UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kamoccy z Kamocina

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Kamoccy z Kamocina

Post autor: Fronczak Waldemar » śr lip 01, 2009 9:11 pm

Aby uprościć porównanie, podam rodowód Stanisława, który sporządzał drzewo (wg. moich notatek). Jeśli masz odpisane dane z archiwum, to podaj tamtą wersję.

Marcin
Stanisław
Mikołaj
Florian
Maciej
Bogumił
Mateusz (ten co się wżenił w Kocierzowy)
Hipolit
Stanisław (brat Antoniego)
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: annastregiel7 » śr lip 01, 2009 9:22 pm

Spisałam wszystkie dane o bezpośrednich przodkach Stanisława Włodzimierza. Jak widać - są b. fragmentaryczne. Miejscami - niewyraźnie pisane i stąd znaki zapytania w nawiasach.
Nie starczyło mi czasu, aby skopiować całość.

Oto te dane:

Marcin + 1632 x Barbara Jaktorowa z woj. Poznańskiego.
Stanisław x Anna Majówna
Stanisław x Anna Sarjusz-Wolska
Marcin x Marianna Nieznańska
Tomasz z Kamocinka, par. krzepczowskiej x Józefa Freter (?) z Majków (-owa) właścicieli Niewierszna pod Sulejowem (?) (legit. w 1804 r. w Galicji)
Józef (1790- 1840) z Niewierszyna x Wincenta Popławska
Oswald Serafin (1816-1849), z Niewierszyna kup. Mełchów x Józefa Buczyńska 1820-1884, leg. w K.P.
Jan Paulin 91846-1917), ur. w Mełchowie x Maria Szpot
Stanisław Włodzimierz z Mełchowa i jego dzieci:
- Wanda, ur. w 1922 r. w Częstochowie
- nn (brak imienia!), ur. w 1924 r. w Częstochowie.
Pisownia oryginalna, stąd Sarjusz, zamiast Saryusz.

A więc SARJUSZ to od Floriana Szarego, a nie od d ANNY SARJUSZ, żony wnuka Marcina - Stanisława...
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr lip 01, 2009 9:37 pm

Widzę, że to inny Stanisław spisywał drzewko :)
Warto sprawdzić, czy faktycznie Stanisław miał syna Stanisława? Dość dziwne, bo na pocz. XIX wieku obie linie nie wiedziały o łączących je związkach
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7

Post autor: annastregiel7 » śr lip 01, 2009 9:46 pm

Jeszcze raz spojrzałam w notatki i... zapisałam jednak 2 innych synów Marcina. Są to Zbigniew X Barbara Karczewska (1652) i Mikołaj X Barbara Stańska.
Ale Stanisław Włodzimierz na czerwono zaznaczył linie wiodące bezpośrednio do niego.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr lip 01, 2009 9:51 pm

Co ciekawsze, to w tym drzewku widzimy np. przodków Oswalda, a są to kolejno:
ojciec - Józef
dziadek - Tomasz
pradziadek - Marcin.

Ten sam Oswald przedstawił w Heroldii KP dokumenty stwierdzające, że jego ojcem był Józef (Oswald miał jeszcze rodzeństwo - Włodzimierza, Emilię i Teofilę), a pradziadek również nazywał się Józef i w 1762 roku odziedziczył wieś Tążowy (dzisiaj Tążewy).

Ciekawe który wywód jest prawdziwy? Trzeba pamiętać, że przed Heroldią wygadywano straszne głupstwa i nagminnie fałszowano dokumenty.
Ale z drugiej strony, gdyby Oswald pochodził faktycznie od Marcina, to właśnie od niego by się wywiódł przed Heroldią, tak jak to uczynili inni potomkowie Marcina !!!!!
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr lip 01, 2009 9:55 pm

Mikołaj był wnukiem Marcina, a synem Stanisława, natomiast żona Zbigniewa była z domu Starczewska.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7

Post autor: annastregiel7 » śr lip 01, 2009 10:11 pm

... czyli trzeba jeszcze raz do tego drzewka sięgnąć , a najlepiej byłoby je skserować, tylko nie wiem, czy to jest technicznie możliwe...

