Jak mam rozumieć słowo „onegdaj” napisane ok. 1855 r. po polsku w zaborze rosyjskim w metryce rzymskokatolickiej przez polskojęzycznego księdza?
np. „... i przedstawił nam dziecię urodzone onegdaj w Praszce...”.
Wiem, że dziś jest słowem archaicznym i ma dwa znaczenia (dawniej albo przedwczoraj), ale może wówczas miało jednolite znaczenie?
Pozdrawiam serdecznie,
MR
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Polski - onegdaj
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 203
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 5 razy
- Kontakt:
Polski - onegdaj
Maciej Róg „Rożek” (Rozek19)
genealogia.mrog.org / blog.mrog.org
Szukam rodziny w miejscowościach: Dymki, Huta Komorowska, Krzątka, Niedzielsko, Nowa Dęba, Ożarów, Popowice, Strojec, Wieluń, jak również z dawnego obszaru parafii: Majdan Królewski oraz Praszka
Szukam rodziny w miejscowościach: Dymki, Huta Komorowska, Krzątka, Niedzielsko, Nowa Dęba, Ożarów, Popowice, Strojec, Wieluń, jak również z dawnego obszaru parafii: Majdan Królewski oraz Praszka
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 19 razy
Re: Polski - onegdaj
Myślę, że raczej chodzi o przedwczoraj. Dzieci w owych czasach chrzczone były zaraz po urodzeniu.
Pozdrawiam serdecznie, Basia Cywińska
-
AUTOR TEMATU - Posty: 203
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 5 razy
- Kontakt:
Re: Polski - onegdaj
Rzeczywiście, w ponad 90% było następnego dnia po urodzeniu. Ale było kilka „dziś”, „onegdaj” a nawet kilka lub kilkanaście dni między urodzeniem a chrztem. Nie widziałem tylko, czy onegdaj to też konkretna data.
Dzięki :-)
Dzięki :-)
Maciej Róg „Rożek” (Rozek19)