UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Bandrowscy Chmielniccy Plinkiewicz Marszyccy Jerzmanowscy
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 731
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Bandrowscy Chmielniccy Plinkiewicz Marszyccy Jerzmanowscy
Szukam inf.o niżej podanych rodach:
1.Bandrowscy herbu Sas-Podole
2.Chmielniccy-Podole
3.Marszyccy-Wołyń i Podole
4.Tokarscy-Galicja ze wslazaniem nma Podkarpacie i Gorlice/z Mielowskimi,Pietruszami/
4.Jerzmanowscy h.Dołega-linia galicyjska/z Srzednickimi/
5.Florkiewicze-Galicja
6.Łagudza-wszędzie
===============
Mogę duzo pomóc jak ktos także szuka inf.o tych rodzinach.
Ponadto:
Szukam wszelkich informacji na temat tej rodziny.
Plinkiewicze z ziemi pińczowskiej
Stefan
1.Bandrowscy herbu Sas-Podole
2.Chmielniccy-Podole
3.Marszyccy-Wołyń i Podole
4.Tokarscy-Galicja ze wslazaniem nma Podkarpacie i Gorlice/z Mielowskimi,Pietruszami/
4.Jerzmanowscy h.Dołega-linia galicyjska/z Srzednickimi/
5.Florkiewicze-Galicja
6.Łagudza-wszędzie
===============
Mogę duzo pomóc jak ktos także szuka inf.o tych rodzinach.
Ponadto:
Szukam wszelkich informacji na temat tej rodziny.
Plinkiewicze z ziemi pińczowskiej
Stefan
-
- Podziękowano: 153 razy
Re: Wołyń,Podole I Galicja
Mam dla ciebie: Józef Tokarski syn Feliksa lat 42 ur.w Gorlicach brał ślub w 1866 z Bronisławą Cięglewicz lat 30 córką Ignacego.
Drugi to Grzegorz Tokarski syn Jana i Anny Kowal ur 1838 w Nowotaniec brał ślub w 1884 z Katarzyną Fałat ur 1841 w Kaczorowy parafia Jasło.
Znalazłem też Tokarskich w miejscowości Majscowa ( między Jasłem i Dębowcem-parafia Dębowiec)
Pozdrawiam
Mieczysław
Drugi to Grzegorz Tokarski syn Jana i Anny Kowal ur 1838 w Nowotaniec brał ślub w 1884 z Katarzyną Fałat ur 1841 w Kaczorowy parafia Jasło.
Znalazłem też Tokarskich w miejscowości Majscowa ( między Jasłem i Dębowcem-parafia Dębowiec)
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław
-
- Podziękowano: 153 razy
Odnośnie Bandrowskich
to znalazłem Ernest Bandrowski profesor był w 1894 ojcem chrzestnym Zdzisława Kadyiego syna Józefa i Marii Chowanetz.
W okolicy Jasła tj w Przysiekach żyją też Bandrowscy.
W 1957 zmarł w Jaśle Witold Bandrowski ur.1873 w Tadan-Lwów
Pozdrawiam
Mieczysław
to znalazłem Ernest Bandrowski profesor był w 1894 ojcem chrzestnym Zdzisława Kadyiego syna Józefa i Marii Chowanetz.
W okolicy Jasła tj w Przysiekach żyją też Bandrowscy.
W 1957 zmarł w Jaśle Witold Bandrowski ur.1873 w Tadan-Lwów
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław
-
Dziękuję za listy i pomoc.Oczywiście znane mi są podane przes Pana osoby.Bandrowski o ktorym Pan pisze to prof.UJ,chemik i ojciec slynnej polskiej divy operowej Ewy Bandrowskiej-Turskiej.Moja prababcia to jej ciocia.
Jeszcze raz dziekuję.
Stefan
Jeszcze raz dziekuję.
Stefan
-
Florkiewicze
Proszę o kontakt osoby posiadające wiadomości o Florkiewiczach z Galicji oraz Warszawy ktorzy w części także pochodzą od linii galicyjskiej.
