Wykryto AdBlocka: Nasze forum utrzymywane jest z funduszy prywatnych a jego działanie może wesprzeć wyświetlanie reklam. Wesprzyj forum i wyłącz AdBlocka na tej stronie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce:
genealodzy.pl,
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Informacje o nowościach w bibliotekach, ciekawych książkach, opracowaniach, monografiach itp.
Moderator: Moderatorzy
-
marksp
- Podziękowano: 8 razy
-
Kontakt:
Zatoka pisze:Od pewnego czasu, na Genepedii, zamieszczany jest wyciąg pozycji przydatnych do poszukiwań genealogicznych, znajdujących się w zasobach poszczególnych bibliotek cyfrowych. Strukturę tych bibliotek można znaleźć na stronie:
http://genepedia.pl/index.php?title=Kategorie
Jednocześnie poszczególne pozycje przypisywane są merytorycznie do stosownych kategorii. Efekt tych działań dobrze widać na przykładzie „Ksiąg adresowych”.
http://genepedia.pl/index.php?title=Kat ... i_adresowe
Aktualnie prace koncentrują się na zasobach miejskich bibliotek cyfrowych. Zakończenie tych działań przewidziane jest za kilka miesięcy. Na chwilę obecną poszukuję do współpracy osobę znającą język niemiecki. Cele i zadania omówimy na priv.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Witam
Mam pytanie do kol o nicku Zatoka ,który reklamuje swoje dzieło na tutejszym portalu .Czy tworzenie (naśladowanie ) już istniejących wzorów ,zamiast przyłączenie się do i stworzenie
nowych tematów w już istniejącej genewiki nie byłyłoby lepszym rozwiązaniem. Kolejne linki do kolejnych stron to przecież tak jest obecnie. Każdy temat (zagadnienie) jest dzisiaj możliwe do odszukania w internecie. Kwestia przeskakiwania ze strony do strony. Im więcej tych linków tym większa strata czasu na otwieranie się kolejnych okien i ładowaniem kolejnej strony. Na samym przekierowywaniu ze strony do strony można spędzić mnóstwo czasu., a linki mają taką właściwość ze bardzo często się deaktualizują.
Oczywiście należy się cieszyć z każdej inicjatywy która wspomaga poszukiwania genealogiczne ,ale jeśli każdy będzie tworzył własną stronę z informacjami przeznaczonymi dla wszystkich tym trudniej będzie je odnaleźć.
Czy kolega sądzi ze na tamtej stronie(polecanej) będzie większe grono tych chętnych do dzielenia się posiadanymi informacjami i edycjami w tematach?
Pozdrawiam Marek_ C (marksp)
-
Zatoka
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 17 razy
Marku
Swoim postem trafiłeś częściowo jak „przysłowiową kula w płot”. Niemniej sprawa wymaga merytoryczenego wyjaśnienia. Jeżeli zadasz sobie trud i prześledzisz moje posty zrozumiesz jaką linię prezentuję i o co walczę. W skrócie powiem tak. Nie interesują mnie układy i układziki rządzące się w części społeczności „wielkich genealogów amatorów”, szczególnie tych z brodami do pasa, wypowiadających się w stylu „zarozumialcy z Centralnej Polski”. Popieram idee, które uważam za słuszne, a następnie angazuję się w ich realizację. Tym właśnie różnię się od wielu osób, które tak chętnie szermują pomysłami ale jakoś nie starcza im sił na ich realizację. Podobnie było w temacie Genewiki. Posty wyjaśnią Ci wszystko. Dla prawidłowej oceny sytuacji powiem Ci tylko że w dniu 29 marca wysłałem do Wicego nastepującą wiadomość na PW:
Witku
Znalazłem wsparcie w osobie Wojtka z K-PTG. Jest informatykiem. Wytłumaczy mi zasady tworzenia na Wiki. Tak więc liczę, że po świętach aktywnie włączę się w proces tworzenia tej encyklopedii. Mamy narzędzie i nic się nie dzieje. Za wszelką cenę trzeba przełamać impas w tym temacie. Zastanawiam się nad wieloma problemami związanymi z tym tematem. Merytoryczna struktura gromadzenia danych, jakie zbiory przenieść do Genewiki w pierwszej kolejności, itd., itp. W związku z tym mam do Ciebie następujące pytanie: Czym zająć się w pierwszej kolejności?
a) przeniesieniem informacji z GENPOLU bo może się zdarzyć iż zostanie on zlikwidowany całkowicie i bezpowrotnie utracimy zgromadzoną tam wiedzę. Czy mógłbyś ustalić jakie w tej kwestii ma zamiary autor?
b) przeniesieniem informacji z Forgenu by tą drogą eliminować „martwe” tematy. To będzie miało wpływ na poprawę jakości pracy Forgenu.