Waldku,
czy masz bliższe informacje o Wincentym i Wojciechu - dziadku i ojcu Stanisława Kamockiego - Szambelana. ?
Gdzie były ich majątki, czy to był też Modrzewek i Węgrzynowice?
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Krzysztof29
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Krzysztof29 » śr lip 01, 2009 11:04 pm

Oswald Kamocki (1816 - 1849) nabył majątek Mełchów w parafii Lelów (okolice Częstochowy). Na starym, już dziś nieużytkowanym cmentarzu katolickim w Lelowie znajduje się grobowiec Kamockich. Oto foto tego grobowca:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/638 ... 111af.html
Posiadam tylko to jedno zdjęcie tego grobu, ale spisałem wszystkie inskrypcje z niego. Oto one:
Proszą o westchnienie do Boga. ŚP. Oswald Kamocki + d. 1 grud. 1849 r. w wieku lat 33 małżonka jego śp. Józefa z Buczyńskich Kamocka + d. 19 stycz. 1888 r. w wieku lat 67. Dobrym rodzicom wdzięczne dzieci. Anna z Kamockich Rutkowska żyła lat 31 zasnęła w Bogu 19 listopada 1878 r. spokój jej zacnej duszy. ŚP. Witold 1893 +1975 Maria 1879 +1969 Ziemowit 1848 +1921 Zembrzuscy. Pokój ich duszom.
Mełchów o ile się nie mylę kupił Oswald Kamocki od Rogawskich herbu Rola. W posiadaniu Kamockich Mełchów znajdował się do 1945 roku. Majątek ten nie należał do bogatych gdyż ziemia jest tam bardzo słaba (piasek). Sporą część jego powierzchni stanowił las sosnowy. Do lat 80-tych znajdował się w Mełchowie dworek po tej rodzinie, ale zaniedbany z dziurawym dachem w końcu uległ zniszczeniu. Obecnie jest tam kilka starych kasztanów, niewielki staw za którym znajdował się dworek Kamockich. Jest też kilkanaście innych drzew, pozostałość po parku. Rzecz jasna wszystko to zaniedbane, a teren porośnięty chaszczami. Za parkiem są ruiny PGRu.
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » śr lip 01, 2009 11:25 pm

Aniu,
AP w Łodzi może ksera Ci nie zrobią ale zdjęcie cyfrowe tego drzewka możesz zamówić.
Ja zamawiałam zdjęcia map dużego formatu.

Krystyna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7

Post autor: annastregiel7 » śr lip 01, 2009 11:28 pm

http://www.powiat.pabianice.pl/metadot/ ... d=5320&isa.

A to jeszcze jedno siedlisko Kamockich.
Dziedzicem Dłutowa od 1850 r. był Aleksander Kamocki, ur. w 1810 r. w Węgrzynowicach, syn Stanisława - Szambelana i Telkli Paklerskiej. Zmarł w 1886 r. (informacja ze strony: stankiewicze. com.)
Ciekawe, czy na cmentarzu w Dłutowie są groby Kamockich?

Dziękuję Krysiu za informację.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » czw lip 02, 2009 12:42 am

Tego Aleksandra podawałem Ci już wcześniej, jak również jego rodzeństwo. Mam też chyba jeszcze coś dalej.

Linii Kamockich jest znacznie więcej. Mam jeszcze chyba kilka zdjęć z cmentarzy z nagrobkami na których jest to nazwisko, ale to czasy póxniejsze, a sądziłem, że bardziej interesuję Ciebie czasy wcześniejsze?

Wracając jeszcze na chwilę do do wywodu z archiwum. Trzeba pamiętać, że takie materiały należą - zgodnie z zasadami genealogii - do najmniej wiarygodnych.
Niestety.
Nie twierdzę, że jest tam wszystko pokręcone, ale kilka rzeczy nie bardzo pasuje.
Powyżej podałem przykład, że mamy już różne imiona jednego z przodków.
W drzewie sporządzonym przez Stanisława widnieje jako 3 x pradziadek Marcin podczas gdy wiele lat wcześniej, dziadek Stanisława, Oswald, podając swój wywód twierdził, że jego pradziadek nazywał się Józef!!!.

Następna niezgodność, jaką widzę dotyczy Tomasza z parafii krzepczowskiej, legitymowanego w Galicji w 1804 roku.

