” oraz „Kim są Moderatorzy?”
Coś chyba jest nie tak?

Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękowano: 17 razy

Re: Posty bez odpowiedzi

Post autor: Zatoka » sob sty 03, 2009 12:02 am

Jurku

Napisałeś: "Ciągle chyba nieprecyzyjnie wyrażam się. Chodzi o jakieś 460 tematów bez odpowiedzi które są starsze niż miesiąc ."

Została stworzona możliwość ograniczenia czasowego dla wyświetlanych tematów czy postów więc nie widzę problemu w skorzystaniu z niej.

Natomiast w świetle dyskusji jak się toczy w temacie „Rozwój Forgenu – Jak widzę przyszły portal?”. Jestem za czasowym wstrzymaniem się z usuwaniem większości starych tematów czy postów. W wielu przypadkach zawierają one informacje o materiałach źródłowych (linki, informacje o księgach, spisach, publikacjach, itp.) jakie należy wykorzystać w poszukiwaniach genealogicznych. Ta wiedza przyda nam się do tworzenia różnego rodzaju mikro-baz. Jeżeli temat lub post nie zawiera takich informacji i sprawa dla zainteresowanego jest już zakończona to oczywistą rzeczą powinno być usunięcie takich elementów.

Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob sty 03, 2009 11:58 am

Zatoka pisze:Przeglądając FAQ stwierdziłem fakt występowania tej samej odpowiedzi na pytania „Kim są Administratorzy?” oraz „Kim są Moderatorzy?”
Coś chyba jest nie tak?
Gratuluję spostrzegawczości ;) Faktycznie tłumaczenia grupy phpBB pozostawiają czasem wiele do życzenia a nie sposób wszystkiego przejrzeć i poprawić.

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » pt lut 26, 2010 7:09 am

Ponieważ nie znalazłam podobnego zapytania gdzie indziej zapytam tu.
Dlaczego w skrzynce odbiorczej mojej poczty znajduje się max tylko 25 wiadomości odebranych? Czy nie da się tego zmienić często dawne i ważne wiadomości od innych uciekają w taki sposób jeśli wcześniej się ich gdzieś nie przeniesie na papier bądź do Worda. chyba że ja tylko tak mam i jest to kwestia jakiegoś ustawienia. Proszę o informacje
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Do Admina - opinie, sugestie, uwagi”