UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Walowa

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Hania
Podziękował/a: 27 razy
Podziękowano: 20 razy

Re: Walowa

Post autor: Hania » śr sie 05, 2009 6:43 pm

Robercie - jestem za tymi, ktorzy odczytali "Wdowa", ja widze dokladnie, ze jest wyraz wdowa.
Pozdrawiam Hania
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Robert Budzynowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Robert Budzynowski » czw sie 06, 2009 10:20 am

Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za poświęcony mi czas i Wasze sugestie.

Cóż, przejrzałem wszystkie zdjęcia aktów z tej parafii jakie posiadam i nie znalazłem nigdzie takiego "d" jak w domniemanej "wdowie". "D" były zawsze z charakterystycznym dla nich "ogonkiem" [nawet przy "wdowcu" - choć tu "wdowiec" jest zapisany z małej litery].

Niemniej jednak, ponieważ tak wielu z Was odczytuje tu ponad wszelką wątpliwość "Wdowę", a nie np. "Walową", zdecydowałem iż wpisze do mego PAF-a jedynie imię Franciszki [bez nazwiska], natomiast w notatkach Jej dotyczących opiszę swoje i Wasze spostrzeżenia.

Cóż, może kiedyś uda mi się wyjaśnić to [na podstawie innych dokumentów], a jeżeli nie-e, to niech martwią się o to moi potomkowie :)

Nie wpiszę bowiem do wywodu czegoś, czego nie jestem pewnym na 100%, tym bardziej, że to przecież nazwisko.

Jeszcze raz dziękuję Wam za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam, Robert

pplos
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: pplos » czw sie 06, 2009 1:05 pm

witam,
dodatkowy argument za "wdowa":
gdyby maz Franciszki jeszcze zyl (innymi slowy: gdyby nie byla wdowa), najprawdopodobniej zostalby ujety w akcie, jako osoba najblizsza, np. w formie: "...Franciszka, mająca lat osiemdziesiąt życia swego, zona ........ Kowalskiego, a matka tu rzeczonego Urbana Kowalskiego. ..." lub cos w tym stylu.
Ja przynajmniej z tym sie spotykam dosc czesto na terenie Malopolski.
I jeszcze jedno: dobrze byloby sprawdzic / porownac (pod katem "stylu" zapisu) inne wpisy dot. zgonu wdow oraz zon zyjacych mezow.
Pozdrawiam.
Piotr
===================

Nazwiska w kregu zainteresowan: PŁOSKONKA - wszędzie, DUDEK - Tenczynek k/Krzeszowic, OSTROWSKI - Chmielnik Rzesz.

Awatar użytkownika

Ewa Chojnowska
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Ewa Chojnowska » czw sie 06, 2009 2:40 pm

Witam serdecznie!
W Rzepiennikach (Biskupim, Strzyżewskim, Suchym i Marciszewskim) jest całe "zagłębie" Walów (pisanych również Wall). Rzepienniki leżą w okolicach Tarnowa

Pozdrawiam
Ewa
Ewa Chojnowska
poszukuję: Chojnowski, Lipowski, Kuniczkowski, Mejrowski, Malinowski (okolice Grudziądza), Małopolski, Tupek (Rzepiennik Biskupi) Pełech, Gac, Gil, Kopiński (Nowosiółki Kardynalskie), Jamroga, Gałuszka, Wilk, Zajdel (okolice Krosna)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”