W przypadku Warszawy szczególnie poszukuje inf.o Janie Florkiewiczu synu Feliksa.Po 1920 roku byl prezesem Tow.Rol-Przemysłowego w Warszawie.
Stefan
W przypadku Warszawy szczególnie poszukuje inf.o Janie Florkiewiczu synu Feliksa.Po 1920 roku byl prezesem Tow.Rol-Przemysłowego w Warszawie.
Stefan
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 5 razy
- Kontakt:
Re: Florkiewicze
W moim drzewie GEN sa Florkiewicze powiazani z GalicjaMarszycki pisze:Proszę o kontakt osoby posiadające wiadomości o Florkiewiczach z Galicji oraz Warszawy ktorzy w części także pochodzą od linii galicyjskiej.
Stefan
prosze skontaktowac sie z Tadeuszem Florkiewiczem e-mail:
pozdr WM
PS mam Floriana ale brak informacji o roku urodzenia: mąż Marii Strzebnickiej, syn Antoniego (brak info o matce) corka Maria, wyszla za Franciszka Marszyckiego
Ostatnio zmieniony pt cze 12, 2009 10:42 am przez wlodzimierz_macewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam WM
-
Tadeusza znam ale to prawdopodobnie nie Ci Florkiewicze ktorych szukam.Z Tadeuszem utkneliśmy na Janie w 1844 roku.
a ja szukam Florkiewiczow spokrewnionych z linia Kajetana Ozdoby F.
Szczególnie chodzi mi o urodzonego e 1927 roku w Krakowie Wincentego syna Antoniego i Jabłońskiej/1 voto Libiszowska/.
Stefan
a ja szukam Florkiewiczow spokrewnionych z linia Kajetana Ozdoby F.
Szczególnie chodzi mi o urodzonego e 1927 roku w Krakowie Wincentego syna Antoniego i Jabłońskiej/1 voto Libiszowska/.
Stefan
-
Ma Pan mylne informacje!
To chodzi o Feliksa F.syna Antoniego i brata wczesniej podanego Wincentego.Zoną Feliksa była Wanda Srzednicka corka Ludwika Pomian Srzednickiego i Marianny z Jerzmanowskich Dołęgów!
Corka Wandy i Feliksa Maria Florkiewicz wychodzi za Franciszka Marszyckiego! Ten Franciszek to moj pradziadek!
Stefan
To chodzi o Feliksa F.syna Antoniego i brata wczesniej podanego Wincentego.Zoną Feliksa była Wanda Srzednicka corka Ludwika Pomian Srzednickiego i Marianny z Jerzmanowskich Dołęgów!
Corka Wandy i Feliksa Maria Florkiewicz wychodzi za Franciszka Marszyckiego! Ten Franciszek to moj pradziadek!
Stefan
-
Plenkiewicz vel Plinkiewicz
Po 1800 roku byc może na obszarze powiatu pińczowskiego lub radomskiego został zawarty związek małżeński pomiędzy Jozefem Dołęgą jerzmanowskim a panną z rodu Plinkiewiczow lub Plenkiewiczów.Jeżeli ktos z forumowiczow trafi w swoich poszukiwaniach na taki dokument lub posiada jakieś inf.w w/w prosze o kontakt.
Zona Jerzmanowskiego zmarla w majątku Karwin,parafii Poborowice w powiecie proszowickim a ostatnie/jakie znam/miejsce pobytu Jerzmanowskiego to zamieszkanie w Krakowie i stanowisko naczelnika komory celnej w Wilczkowicach koło Michałowic-wówczas to miechowskie a rok 1830.
Ow Józef mógł być synem Antoniego Dołęgi Jerzmanowskiego i Eleonory Tysza-Bykowskiej /także poszukuje miejsca zgonu Antoniego i Eleonora/Antoni potwierdził szlachectwo w 1789 roku przed sadem czchowskim ale przebywał wówczas w Korabnikach/obecnie to dzielnica Skawiny/.