Wg. wywodu Stanisława, ma to być syn Marcina, co do którego mam wątpliwości i Marianny Nieznańskiej.

To również mi nie pasuje.

Synami Marcina i Marianny Nieznańskiej byli Zygmunt i Józef.
Zygmunt odstąpił w 1749 roku połowę Kamocinka Józefowi.
Józef ożenił się w parafii krzepczowskiej z niejaką Eleonorą i miał z nią syna Tomasza, legitymowanego w Galicji w 1804 roku.

Tak więc Tomasz powinien być wnukiem Marcina, a nie synem!!!

Brakuje tu Józefa, o którym wspominałem wcześniej.

Tenże Tomasz z żoną Trepczanką miał trzech synów: Józefa, Jana i Teodora.

Józef z Wincentą Popławską miał Oswalda, Włodzimierza, Emilię i Teofilę
I to się już w tym wywodzie zgadza.
Wszystkie dzieci wraz ze stryjami wywiedli się ze szlachectwa w Królestwie, podając w wywodzie, że pochodzą właśnie od pradziadka Józefa.

Niestety nie znam przodków Marcina, który jest dla sporządzającego drzewo Stanisława, 4 x pradziadkiem, a nie 3 jak jest w drzewie.

PS 1
Aniu, nie mam bliższych danych dotyczących ojca i dziadka szambelana. Jak już pisałem, Kamockich traktowałem marginalnie i notowałem raczej osoby, bez wgłębianie się w urzędy i majątki.
Trzeba by zerknąć w księgi ziemskie.
W tym przypadku będę miał twój problem na uwadze i jak tylko coś znajdę dam znać.

PS 2
Aniu, czy to ma być wątek poświęcony sprawdzeniu potencjalnego połączenia Twoich Kamockich z liniami szlacheckimi, czy robimy tu zbiór informacji o wszystkich Kamockich?
To drugie jest trudniejsze, bo linii jest dość dużo i do tego trudno je powiązać ze sobą (chyba że zastosuje się metodę jak Stanisław, czyli "przyszywanie"). Łączy je świadomość wspólnego pochodzenia. a właściwie gniazda, bo wcześniejsi Kamoccy, to zupełnie inne rodziny posługujące się Prusem II. Te linie mam akurat na tapecie, ale to XV wiek.
Kamockich w XIX wieku możemy spotkać w wielu miejscach w Polsce. Nie należeli do majętnych, ale znajdujemy ich jako dzierżawców majątków, tak prywatnych, jak i państwowych. Mieli też trochę swojej ziemi.
Jeśli ma to być taka forma, to mogę czasami coś tam podrzucić, ale traktuję to bardziej jako zabawę.
Patrząc realnie, przy pomocy forum można zbierać jedynie okruchy informacji, ale kompleksowych badań nad rodziną nie sposób prowadzić.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7

Post autor: annastregiel7 » czw lip 02, 2009 10:01 am

Witam.
Waldku,
zamówię zdjęcie cyfrowe drzewka, sporządzonego przez Stanisława Włodzimierza.Wtedy dokładnie przyjrzymy się, co tam jest naniesione i porównamy z Twoimi zapiskami.

Oczywiście, że najbardziej interesują mnie dużo wcześniejsze czasy. Podając informacje o Kamockich z XIX, czy XX w., robimy to przy okazji - może ktoś będzie tym zainteresowany...
Na 99% wiem, że mój Szymon Kamocki (ok. 1730 - 1804) był pochodzenia chłopskiego. Żył w tym czasie, w którym mogli żyćWincenty i Wojciech Kamoccy herbu Jelita - dziadek i ojciec Stanisława-Szambelana.Chłop Kamocki i szlachcic Kamocki mieszkali b. blisko siebie - Szymon w Żywocinie, herbowi Kamoccy w Modrzewku.
Zaginęły akta metrykalne wolborskie sprzed 1755 r. Nic nie wiem o Rodzicach Szymona, o tym skąd się wziął w Żywocinie. Wiem tylko, że:
- w 1757 r. ożenił się z Agnieszką Rogoszczanką z Proszenia
- następne metryki, to urodzenia i śmierć ich dzieci
- nie ma innego, dorosłego Kamockiego (oprócz herbowych) w par. Wolbórz w II poł XVIII w.
W związku z tym wydaje mi się (może się mylę), że Szymon nie urodził się w Żywocinie. Gdyby tak było, to miałby najprawdopodobniej braci, siostry, o których wspominałyby metryki.
Najbardziej zależy mi na tym, aby dowiedzieć się ( i ile to możliwe), skąd do Żywocina przybył Szymon?
W tym tygodniu będę przeglądać akta par. Srock, do której należał Kamocin. Może tam coś znajdę?
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » czw lip 02, 2009 10:18 am

