UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Retusz zdjęć - prośba o pomoc.
Moderator: Moderatorzy
Re: Retusz zdjęć - prośba o pomoc.
Proszę o retusz zdjęcia za który z góry dziękuję
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9a ... 91e6c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9a ... 91e6c.html
Pozdrawiam Mirek
Szukam nazwisk: Wołek, Reiman/n, Krawczyk, Tesching (woj. lubuskie, Wielkopolska)
Bendyk, Łazarski (Grudziądz, Toruń, Górzno, Elbląg)
Szukam nazwisk: Wołek, Reiman/n, Krawczyk, Tesching (woj. lubuskie, Wielkopolska)
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Krocej juz nie moznaUprzejmie proszę o retusz z góry dziękuję

Retusz to jednak ciezka praca, wymaga wiecej czasu niz sprawdzenie nazwiska w "mam wykaz".

Trudno, przestaje sledzic ten techniczny temat

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
Proszę o retusz zdjęcia. Zdjęcie to zostało wykonane w okresie 1915 - 1918 na terenie wschodniej Polski. Na zdjęciu tym jest między innymi mój dziadek z piłą w ręku, oraz fajką w ustach (po lewej stronie). Z góry dziękuję za retusz.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e5 ... ee04f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e5 ... ee04f.html
Pozdrawiam Mirek
-
- Podziękował/a: 40 razy
- Podziękowano: 19 razy
Ela ma całkowitą rację. Popieram jej wniosek by ten dział FORGENU nie był jedynie "punktem usługowym, zakładem fotograficznym". Mile widziane będą informacje o osobach na archiwalnych fotografiach, nawet jakieś wspomnienia ich dotyczące, ciekawostki z ich życia. Niektórzy z proszących o retusz spełniają "postulat" przybliżenia nam sylwetki osoby na fotografii, ale muszę przyznać, iż większość ogranicza się do "proszę" i "dziękuję". Nas retuszerów bardzo np zainteresuje dlaczego dana fotografia jest tak bardzo zniszczona (może przebywała w kieszeni przez cały okres wojny, tułaczki, obozu )?elgra pisze:Krocej juz nie moznaUprzejmie proszę o retusz z góry dziękuję![]()
Retusz to jednak ciezka praca, wymaga wiecej czasu niz sprawdzenie nazwiska w "mam wykaz".![]()
Trudno, przestaje sledzic ten techniczny temat
Retuszowałem pewnego razu fotografię grupy ludzi nad otwartą trumną i głowa jednej z postaci była skrupulatnie wycięta. Dlaczego ? Zadawałem sobie to pytanie i do dzisiaj nie znam odpowiedzi.
Apeluje więc raz jeszcze: zaopatrujcie fotografie do retuszu w informacje mające związek z danym zdjęciem, czy też osobami na fotografii. Retusz to niekiedy żmudne i czasochłonne zajęcie.
I jeszcze jedno. Czasami zamieszczacie zdjęcie z prośbą o retusz a tymczasem zdjęcie to jest naprawdę piękne. Nie posiada uszkodzeń twarzy, czasami jest lekko wypłowiałe. Napiszcie nam czego spodziewacie się po retuszu. Czy przeszkadza Wam mały kontrast, czy chcielibyście jedynie wycinek całości. Proszę nam wierzyć, że czasami retuszujemy fotografię "z ciężkim sercem", bowiem ten nowy wygląd zdjęcia zabiera tej fotografii część jej archiwalnej wartości.
Proszę wybaczyć mi ten przydługi komentarz.
Pozdrawiam. Henryk Grabowski
HenryG
--------------
Link do porad „jak skanować zdjęcia przed retuszem”:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=63&t=5607
--------------
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 1 raz
Zgadzam się z Tobą Henryku
Niejednokroknie korzystałam z Waszych usług , ale jak patrzę na niektóre fotorafie ,to zadaję też sobie pytanie 'w jakim celu?".
Przecież urok starych fotografii jest w tym ,że one są "stare".
Niejednokroknie korzystałam z Waszych usług , ale jak patrzę na niektóre fotorafie ,to zadaję też sobie pytanie 'w jakim celu?".
Przecież urok starych fotografii jest w tym ,że one są "stare".
Pozdrawiam
Beata
Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński
Beata
Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 21 razy
- Kontakt:
Zgadzam się z wami. Wiem z własnego doświadczenia, że nie zawsze znamy historie, ale czasem wystarczy napisać parę słów, kto jest na tych zdjęciach. Retuszując stajemy się częścią historii tych zdjęć, więc miło by było wiedzieć o nich coś więcej…
Pozdrawiam
Darek
Pozdrawiam
Darek
-
Dla Łukasza:

Drugie z Twoich zdjęć jest zbyt piękne by „zepsuć” go retuszem. Dwie niewielkie kropki w tle nie są przecież powodem do retuszu. Chyba, że chodzi o coś innego ?
Zapraszam do przeczytania uwag na ten temat parę postów powyżej.

