UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Emigracja do US

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

kaskam
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 13 razy

Re: Emigracja do US

Post autor: kaskam » ndz maja 11, 2008 8:54 pm

Witam i proszę o pomoc.

W kwestii poszukiwania w USA - szczerze jestem zielona

Szukam informacji o dziadku i pradziadku mojego męża.
Dziadek - Adam Brzuchalski
Urodził się 10 sierpnia 1904 roku Floris-Perk ???? Dane posiadam z aktu zgonu. Rodzice Adama to Feliks i Władysława zd.Komosińska. Czy można uzyskać akt jego urodzenia?, jeśli tak to gdzie muszę się zgłosić, napisać :?
Pradziadek - Feliks Brzuchalski
Urodził się 1874 roku w Polsce, zmarł 1947 w Polsce.
Przybył do USA w :?: , ożenił się w :?: i wrócił do Polski, kiedy :?:
Sprawdzałam na Ellis Island - brak danych
Byłabym wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam, Kasia

http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845

Awatar użytkownika

janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: janat » pn maja 12, 2008 2:32 am

Witaj Katarzyno!

Co do metryki urodzenia Adama, to bedzie potrzeba ustalic miejscowosc i stan gdzie sie urodzil. Metryke wtenczas bedzie Twoj maz mogl latwo dostac jako bezposredni potomek za oplata i przeslaniem kopii dowodu osobistego czy paszportu do danego biura. Dokladniej bedzie sie mozna poinformowac jak znajdziesz miejsce urodzenia, bo w USA kazdy stan ma swoje wymagania co do kopii metrykalii. Niestety, to miejsce urodzenia co podajesz nic mi nie przypomina. Moze Twoj maz by mogl sie popytac w rodzinie i ktos cos sobie przypomni. Moze ktos ma jakis stary list czy zdjecie z dedykacja czy data. Pod jakim zaborem mieszkala ta rodzina? Skad pochodzili czy gdzie w Polsce oni sie rodzili? Co do Brzuchalskich, to mozna znalesc nazwisko w amerykanskich ksiazkach telefonicznych, ale potomkowie chyba beda malo wiedziec. Moze czytalas post Waldemara Fronczaka o jego kuzynie? Moze jak ustalicie miejsce urodzenia Adama i bedziecie posiadali jego metryke urodzenia, to Twoj maz bedzie chcial sie poinformowac w Amerykanskiej Ambasadzie w Warszawie co do praw obywatelskich.

Popros kogos z dostepem do Ancestry.com o pomoc, bo pisze tam ze Adam Brzuchalski (mieszkajacy w stanie Maryland ale ur. okolo 1898 r) wystepuje w federalnym censusie z 1920 roku. Pisze tez, ze Felix Brzuchalski (ale ur. okolo 1842 roku), mieszkajacy w Chariton, Missouri, wystepuje w federalnym censusie z 1900 roku.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana Tusk

Awatar użytkownika

kaskam

Post autor: kaskam » pn maja 12, 2008 10:23 am

Witaj Jana

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Jedyne informacje na temat urodzenia Adama Brzuchalskiego pochodzą z aktu zgonu. Adam był zbyt młody by pamiętać pobyt w USA i miejscowości. W akcie zgonu podano dane z dowodu osobistego. Adam zgubił kiedyś dowód i gdy zgłosił się do ambasady amerykańskiej o potwierdzenie danych ponoć zmieniono mu datę urodzenia z 1910 na 1904. :? (miejsce urodzenia Floris-Perk USA nie wpisano stanu, a może Floris Park.
Rodzice Adama wrócili do Polski przed 1912 rokiem, bo już w Polsce urodził sie brat Adama - Antoni.
Feliks Brzuchalski ojcie Adama urodził się w 1874 roku w Kędziorowie ówczesne Królestwo Polskie, Gubernia Łomżyńska - aktualnie powiat grajewski, woj.podlaskie.
To jedyne co wiem.
Mój mąż miał dobry kontakt ze swoim dziadkiem Adamem (zm.1998r.), ale ten sam niewiele pamiętał i wiedział. :(
Pozdrawiam, Kasia

ljgunia
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ljgunia » pn maja 12, 2008 2:22 pm

U mnie jest taka sytuacja:
Brat pradziadka Edward Włodyka wyjechał do USA w 1912 roku.
Tam w 1915 r. ożenił się z Katarzyną Skrzynecką.
Wg. karty poborowej w 1917 r. nie miał dzieci.
Edward poszedł na wojnę i zginął w 1918 roku.
Katarzyna ponownie wyszła za mąż w 1919 roku za wdowca Wojciecha Piwko.
Wojciech z pierwszą żoną miał co najmniej troje dzieci. Natomiast z Katarzyną dwoje.
Nie wiem czyją córką była Helena która w kwietniu 1930 roku miała 12 lat.
Możliwości są dwie: była córką Edwarda i Katarzyny lub Wojciecha i jego pierwszej żony Walerii.
Wszystko działo się w North Adams w Massachusetts.
Czy są jakieś możliwości sprawdzenia czyją córką była Helena?