Stefan
Zona Jerzmanowskiego zmarla w majątku Karwin,parafii Poborowice w powiecie proszowickim a ostatnie/jakie znam/miejsce pobytu Jerzmanowskiego to zamieszkanie w Krakowie i stanowisko naczelnika komory celnej w Wilczkowicach koło Michałowic-wówczas to miechowskie a rok 1830.
Ow Józef mógł być synem Antoniego Dołęgi Jerzmanowskiego i Eleonory Tysza-Bykowskiej /także poszukuje miejsca zgonu Antoniego i Eleonora/Antoni potwierdził szlachectwo w 1789 roku przed sadem czchowskim ale przebywał wówczas w Korabnikach/obecnie to dzielnica Skawiny/.
Stefan
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 144 razy
Re: Plenkiewicz vel Plinkiewicz
Witaj Stefanie
Dane które Ci przesyłam nie dotyczą konkretnie osób o których piszesz,ale może Ci się przydadzą.
Plenkiewicz Aleksander ( ok.1815-1833),ur.w Pińczowie,syn Antoniego.Od dzieciństwa przebywał u stryja we wsi
Rzemień,służąc mu za pisarza.Był uczestnikiem wyprawy Józefa Zaliwskiego w oddz.Leopolda Białkowskiego,brał udział w
potyczce z kozakami pod Józefowem.Poranionego pikami przewieziono go do szpitala woj.w Lublinie.Został powieszony
10/22 V 1833r.o godzinie 5 rano w Lublinie na skrzyżowaniu dróg Krakowskiej i Kazimierskiej.
Plinkiewicz,brak imienia,dzierżawca folw.Dzierzkowice w pow.zamojskim.Był obwiniony o danie w 1846r.noclegu "osobie
podejrzanej" ;skazano go na m-ąc aresztu na odwachu i dozór policyjny.
Jerzmanowski Aleksy,ur.ok.1788 we wsi Mniewie w obwodzie łęczyckim,syn Franciszka i Anny z Błociszewskich,szlachcic
wylegitymowany w 1838r.Był kapitanem 3 Pułku Piechoty Księstwa Warszawskiego.W 1833 w związku z wyprawą Józefa
Zaliwskiego wszczęto przeciw niemu śledztwo obwiniając go o przyjęcie w swoim domu emisariusza Tadeusza Sierzputowskiego
i wyprawienie go do miasta Strykowa.Utrzymywał,iż nie znane mu były cele przybycia T.S.do Król.Pol.Zgodnie z orzeczeniem
Komisji Śledczej z 24.IX / 6.X 1833r.sprawę pozostawiono do decyzji namiestnika.Zwolniono go od odpowiedzialności karnej.
Jerzmanowski Feliks,( 1820-1897),ur.we wsi Opatowiec w pow.stopnickim.W 1848 wyjechał potajemnie w poznańskie,
uczestniczył w powstaniu,służył w kawaleri u Mierosławskiego,następnie w piemonckim legionie;1849 był na Węgrzech.Przez
pewien czas przebywał w Szwajcarii,skąd przeniósł się do Francji.Tutaj zwrócił się do konsula rosyjskiego z prośbą o wyrażenie zgody na powrót do kraju.Nie czekając na odpowiedź wrócił do Król.Pol.Został aresztowany i osadzony w Cytadeli.
Orzeczenie K.Ś.z 26.VII / 7.VIII 1851r.: 2 lata twierdzy w Zamościu i dozór policyjny w miejscu zamieszkania,namiestnik nie
zatwierdził,polecając 28.VIII / 9.IX tr.oddać go pod sąd wojenny.Wyrokiem Audytoriatu Polowego konfirmowanym 30.VI/12.VII 1854 skazany został na 3 lata ciężkich robót i konfiskatę majątku.W roku 1855 zwolniono go z robót z pozostawieniem na osiedleniu w gm.Parabielskiej w gub.tomskiej.W 1858 uzyskał zgodę na powrót do Król.Pol.
pozdrawiam Grażyna
Dane które Ci przesyłam nie dotyczą konkretnie osób o których piszesz,ale może Ci się przydadzą.