Jednocześnie do Wicego napisał Wojtek. Oba listy pozostały bez odpowiedzi do dnia dzisiejszego. Wicy nas ewidentnie zlekceważył. Tym samym nikt nie ma moralnego prawa do postawienia mi cienia zarzutu o rozbijanie jedności środowiska. Uważam, że ze swojej strony zrobiłem wszystko by tak się nie stało ale nie jestem smarkaczem i nie pozwolę tak się traktować przez osoby młodsze wiekiem.
Reasumując
Znalezienie ludzi chętnych do zaangażowania się w jakikolwiek projekt jest jak „szukanie igły w stogu siana”. Łącząc swoje siły razem moglibyśmy stworzyć naprawdę coś wartościowego. Wyszło jak wyszło. Oprócz Twojego projektu Genewiki jest martwa, a czy jest sens jej rozwijania w sytuacji rozwoju Genepedi to już pytanie nie do mnie. Równie dobrze Ty możesz dołączyć do mnie. Tym bardziej że Twój projekt idealnie wpasowuje się w mój projekt „rzetelnych informacji o parafiach” o którym swego czasu pisałem na tym forum.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
-
stan
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 7 razy
Witam,
z ciekawością zanurzyłem się w literaturę tego tematu. Oczywiście przejrzałem link prowadzący na Genepedie. To jest, to czego potrzeba poszukiwaczom genealogicznym, być może to co robi Marek też jest dobre jeszcze nie sprawdzałem, ale Genepedia mi się podoba, szkoda jedynie ze brak jeszcze informacji w temacie Woj. Świętokrzyskiego. Mnie osobiście interesują Działoszyce i okolice.. Panowie i panie czy to ważne kto stoi za dobrym programem, ważne by był...
Pozdrawiam
Stanisław Popek
Popek, Pawęzowska, Redo, Dąbrowska, Grabińska, Placek, Urbaniak, Laskowski, Mamaj
http://www.popek.info
Działoszyce, Dzierążnia, Sancygniów i okolice
-
Zatoka
autor: Zatoka » ndz lip 19, 2009 11:09 pm
Staszku
Obydwa projekty tzn. Genewski i Genepedia są „młodymi” projektami. Genepedia powstaje z prędkością ok. 1000 „podłączonych” linków na m-c. Aktualnie podlinkowuję kolejne BC nie kierując się rzadnymi kryteriami pierwszeństwa. Tak więc informacje o woj. Świętokrzyskim znajdą się w Genepediii za kilka tygodni lub kilka miesięcy. Szacuję, że na realizację pierwszego etapu tego projektu potrzebuję kilku miesięcy. Potem przyjdzie czas na realizację kolejnych pomysłów.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
-
stan
No cóż muszę się uzbroić w cierpliwość

, ewentualnie czekać na wiadomość prywatną. Korzystając z twojego dzieła Janusz (zapewne nie tylko twojego) odszukałem wiele grobów osób noszących nazwisko Popek, teraz tylko fotki by mi się przydały no ale to nie ten temat

. Trzymam za Genepedie kciuki bo wiem z własnego doświadczenia jak trudno przekonać innych do współpracy. Ja wraz z synem jakiś czas temu próbowaliśmy nakłonić różne środowiska genealogiczne do współpracy przy tworzeniu programów radiowych niestety odzew był mizerny ale jeden był konkretny niestety upadł w samym zarodku...
Pozdrawiam
Stanisław Popek
Popek, Pawęzowska, Redo, Dąbrowska, Grabińska, Placek, Urbaniak, Laskowski, Mamaj
-
Zatoka
Staszku
Mam to szczęście, że do współpracy udało mi się pozyskac dwie osoby choć tylko ja figuruję jako osoba dodająca poszczególne hasła. Początki zawsze są trudne. Nie oglądaj się na nikogo. Jesteś przekonany do sensu swojego projektu to go realizuj. Z czasem znajdą się sprzymierzeńcy. Jakby co to pisz na PW.