Pozdrawiam Łukasz

AUTOR TEMATU
jerkre

Post autor: jerkre » pn maja 12, 2008 3:50 pm

Do Janat

Mam pytanie czy uzyskam jakieś konkretne dane które poszukuję jeżeli wykupię dostęp do People Lookup.
http://www.peoplelookup.com/search-summ ... earchform=
Tomasz Bakowski
Jestem trochę na bakier z a...

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

janat

Post autor: janat » pn maja 12, 2008 6:08 pm

Witaj Katarzyno,

Poniewaz Ambasada Amerykanska juz miala cos z Adama metryka do czynienia, to mysle ze pierwsze tam powinnas sie zwrocic. Powinni miec cos zapisane o tej sprawie. Drugi sposob, to pamietam ze na genpolu bylo duzo pisane ze teczka dokumentow osobistych jest gdzies w Polsce przetrzymywana, choc ja nie pamietam nazwy tego urzedu. Napewno bedziesz mogla informacje znalesc przeszukujac GenPol, albo ktos Ci podpowie. Co do mozliwosci Floris Park to nic w Stanach nie znalazlam, oczywiscie nazwy sie zmieniaja. Teraz mysle ze najprosztsza droga to Ambasada Amerykanska albo ten urzad ktory przetrzymuje te dokumenty w Polsce bo tam chyba znajduje sie jakis oficjalny dokument urodzenia. Co do tego polskiego urzedu, to powinnas sie spieszyc bo, o ile dobrze pamietam, to te teczki dokumentow byly czesto niszczone 10 lat po smierci danej osoby.

Znalazlam Floris, Iowa, ale nawet nie wiem kiedy to miasteczko powstalo wiec nie wiem czy to cos da. Ale podaje informacje do miejsca gdzie maja metryki z tego miasta:
Iowa Department of Public Health
Bureau of Vital Statistics
Lucas State Office Building, 1st Floor
321 East 12th Street
Des Moines, IA 50319
(515) 281-4944 recording
Pozdrawiam serdecznie,
Jana Tusk

Awatar użytkownika

kaskam

Post autor: kaskam » pn maja 12, 2008 6:55 pm

Witaj Jana

Zrobię jak mówisz. Skontaktuję się z Ambasadą Amerykańską, skoro on się do nich zwracał to pewnie został po tym jakiś ślad.
Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie.
Czy można się gdzieś dowiedzieć o osobach powracających do Polski. Może tam będą jakieś dane o miejscu ich zamieszkania w US, oraz miejscu urodzenia Adama?

Wielkie dzięki
Pozdrawiam, Kasia

Awatar użytkownika

janat

Post autor: janat » pn maja 12, 2008 10:35 pm

Witaj Łukasz,

Mysle ze to juz znasz, ale w stanie Massachusetts, maja dwa zrodla dokumentow stanu cywilnego: Massachusetts Registry of Vital Recods & Statistics (pokrywa caly stan) oraz Town Clerk w danym miescie. link: http://www.mass-doc.com/vitals-1906-1998.com na tej stronie znajdziesz ten ogolny stanowy adres oraz tam mozesz kliknac na "Town or City Hall" i tam znajdziesz Town Clerk w North Adams. Mozesz napisac do jednego czy drugiego miejsca i dowiedziec sie wiecej. Sa oplaty. Ja rekomenduje napisac do Town Clerk i moze cos odpowie bezplatnie -- ale tylko moze!

Co do Heleny, to wedlug moich obliczen powinna sie byla urodzic pomiedzy majem 1916 roku a kwietniem 1917 roku (oczywiscie o ile te dane ze w kwietniu 1930 roku miala 12 lat sa poprawne i nic tak na szybko nie pomylitam -- robie to pomiedzy egzaminami!). Zobacz date tego dokumentu poborowego, o ile byl podpisany po kwietniu 1917 roku, to ona chyba byla corka Wojciecha Piwko. Oczywiscie to nie jest pewnosc.