PS. Podejrzewam, że to barwne zdjęcie (przecież nie takie znów wiekowe) przedstawia ważną dla Ciebie osobę.
Jeżeli możesz to "uchyl rąbka tajemnicy".
PS.2. Dziękujemy Ci Łukaszu za informacje (post poniżej, na następnej stronie). Teraz zupełnie inaczej patrzymy na efekty retuszowanych przez nas fotografii. Postaci na zdjęciach "ożyły". Dzięki.

Drugie z Twoich zdjęć jest zbyt piękne by „zepsuć” go retuszem. Dwie niewielkie kropki w tle nie są przecież powodem do retuszu. Chyba, że chodzi o coś innego ?
Zapraszam do przeczytania uwag na ten temat parę postów powyżej.

PS. Podejrzewam, że to barwne zdjęcie (przecież nie takie znów wiekowe) przedstawia ważną dla Ciebie osobę.
Jeżeli możesz to "uchyl rąbka tajemnicy".
PS.2. Dziękujemy Ci Łukaszu za informacje (post poniżej, na następnej stronie). Teraz zupełnie inaczej patrzymy na efekty retuszowanych przez nas fotografii. Postaci na zdjęciach "ożyły". Dzięki.
Ostatnio zmieniony śr lip 29, 2009 10:53 pm przez Henryk Grabowski, łącznie zmieniany 2 razy.
HenryG
--------------
--------------
Witam wszystkich i dołączam się do uwag, które są tu zamieszczone.
Przyznam się, że nie myślałem o tym pod tym kontem aby opisywać zdjęcie i osoby na nich, ale od teraz poprawię się i dziękuję za zrozumienie.
Zdjęcia które tu zamieściłem i poprosiłem o retusz przedstawiają mojego pradziadka Franciszka urodzonego w 1880 roku w Budach Starych koło Łaniąt. Przed II wojną światową miał w Łodzi Przedsiębiorstwo dziewiarskie, które zabrało Państwo w latach 50 XX wieku.
Kolejne ze zdjęć przedstawiają Franciszka z wnukami Zdzisią i Maciejem ( moim Tatą).
Zdjęcie bardziej barwne przedstawia mojego zmarłego Tatę i jest to jedno z nielicznych zdjęć jakie mam po Tacie, który zmarł kilka lat temu na nowotwór. Jest ono cenne ale trochę podrapane i dlatego prosiłem o retusz tej pamiątki.
Pozdrawiam i dziękuję Łukasz
Przyznam się, że nie myślałem o tym pod tym kontem aby opisywać zdjęcie i osoby na nich, ale od teraz poprawię się i dziękuję za zrozumienie.
Zdjęcia które tu zamieściłem i poprosiłem o retusz przedstawiają mojego pradziadka Franciszka urodzonego w 1880 roku w Budach Starych koło Łaniąt. Przed II wojną światową miał w Łodzi Przedsiębiorstwo dziewiarskie, które zabrało Państwo w latach 50 XX wieku.
Kolejne ze zdjęć przedstawiają Franciszka z wnukami Zdzisią i Maciejem ( moim Tatą).
Zdjęcie bardziej barwne przedstawia mojego zmarłego Tatę i jest to jedno z nielicznych zdjęć jakie mam po Tacie, który zmarł kilka lat temu na nowotwór. Jest ono cenne ale trochę podrapane i dlatego prosiłem o retusz tej pamiątki.
Pozdrawiam i dziękuję Łukasz
Pozdrawiam, Łukasz
Staniszewski, Kosmendowski
Staniszewski, Kosmendowski
-
Mirek napisał:
Proszę o retusz zdjęcia. Zdjęcie to zostało wykonane w okresie 1915 - 1918 na terenie wschodniej Polski. Na zdjęciu tym jest między innymi mój dziadek z piłą w ręku, oraz fajką w ustach (po lewej stronie).
Proszę zwrócić uwagę na zdjęcie Mirka parę postów powyżej (na poprzedniej stronie).
Przedstawia grupę (24) mężczyzn w mundurach, którzy wykonują prace ziemne.
Zdjęcie to jest w oczywisty sposób UPOZOWANE ! Być może z powodu konieczności długiego czasu naświetlania. Materiały fotograficzne nie były wtedy zbyt czułe. Część żołnierzy zastosowała się do zalecenia, by być przez chwilę nieruchomym, ale nie wszyscy „wytrzymali”. Sposób trzymania narzędzi, miny żołnierzy, widoczny podział na pracujących i dowodzących w oczywisty sposób zmusza do dłuższego zatrzymania się przy tej fotografii.
Fotografia ta także z powodu jej archiwalnego charakteru jest naprawdę wspaniała.
Proszę o retusz zdjęcia. Zdjęcie to zostało wykonane w okresie 1915 - 1918 na terenie wschodniej Polski. Na zdjęciu tym jest między innymi mój dziadek z piłą w ręku, oraz fajką w ustach (po lewej stronie).
Proszę zwrócić uwagę na zdjęcie Mirka parę postów powyżej (na poprzedniej stronie).
Przedstawia grupę (24) mężczyzn w mundurach, którzy wykonują prace ziemne.
Zdjęcie to jest w oczywisty sposób UPOZOWANE ! Być może z powodu konieczności długiego czasu naświetlania. Materiały fotograficzne nie były wtedy zbyt czułe. Część żołnierzy zastosowała się do zalecenia, by być przez chwilę nieruchomym, ale nie wszyscy „wytrzymali”. Sposób trzymania narzędzi, miny żołnierzy, widoczny podział na pracujących i dowodzących w oczywisty sposób zmusza do dłuższego zatrzymania się przy tej fotografii.
Fotografia ta także z powodu jej archiwalnego charakteru jest naprawdę wspaniała.