Współpracująca ze mną Małgosia, w dowód wdzięczności za Twoje słowa, postanowiła w następnej kolejności przygotować dane ze Świętokrzyskiej BC.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
-
Zatoka
Staszku
Miło mi Ciebie powiadomić, że w Genepedii są już podlinkowane najciekawsze (naszym zdaniem) publikacje Świętokrzyskiej BC, które można wykorzystać w genealogicznych poszukiwaniach. Jest ich bardzo mało ale to już nie nasza wina. Taki jest stan zasobów tej biblioteki.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
-
Fronczak Waldemar
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
-
Kontakt:
autor: Fronczak Waldemar » czw lip 23, 2009 4:20 pm
O ile nie mam nic przeciwko Genepedii, o tyle uważam, że wykorzystywanie forum do popularyzacji swoich stron jest niestosowne.
Ideą tego wątku jest dzielenie się informacją wprost o nowych pozycjach w bibliotekach.
Ty zaś Januszu zmuszasz ludzi do odwiedzania innej strony, aby taką informację uzyskać.
To trochę wygląda na zabawę "wiem, ale nie powiem, chyba że sam przyjdziesz do mnie".
Czy wykorzystywanie popularności naszego forum do budowania własnej pozycji jest w porządku?
Czy nie po to jest forum, aby tu właśnie zamieszczać informacje, odpowiedzi i tu wymieniać poglądy, a nie przekierowywać na inne strony?
-
Zatoka
Po raz n-ty czytam Twój post i tak się zastanawiam czy byś go napisał gdybym swoją aktywność przejawił na GeneWiki zamiast na Genepedii.
Nigdy nie myślałem, iż przyjdzie mi odpowiadać na tak absurdalne, wyssane z palca, zarzuty. Na stronach głównych Genewiki i Genepedii bardzo wyraźnie jest napisane iż są to encyklopedie genealogiczne tworzone przez ludzi. Myśląc w tych kategoriach co Ty, można powiedzieć, że Genewiki to „swoja” strona Marksp-a gdyż tylko on ją tworzy.
Najbardziej rozśmieszył mnie zarzut budowania swojej pozycji gdyż akurat na tym najmniej mi zależy. O jakiej pozycji Ty mówisz, w środowisku osób toczących ustawiczne wojenki między sobą lub obrzucających się epitetami w stylu „zarozumialcy z centralnej Polski”.
To co robię, robię z myślą o tych, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę z genealogią. Niech im będzie łatwiej niż było nam.
Skłamałbym mówiąc, że nie zależy mi na niczym. Owszem, zależy mi na pozyskaniu ludzi do dalszej współpracy.
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
-
Fronczak Waldemar
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
-
Kontakt:
autor: Fronczak Waldemar » pn lip 27, 2009 7:36 pm
A ja po raz kolejny powiem: wątek jest przeznaczony do umieszczania w nim linków i informacji o nowościach, jakie pojawiają się w bibliotekach cyfrowych.
Tak samo bym zareagował, gdyby lansował się tu Marksp.
Nie rozróżniam Genewiki i Genepedii.
Do informowania o postępach prac w zakresie tych projektów powinien zostać wydzielony osobny wątek.
Tu natomiast ma być szybka informacja.
Piszę to, jako administrator forum.
PS
Nie znam sprawy z epitetami, które cytujesz. Mam zbyt mało czasu na czytanie całego forum.
-
stan
Jej czuję się winny w jakiś sposób za powstałą polemikę, chwaląc dzieło Janusza. panowie czy nie lepiej byłoby podać sobie dłonie i iść wspólnie dalej. Zdaję sobie sprawę, ze każdy ma swój pomysł na przekazywanie informacji i być może jakieś korzyści z powstałych portali... Jeżeli tak nie jest to czemu Waldku nie ma linku naprowadzającego na stronę Genepedii tak jak na Genewikę. No cóż by Was jakoś udobruchać warto odnotować, ze tworzycie fajne dzieła szkoda, że każdy osobno...
Z poważaniem
Stanisław Popek