"The location of state copies of vital records are at:
Registry of Vital Records & Statistics
Massachusetts Department of Public Health (DPH)
150 Mt. Vernon Street
1st Floor
Dorchester, MA 02125-3105
TEL: (617) 740-2600

The location of town or city copies of vital records are at:
Town or City Hall (this link takes you to a list of cities, with phone and addresses)"
Pozdrawiam serdecznie,
Jana Tusk

Awatar użytkownika

janat

Post autor: janat » pn maja 12, 2008 10:44 pm

Katarzyno, niestety nie wiem gdzie te dokumenty moga sie miescic. Mozna napisac do US National Archives and Records Administration i sie popytac. Link do tej agencji jest pod tematem "131st US Evacuation Hospital." Tez mam prababcie ktora wrocila do Polski z Ameryki z dwojgiem dzieci urodzonych w Ameryce, ale te poszukiwania jeszcze na mnie czekaja!
Pozdrawiam serdecznie,
Jana Tusk

Awatar użytkownika

janat

Post autor: janat » wt maja 13, 2008 4:32 am

Witaj Katarzyno!

Kuzynka moja i dr. Valasek (wspomniany przez Waldemara Fronczaka w jego opowiadaniu o znalezieniu kuzyna w USA) podpowiedzieli, ze Adam chyba urodzil sie w Floral Park co jest czescia Queens co jest czescia New York City. Oczywiscie, tak jak dr. Valasek napisal "tam bylo o wiele wiecej Polakow niz w Iowa." Mysle ze to jest bardzo mozliwe. Co myslisz?
Pozdrawiam serdecznie,
Jana Tusk

Awatar użytkownika

kaskam

Post autor: kaskam » wt maja 13, 2008 11:55 am

Witaj Jana

Już napisaliśmy do Ambasady, teraz będziemy czekać.
Dam znać, jeśli przyślą nam odpowiedź.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Kasia

Awatar użytkownika

janat

Post autor: janat » wt maja 13, 2008 11:10 pm

Do Jerkre,

Przepraszam, ale przeoczylam to pytanie. Przetlumacze czesc z ich strony dotyczaca czego mozna sie spodziewac od nich:
"What is included in a People Lookup?
People Lookup includes (when available) an individual's current address, phone number, age, birth date, household members as well as other information, including previous address(es), and relatives. The People Lookup report provides a consolidated view of current and historical records to help someone find people. This information comes from multiple public records."

Co jest wlaczone w People Lookup?
People Lookup wlacza (jezeli dostepne) danej osoby terazniejszy adres, numer telefonu, wiek, date urodzenia, domownikow wraz z innymi informacjami, wlacznie z poprzednim adresem (adresami), i krewnych. People Lookup raport podaje zkonsolidowany = zjednoczony obraz terazniejszych i historycznych dokumentow pomocnych w celu znalezienia [poszukiwanych] osob. Ta informacja pochodzi z roznych publicznych zrodel.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana Tusk

AUTOR TEMATU
jerkre

Post autor: jerkre » czw maja 15, 2008 10:00 am

Do Janat

Serdecznie dziękuję za info.
Mam też pytanie czy nie sprawiło by Ci kłopotu zapytanie w moim imieniu na grupach w US.

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

janat

Post autor: janat » czw maja 15, 2008 6:43 pm

Dla Katarzyny,
Robert z jednego amerykanskiego forum tak odpowiedzial: "the village of Floral Park, Long Island, is located in westernmost Nassau County, right on the border with New York City's Borough of Queens. A large number of Polish immigrants settled in the Floral Park area around the turn of the last century. St. Hedwig's Church was founded in Floral Park around 1900 to serve the local Polish community and is still a very active Polish parish today. Here's their link:
http://www.mychurchandtown.com/parishes ... ?pid=RC040 "
Wiec, mozna napisac do tego kosciola (St. Hedwig's Church) i popytac sie. To moze nawet byc to wlasciwe miejsce gdzie Adam sie urodzil poniewaz to jest osobna miejscowosc, a nie czesc Nowego Jorku, choc z nim graniczy. Ten kosciol byl i jest uczeszczany przez duzo Polakow.

Dla jerkre,
Prosze napisz do mnie na e-mail bo mam klopot z otwieraniem forgen (bardzo bardzo powolnie, a ja nie mam cierpliwosci), wiem ze to jest tylko przejsciowe az wszystko sie ustatkuje. Zobaczymy co mozna zrobic, choc niedlugo ide w gory z plecakiem!!! Choc mam nadzieje, ze ktos za mnie plecak poniesie!! Ale wiadomosc mozna zawsze podac i poczeka sie.

Pozdrawiam,
Jana

Awatar użytkownika

kaskam

Post autor: kaskam » czw maja 15, 2008 6:53 pm

Witaj Jana

Jesteś wielka. :D
Bardzo, bardzo dziękuję.
Pozdrawiam, Kasia