Plenkiewicz Aleksander ( ok.1815-1833),ur.w Pińczowie,syn Antoniego.Od dzieciństwa przebywał u stryja we wsi
Rzemień,służąc mu za pisarza.Był uczestnikiem wyprawy Józefa Zaliwskiego w oddz.Leopolda Białkowskiego,brał udział w
potyczce z kozakami pod Józefowem.Poranionego pikami przewieziono go do szpitala woj.w Lublinie.Został powieszony
10/22 V 1833r.o godzinie 5 rano w Lublinie na skrzyżowaniu dróg Krakowskiej i Kazimierskiej.
Plinkiewicz,brak imienia,dzierżawca folw.Dzierzkowice w pow.zamojskim.Był obwiniony o danie w 1846r.noclegu "osobie
podejrzanej" ;skazano go na m-ąc aresztu na odwachu i dozór policyjny.
Jerzmanowski Aleksy,ur.ok.1788 we wsi Mniewie w obwodzie łęczyckim,syn Franciszka i Anny z Błociszewskich,szlachcic
wylegitymowany w 1838r.Był kapitanem 3 Pułku Piechoty Księstwa Warszawskiego.W 1833 w związku z wyprawą Józefa
Zaliwskiego wszczęto przeciw niemu śledztwo obwiniając go o przyjęcie w swoim domu emisariusza Tadeusza Sierzputowskiego
i wyprawienie go do miasta Strykowa.Utrzymywał,iż nie znane mu były cele przybycia T.S.do Król.Pol.Zgodnie z orzeczeniem
Komisji Śledczej z 24.IX / 6.X 1833r.sprawę pozostawiono do decyzji namiestnika.Zwolniono go od odpowiedzialności karnej.
Jerzmanowski Feliks,( 1820-1897),ur.we wsi Opatowiec w pow.stopnickim.W 1848 wyjechał potajemnie w poznańskie,
uczestniczył w powstaniu,służył w kawaleri u Mierosławskiego,następnie w piemonckim legionie;1849 był na Węgrzech.Przez
pewien czas przebywał w Szwajcarii,skąd przeniósł się do Francji.Tutaj zwrócił się do konsula rosyjskiego z prośbą o wyrażenie zgody na powrót do kraju.Nie czekając na odpowiedź wrócił do Król.Pol.Został aresztowany i osadzony w Cytadeli.
Orzeczenie K.Ś.z 26.VII / 7.VIII 1851r.: 2 lata twierdzy w Zamościu i dozór policyjny w miejscu zamieszkania,namiestnik nie
zatwierdził,polecając 28.VIII / 9.IX tr.oddać go pod sąd wojenny.Wyrokiem Audytoriatu Polowego konfirmowanym 30.VI/12.VII 1854 skazany został na 3 lata ciężkich robót i konfiskatę majątku.W roku 1855 zwolniono go z robót z pozostawieniem na osiedleniu w gm.Parabielskiej w gub.tomskiej.W 1858 uzyskał zgodę na powrót do Król.Pol.
pozdrawiam Grażyna

-
Re: Plenkiewicz vel Plinkiewicz
Dziekuj.e za list.
Oczywiście wszystkie wymienione przez Pania osoby sa mi znane.Jeżeli chodzi o Plinkiewiczow to wlasnie gdzies tam w powiecie pińczowskim miał miejsce slub Jozerfa Dołegi Jerzmanowskiego z Marianna Plinkiewicz vel Plenkiewicz.Tego wlaśnie poszukuje,tzn.miejsca zawarcia tego związku.
Stefan
Oczywiście wszystkie wymienione przez Pania osoby sa mi znane.Jeżeli chodzi o Plinkiewiczow to wlasnie gdzies tam w powiecie pińczowskim miał miejsce slub Jozerfa Dołegi Jerzmanowskiego z Marianna Plinkiewicz vel Plenkiewicz.Tego wlaśnie poszukuje,tzn.miejsca zawarcia tego związku.
Stefan