W sprawie drzewka.
Kopia cyfrowa, nie zawadzi. Jednak najpewniejsze by były kwerendy archiwalne. To drzewko wygląda mi na zwykłą kompilację herbarzową, za pomocą której Stanisław zlepił dwie gałęzie Kamockich.

Co do "Twojego" Kamockiego.
Brak tego nazwiska we wcześniejszych latach wśród chłopów (Inwentarze), brak równolegle występujących nazwisk w Żywocinie, może wskazywać, że mamy przykład powstania nazwiska chłopskiego odmiejscowego.
Można postawić hipotezę, że Szymon przyszedł na teren parafii wolborskiej właśnie z Kamocina i zgodnie z ówczesną praktyką, zaczęto zwać go od miejsca poprzedniego zamieszkania.

Zbadanie ksiąg tamtejszej parafii może być wielce przydatne.

Pochodzenie Szymona od Jelitczyków jest raczej wykluczone.
Gdyby utracił szlachectwo w związku z zamieszkaniem w mieście, to i tak by należał raczej do honestusów, ale Szymon mieszkał w Żywocinie.
Gdyby był infamisem, to pamięć takiego wyroku byłaby żywa wśród innych rodowców i zapewne herbarze by również o tym wzmiankowały.
Nawet skrajne zubożenie nie powodowało pozbawienia szlachectwa. Notowałem już szlachciców komorników.
Waldemar Fronczak

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » pt lip 03, 2009 12:33 pm

Witajcie,
zawsze mnie zastanawiała pomoc tak bezinteresowna Antoniego Kamockiego dla wdowy po Strusiu , ona była z domu Rutkowska.A tu w poście od Krzysztofa29 pojawia się nowy ślad , jedna z Kamockich była po mężu Rutkowska :!: , na tym samym terenie :!: .To do sprawdzenia jaki to był Rutkowski. Być może wdowa okaże się nie tylko żoną przyjaciela, ale daleką powinnowatą. Pozdrawiam,Helenka. :sun:

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7

Post autor: annastregiel7 » ndz lip 05, 2009 7:51 pm

Witam.
Helenko,
we wstępie do Inwentarza: Archiwum Kamockich... jest napisane:
"W 1897 r. Antoni Kamocki, dziedzic Kocierzowy, znalazł na strychu swego dworu stos akt, głównie korespondencja poprzednich właścicieli. Uporządkował je, odrzucając, jego zdaniem, bezwartościowe akta gospodarcze.
Od tej chwili zaczął celowo gromadzić wszystkie akta związane z Rodziną Kamockich. Po śmierci małżonków Mieczkowskich, rodziców swej Żony Marii przejął pozostałe po nich dokumenty, włączając je do swoich zbiorów.
W czasie I wojny światowej i bezpośrednio po niej zebrał dużą ilość odpisów świadectw urodzenia, zaślubin i zgonów poszczególnych członków swej Rodziny.Zbierał też rzeczy niezwiązane z rodziną, jak listy znanych osób, odezwy, czasopisma, monety, itp. Zbiory swoje przekazał w 1926 r., po uprzednim ich spisaniu, Towarzystwu Krajoznawczemu w Piotrkowie Trybunalskim. W 1951 r. zbiór został podzielony: muzealia zostały nadal w Piotrkowie, resztę przejęło Wojewódzkie Archiwum Państwowe w Łodzi".
Podane wyżej informacje potwierdzają Twoją opinię o Antonim, że był to człowiek wykształcony.
Dodam jeszcze, że Jego świadomość, jak cenną wartością są rodzinne pamiątki, Jego starania, aby je gromadzić dalej, uporządkować i przekazać w "dobre ręce" ku pamięci następnych pokoleń - to kolejny dowód na nieprzeciętność tego Człowieka.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”