UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Język polski - nazwa wsi

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

aandy
Podziękował/a: 2 razy

Re: Język polski - nazwa wsi

Post autor: aandy » ndz lis 08, 2009 9:03 am

Moim zdaniem, żadna wieś w Biłgorajskiem nie wchodzi w grę. Szukałbym wokół Frampola. Może chodzi o wieś Branew (Wsi Branwi?)
Pozdrawiam, Andrzej

Awatar użytkownika

Andrzej Wcisło
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wcisło » ndz lis 08, 2009 2:15 pm

A może jest to Bokinia ? (35 km na NE od Zamościa) :ok:

Danade
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Danade » wt lis 10, 2009 9:30 am

Bardzo ciekawy temat. I ja dodam troche swoich spostrzeżeń:

Pierwsza litera wsi to R -pisownię porównać można z pierwszą literą imienia świadka - Rafała.

Zapowiedzi przedślubne ogloszono w parafii w Puszczy Solskiej i Frampolu-parafii pana młodego.

Myślę, że rozwiązanie zagadki tkwi w parafii we Frampolu. Jeśli wieś urodzenia znajdowała sie w tejże parafii będzie akt, jeśli nie to może w alegata coś się znajdzie.

Pozdrawiam
Danuta

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » wt lis 10, 2009 10:40 am

Danade pisze:Bardzo ciekawy temat. I ja dodam troche swoich spostrzeżeń:

Pierwsza litera wsi to R -pisownię porównać można z pierwszą literą imienia świadka - Rafała.

Zapowiedzi przedślubne ogloszono w parafii w Puszczy Solskiej i Frampolu-parafii pana młodego.

Myślę, że rozwiązanie zagadki tkwi w parafii we Frampolu. Jeśli wieś urodzenia znajdowała sie w tejże parafii będzie akt, jeśli nie to może w alegata coś się znajdzie.

Pozdrawiam
Danuta
nie zgodzę się że pierwsza litera imienia świadka Rafała jest identyczna jak pierwsza litera wsi - są całkiem różne
Co do Frampola to parafia urodzenia raczej już została "rozgryziona " chodzi nam o wieś , czyli dokładne miejsce urodzenia Jan ( na razie nie szukamy aktu urodzenia - być może akt ten już jest :) )
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

elza
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 102 razy

Post autor: elza » wt lis 10, 2009 6:53 pm

I ja dołączę swoje trzy grosze. Na moje oko pierwsza litera to B, końcówka to -nie. Można wziąć pod uwagę i to, że piszący, jak często bywa przekręcił co nieco nazwę miejscowości. W okolicy Frampola był folwark Buczyn. Zakładając pomyłkę, ksiądz mógł wpisać zamiast "w Buczynie", "w Bucznie". Folwark ten należał do parafii Radzięcin, do której swego czasu należał też Frampol.
Może więc to jest to tajemnicza wieś?

Pozdrowienia Ela

Awatar użytkownika

aandy
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: aandy » wt lis 10, 2009 10:37 pm

Zastanawia mnie w tym akcie pierwszy ze świadków, a mianowicie Tomasz [Strzemieczny?]. Rządca Klucza (Księżpolski był jednym z większych) to była poważna figura w Ordynacji Zamoyskiej. Ciekawe, czy pan młody Jan Morawicki również nie pochodził z rodziny oficjalistów ordynackich? Warto sprawdzić w AP Lublin w zespole Archiwum Ordynacji Zamoyskiej ze Zwierzyńca (71), czy nie zachowała się teczka osobowa na takie nazwisko... Frampol należał chyba do klucza janowskiego.
Pozdrawiam, Andrzej

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
jmorawicka
Podziękował/a: 29 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: jmorawicka » wt lis 10, 2009 10:50 pm

Dziękuję Andrzeju za podpowiedź :)
Jan Morawicki przy chrzcie syna (1850) zapisany został jako: oficjalista prywatny zamieszkały w Puszczy Solskiej.

Czekam na skany z AP Lublin - mam nadzieję, że wkrótce rozwiąże się zagadka "tajemniczej" wsi :)

Pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”