UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Silski, Sielski, Wileński, Prusik, Rozicki, Ziemski-Mazowsze

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Piotr

Re: Silski, Sielski, Wileński, Prusik, Rozicki, Ziemski-Mazowsze

Post autor: Piotr » ndz lip 26, 2009 9:40 pm

Może przyda się Pani ta informacja, dotyczy prawdopodobnie Franciszki Rozieckiej:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/211 ... c3b46.html

Źródło: Księgi Metrykalne Parafii Krasnosielc 1801-1825

Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Re: Silski, Sielski, Wileński, Prusik, Rozicki, Ziemski-Mazowsze

Post autor: mieczysław maziarski » wt paź 06, 2009 5:30 pm

W 1788 w Sobniowie par.Jasło urodziła się Anna córka Stanisława Wilenskiego i Antoniny Sieradzkiej.Jest to jedyny zapis z tym nazwiskiem.Nadmieniam,że właścicielami Sobniowa byli w tym czasie Osieccy,potem hrabia Romer.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Re: Silski, Sielski, Wileński, Prusik, Rozicki, Ziemski-Mazo

Post autor: zetka » czw sie 12, 2010 2:07 pm

Interesuje mnie nazwisko Książek.
Szczególnie poszukuje potomków Honoraty Mager zd. Książek.
Również Jakuba Książka i Katarzyny Gawlik oraz Andrzeja Szabla i Wiktorii Książek.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

MWilk
Podziękował/a: 4 razy

Re: Silski, Sielski, Wileński, Prusik, Rozicki, Ziemski-Mazo

Post autor: MWilk » sob sie 13, 2011 12:45 pm

Witaj,

Interesuje mnie rodzina Książek z Mazowsza.

Mój Przodek nazywał się Jan Książek, zmarł w wieku 31 lat, 19 grudnia 1902 r. w Ryczywole koło Kozienic - więc urodził się najprawdopodobniej w 1871 r., miał żonę Katarzynę Wiśniewską (ur. 1874), był szewcem. Dodatkowo w akcie zgonu podano że był synem żyjącego wówczas Jana Książka i zmarłej już Teofili z Nakończych, nie napisano przy tym skąd pochodził.

Na pewno nie z Ryczywołu. Ciotka uważa, że pochodził z Warszawy, jednak nie znalazłem w warszawskich indeksach odpowiednich wyników co do chrztu i ślubu, stąd myślę, że pochodził z okolic tego miasta, tylko skąd? Jest to popularne nazwisko w tej okolicy (wnioskując po indeksach w Internecie) , np. Mińsk Mazowiecki i Stanisławów, ale tam również nie znalazłem nic pasującego.

Szukałem również w parafii Jedlińsk, gdyż wertując wcześniej metryki z kościoła św. Aleksandra w Warszawie znalazłem informację o jakimś Książku pochodzącym z tego miasta, jednak tam również nic nie pasowało.

Może jesteś w stanie mi pomóc

Pozdrawiam - Mikołaj Wilk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”