HenryG
--------------
--------------
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 14 razy
Witam
Uprzejmie proszę o próbę zretuszowania zdjęcia. Zdjęcie zostało wykonane najprawdopodobniej ok.1935-1938r. Jest to ślub siostry mojej babci, są na nim członkowie rodziny mojej babci oraz co dla mnie najważniesze - moi pradziadkowie z rejonu Kaszub. Niestety,ale zdjęcie otrzymałam dosłownie kilka dni temu i nie wiem o nim nic więcej poza tym co napisałam. Proszę o wyostrzenie całego zdjęcia .Dziękuję i pozdrawiam
Marianna.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e1 ... 9b15b.html
Uprzejmie proszę o próbę zretuszowania zdjęcia. Zdjęcie zostało wykonane najprawdopodobniej ok.1935-1938r. Jest to ślub siostry mojej babci, są na nim członkowie rodziny mojej babci oraz co dla mnie najważniesze - moi pradziadkowie z rejonu Kaszub. Niestety,ale zdjęcie otrzymałam dosłownie kilka dni temu i nie wiem o nim nic więcej poza tym co napisałam. Proszę o wyostrzenie całego zdjęcia .Dziękuję i pozdrawiam
Marianna.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e1 ... 9b15b.html
-
Marysiu.
Zdjęcie Twoje jest naprawdę archiwalnym eksponatem. Niestety oprócz wyostrzenia konieczny jest dosyć duży retusz. Załamania i ubytki emulsji, liczne plamy i wyblaknięcia a także możliwość doprowadzenia do pionu budynku są „do naprawienia”.
Jest tylko jeden mały minus. Plik zdjęciowy jest zbyt mały by profesjonalnie wyretuszować to zdjęcie. Piszesz, że „zdjęcie otrzymałam kilka dni temu…”. Jeżeli masz oryginał zdjęcia to postaraj się zeskanować go ponownie w taki sposób by plik był o wiele większy i w tym stanie zamieść go ponownie na FORGENIE. Zobaczysz, że efekt końcowy retuszu na dużym pliku będzie zadowalający.
Zdjęcie Twoje jest naprawdę archiwalnym eksponatem. Niestety oprócz wyostrzenia konieczny jest dosyć duży retusz. Załamania i ubytki emulsji, liczne plamy i wyblaknięcia a także możliwość doprowadzenia do pionu budynku są „do naprawienia”.
Jest tylko jeden mały minus. Plik zdjęciowy jest zbyt mały by profesjonalnie wyretuszować to zdjęcie. Piszesz, że „zdjęcie otrzymałam kilka dni temu…”. Jeżeli masz oryginał zdjęcia to postaraj się zeskanować go ponownie w taki sposób by plik był o wiele większy i w tym stanie zamieść go ponownie na FORGENIE. Zobaczysz, że efekt końcowy retuszu na dużym pliku będzie zadowalający.
HenryG
--------------
--------------